Als u een huis in Spanje gaat kopen, is het fijn als er soms iemand met verstand van zaken met u meekijkt. Maar u wilt ook weer niet veel geld aan een aankoopmakelaar besteden. Voor ‘Zelfdoeners’ die de Spaanse taal voldoende machtig zijn en al wat meer ervaring hebben met het kopen van een huis in Spanje, houden we het daarom makkelijk én betaalbaar met onze service ‘Aankoopmakelaar Basis’. U geeft bij het aangaan van de opdracht zelf aan hoeveel makelaar u nodig heeft. Want wat u zelf doet betaalt u namelijk niet. Op deze pagina vindt u de stappen die u zelf neemt, met een beetje hulp achter de schermen:

1. Wij helpen u zoeken, u bezichtigt
Heeft u nog geen NIE? Maak dan eerst een afspraak voor het aanvragen van een NIE bij de desbetreffende instanties. Op deze pagina leest u er alles over. De wachttijd kan tegenwoordig flink oplopen, dus hoe eerder dit gebeurt, hoe beter. Ondertussen helpen wij u zoeken naar een woning volgens door u vooraf opgegeven specificaties. Wij geven u handige tips en introduceren u bij de betere woningportaals. Gaat het zoeken u niet zo goed af? Geen enkel probleem. Met ons handige zoekservice zoeken wij voor u bij door ons gecontroleerde makelaars, terwijl wij ook de voor u wellicht lastig te bereiken particuliere markt niet vergeten. En hierbij maakt het ons niet uit naar welk stukje Spanje uw voorkeur uitgaat. Zodra u een leuke, passende woning gevonden heeft is het tijd voor een bezichtiging. Die doet u gewoon zelf.

2. Bepaal zelf hoeveel makelaar u nodig heeft
Bij het aangaan van de opdracht tot dienstverlening bepaalt u zelf hoeveel makelaar u nodig heeft. Want wat u zelf doet betaalt u namelijk niet. In ons pakket zit in ieder geval het checken van de koopovereenkomst op onvolkomenheden, of het opmaken van de koopovereenkomst, inbegrepen. Indien noodzakelijk geven wij bij controle verbeteringen aan. Als u tekent weet u dus dat alles is zoals het moet zijn en dat is wel zo prettig. Alle overige zaken die u wilt laten doen geeft u zelf aan. Is een bouwkundige inspectie noodzakelijk? Of wilt u weten wat de waarde van het aan te kopen object werkelijk is? Misschien stelt u belang in een juridische controle van alle documentatie of is juist begeleiding bij de notaris in Spanje voor u belangrijk. U kunt het allemaal zelf bepalen. En ook als na het aangaan van de overeenkomst ineens bepaalde services noodzakelijk blijken te zijn, kunt u deze tussentijds eenvoudig afsluiten.

3. Onderhandelen als een pro
Als u na de bezichtiging nog steeds enthousiast bent over de woning is het tijd voor het uitbrengen van een openingsbod. Stel uzelf vooraf de vraag hoe hoog u inzet om de woning uiteindelijk voor ‘uw’ prijs aan te kopen. Daarna neemt u zelf contact op met de verkopende partij om uw bod uit te brengen. Jawel, het wordt nu spannend. Het contact met de verkopende partij loopt gedurende het gehele proces via u. En u onderhandelt zelf, als een echte pro! Op het moment dat u een akkoord heeft bereikt met de verkopende partij, is het noodzakelijk om de gemaakte afspraken in een reserverings- of koopovereenkomst te concretiseren.

> TOCH LIEVER EEN BEETJE MEER ONDERSTEUNING?

4. Controle/opmaken koopovereenkomst
Het opmaken dan wel controleren van de reserverings- of koopovereenkomst doen wij voor u. Het is hierbij belangrijk te weten dat er in Spanje twee soorten reserveringscontracten zijn. Zo is er allereerst het ‘contrato de reservas’. Bij dit contract betaalt u een bedrag aan de koper, meestal € 5.000,-, die zich door aanname van de reserveringsbetaling verplicht om de woning niet meer te publiceren, het zogenaamde ‘van de markt halen’. Dit contract kan een vereiste zijn als u een hypotheekaanvraag heeft bij de bank. Wij kunnen in dat geval ontbindende voorwaarden op laten nemen in de reserveringsovereenkomst ter verkrijging hypotheek, zodat u een bepaalde periode de tijd hebt om uw hypothecaire lening te verzorgen. Het andere reserveringscontract is het ‘contrato de arras’. Dit is een voorlopige koopovereenkomst en wordt voornamelijk gebruikt bij bestaande woningen of nieuwbouwwoningen die gereed zijn voor oplevering. Bij dit contract betaalt de koper een aanbetaling van meestal 10% van de verkoopprijs van de woning. Indien partijen afzien van de overdracht dienen zij een boete aan de andere partij te betalen van de hoogte van de aanbetaling. In praktijk komt dit er op neer dat de koper bij het afzien van de koop zijn aanbetaling verliest. De verkoper betaalt bij terugtrekken uit de koopovereenkomst de koper zijn oorspronkelijke aanbetaling terug plus een bedrag van gelijke hoogte ter compensatie voor het mislopen van de woning.

5. U handelt zelf de koop af bij de notaris
Zijn de overeengekomen koopcondities opgenomen in een koopovereenkomst? Dan dient de koopovereenkomst, samen met alle overige documentatie, in handen te worden gelegd van de notaris in Spanje. Dit doet u zelf. Hierbij is het van belang dat u weet dat een notaris in Spanje de koopakte niet mag laten passeren als u de Spaanse taal niet voldoende beheerst. Mocht u de Spaanse taal niet voldoende beheersen of toch liever een beetje hulp willen helpen bij de notaris, dan kunt u altijd gebruik maken van onze service ‘Tolkfunctie bij de notaris‘. Wij helpen u in dat geval graag met de totale afronding van de koop.

Meer weten?
Wilt u meer weten over Aankoopmakelaar Basis? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.