Met deze tips kunt u vandaag nog beginnen

De kogel is door de kerk, u gaat uw huis in Spanje verkopen. Natuurlijk schakelt u daarvoor een makelaar in met verstand van zaken. Maar hoe goed uw makelaar zijn of haar werk ook doet, bepaalde zaken moet u toch echt zelf in orde maken. Met deze 10 handige tips helpt u uw makelaar een eind op weg naar een vlotte en succesvolle verkoop van uw huis in Spanje.

1. De juiste prijs
Alles begint met de juiste prijs. En de juiste prijs is echt iets anders dan de prijs die uw buren vragen voor een gelijkwaardige woning. Tenslotte kunt u vragen hoeveel u wilt, maar is de kans dat u krijgt wat u wilt hiervan afhankelijk. Als u namelijk te hoog begint, loopt u een serieus risico dat uw woning langer dan gebruikelijk te koop blijft staan. Uw makelaar zal met uw woning adverteren op de verschillende internetpagina’s die vandaag de dag beschikbaar zijn, waar precies bijstaat hoelang uw woning te koop staat. En als een woning te lang te koop staat is de algemene opinie ‘dat er wat mee zal zijn’. Het gevolg hiervan is dat u op enig moment gaat zakken met de vraagprijs en u vaak een lagere koopprijs bereikt dan wanneer u meteen met de juiste prijs begonnen was. Ga dan ook uit van de ervaring van uw makelaar. Zijn of haar kennis van de markt zal uw beste bondgenoot zijn.

2. Fris uw muren op
Die donkerrode muur vindt u misschien zelf heel erg mooi, maar dat wil niet zeggen dat het bij iedereen in de smaak valt. Vergroot uw kans op verkoop door de muren in uw huis wit te schilderen. Dat is een relatief kleine investering, die u vaak zelf kunt doen, met direct resultaat: het laat uw huis er niet meteen lekker fris uitzien, maar ook nog een stuk ruimtelijker. Heeft u last van de in Spanje vaak voorkomende haarscheurtjes in muren of plafonds? Met een bij elke doe-het-zelf winkel verkrijgbare pasta werkt u deze eenvoudig en voor lange tijd weg.

3. Investeer slim
Uw huis verkopen met een nieuwe badkamer of keuken lijkt misschien de kans op verkoop te vergroten, maar u kunt er ook goed de mist mee ingaan. Zowel een badkamer als keuken zijn namelijk smaakgevoelig. Daarbij wordt de waarde van uw woning niet € 20.000,- hoger met het plaatsen van een keuken voor hetzelfde bedrag. Sterker nog, als de potentiële koper de keuken niet mooi vindt, heeft deze een redelijk argument om de kosten voor vervanging van de keuken in mindering te brengen op uw vraagprijs, zodat het u twee keer geld kost. Een nieuwe keuken plaatsen werkt misschien verkoop bevorderend, maar zeker niet waarde verhogend. Is de keuken écht gedateerd maar het meubel nog wel in goede staat? Overweeg dan om de deur- en ladepanelen te vervangen. Het oogt meteen een stuk frisser en is zeker fors voordeliger. Wilt u alsnog een grote investering doen? Investeer dan in het dak, het schilderwerk aan de binnen- en buitenzijde of de kozijnen.

4. Kleine klussen
Een lekkende kraan? Een slecht geschroefde deurklink? Een vallende gordijnstang? Kozijnen of deuren die klemmen? Zoveel kleine futiliteiten die heel eenvoudig zijn te verhelpen, maar die de toekomstige kopers kunnen afschrikken. Herstel ze! Kleine reparaties kunnen uiteindelijk een groot verschil maken. En als u het niet zelf kunt, vraag dan uw makelaar om advies. Vaak weet hij of zij een voordelige klusjesman die dergelijke kleine reparaties voordelig voor u kunnen uitvoeren.

5. Opbergmogelijkheden
Wie is er nu niet op zoek naar een huis met veel opbergruimte? Potentiële kopers ook, maar die kunnen niet door uw bergruimte heen kijken als deze is volgepropt met spullen die u wellicht ook even elders op kunt slaan. Laat dus zien welke opbergruimte uw huis heeft en sla niet direct noodzakelijke spullen ergens anders op tot het huis verkocht is.

5. Licht verkoopt
Spanje is het land van de zon. Het liefst fotografeert uw makelaar uw huis dan ook als het zonnig is. Dan ziet het huis er zowel van buiten als van binnen goed uit en is het licht optimaal. Vergeet niet: licht verkoopt. Trek daarom op de dag dat uw makelaar een fotoreportage komt maken én bij een bezichtiging de gordijnen en rolluiken zover mogelijk open, haal vensterbanken leeg en doe alle lichten in alle vertrekken aan.

6. Een opgeruimd huis voelt prettiger
Ruim uw interieur op, verwijder uw familiefoto’s, etc. De koper moet zich thuis kunnen voelen om het potentieel van uw huis te zien. Opruimen betekent niet gedepersonaliseerd. Ontdoe uw huis zoveel mogelijk van persoonlijke spullen (trouwfoto, foto’s van de kinderen, etc.), maar een schilderij aan de muur mag best. Voeg gerust een paar gekleurde kussens toe, het is namelijk noodzakelijk dat de koper het bezoek aan uw huis herinnert. Zorg ook dat uw huis op de dag dat de makelaar een fotoreportage komt maken schoon en opgeruimd is. Geen afwas op het aanrecht, de bedden netjes opgemaakt en wasgoed niet overal slingerend. Foto’s liegen namelijk niet.

7. De eerste indruk
Wist u dat een koper binnen 30 seconden nadat hij uw woning is binnengestapt al zijn mening vormt? Met die wetenschap is het logisch dat uw huis een gastvrije indruk maakt. Een overvolle kamer zou kunnen doen geloven in ruimtegebrek, zeker in de wetenschap dat kopers vaak met meerdere personen komen en een ruimte dan al snel ‘vol’ is. En een te klein ogende ruimte is geen goed verkooppunt. Haal dus rustig een kastje of tafeltje weg, als er zo wat meer ruimte ontstaat. Een bezichtiging gepland? Denk na over het geven van charme aan uw interieur, het toevoegen van een paar bloemen of planten, het binnenhalen van zoveel mogelijk licht, een paar kleurige kussens op de bank. Niet te veel, maar nét genoeg om een gezellige indruk te wekken.

8. De belangrijkste ruimtes
Er zijn twee ruimtes in uw huis die voor veel mensen de uiteindelijke doorslag geven en dat zijn de keuken en de badkamer. Dit zijn veruit de belangrijkste onderdelen op het moment van aankoop, dus er moet speciale aandacht aan worden besteed. In ieder geval opgeruimd en fris ruikend, maar denk ook het vervangen van tegelwerk als dit gedateerd is, het vernieuwen van een wc-bril, of het vervangen van de kitranden die snel aangetast kunnen worden door schimmelvorming. Maar denk ook aan het verwijderen van kalkaanslag op kranen en douchecabines.

9. Maak de buitenruimte op orde
Of u nu een tuin, dakterras of balkon hebt: voor een bezichtiging is het belangrijk dat u het in orde maakt. Maak de tuinset schoon, leg er gezellige kussens op, voorzie de buitenruimte van een paar nieuwe planten in pot (die kunt u ook weer meeverhuizen) en haal onkruid tussen de tegels en uit de tuin weg. Heeft u een zwembad? Vaak is dit het eerste waar een potentiele koper naar gaat kijken. Zorg dus dat uw zwembad gedurende de periode dat uw woning te koop staat altijd goed is onderhouden (dus géén groenwater) en loop er voor de bezichtiging nog even omheen met een schepnet om insecten en bloemblaadjes te verwijderen.

10. Laat uw buren hun buren kiezen
Zit u in een WhatsApp-groep voor de buurt, of bent u lid van een Facebookpagina voor uw wijk of stad? Maak gebruik van dit snelle (en gratis) contact en stel de buren en groepsleden als een van de eersten op de hoogte van uw verkoopplannen. Onder het mom ‘kies uw eigen buur’, geeft u de buren kans in hun kringen eens rond te vragen. Plaats daarbij de link naar de pagina van de makelaar waarop uw huis te zien is en laat de makelaar verder het werk voor u doen. Daar heeft u hem tenslotte voor aangenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *