Bouwkundige inspectie al vanaf € 395,-

Als u twijfelt aan de bouwkundige staat van een woning in Spanje die u wilt gaan kopen, is het altijd aan te raden om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren. De druk op de huidige Spaanse woningmarkt verhoogt de risico’s voor kopers fors, waardoor ondoordachte beslissingen op de loer liggen. Dit zien wij gebeuren: Omdat er voor elke woning momenteel zo veel interesse wordt getoond, zijn kopers bang om mis te grijpen als ze een bouwtechnische inspectie in hun voorwaarden laten opnemen. Er zijn natuurlijk andere gegadigden die dit niet doen en die krijgen dan misschien wel voorrang.

Wat houdt een bouwkundige inspectie precies in?
Een bouwkundige inspectie is een visuele controle van een vastgoedobject, waarbij u op hoofdlijnen een beeld krijgt van de bouwkundige staat van een woning. En daarnaast vaak ook een inzage in de kosten om het huis weer in goede staat te brengen. Het is zondermeer verstandig om bij een (ouder) huis in Spanje altijd een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken, zoals lekkages, vochtproblemen of houtworm, komen dan snel aan het licht. Daarbij verricht de inspecteur een digitale vochtmeting en kijkt hij of zij ook naar mogelijk geluidsoverlast middels een decibelmeter, mocht hier aanleiding voor zijn. De bouwkundig inspecteur kijkt aan de buitenzijde naar de gevelafwerking en het schilderwerk. Ook aan de binnenkant wordt naar het schilderwerk gekeken. Daarnaast let de inspecteur op zaken als vloeren, wandafwerking, de elektriciteit en de staat van de badkamer en de keuken. Ook de fundering, waterleidingen, septic tank en/of afvoer, zwembad en dakafwerking: ze komen allemaal aan bod bij een bouwkundige inspectie.

Kat in de zak
Een bouwkundige inspectie voorkomt niet alleen een ‘welles-nietes’ discussie, maar zorgt ook voor een bepaalde zekerheid over de conditie van een huis, waardoor teleurstelling achteraf voorkomen wordt. Een bouwkundige inspectie is altijd slim om te laten doen en niet alleen bij oudere woningen. Ook bij nieuwere woningen, en zelfs bij nieuwbouw, komen vaak genoeg gebreken voor. Zeker in een land waar de bouwnormen nu eenmaal lager liggen dan u wellicht gewend bent en er niet zelden een loopje genomen wordt met bouwvoorschriften. Een bouwkundige inspectie als voorbehoud op laten nemen in de koopovereenkomst zorgt ervoor dat u geen kat in de zak koopt. Maar ook als de koop gewoon doorgaat weet u in ieder geval wat er hersteld moet worden. U voorkomt verdere ellende en u kunt lekker wonen. Met een bouwtechnische inspectie lopen kopers tegen minder problemen aan na de grootste aankoop van hun leven.

Voorbehoud bouwkundige inspectie
Zeker bij oudere woningen in Spanje en woningen in het buitengebied is het geen overbodige luxe om een voorbehoud bouwkundige inspectie op te laten opnemen in de ontbindende voorwaarden als u van plan bent een huis te kopen. Vooraf bepaalt u op basis van welke bevindingen u af kunt zien van de koop, bijvoorbeeld bij een slechte fundering of serieuze vochtproblemen. U kunt ook afspreken dat als uit de bouwkundige inspectie blijkt dat er voor meer dan een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 10.000,-) aan maatregelen genomen moet worden, u van de koop af kunt zien en de aanbetaling terug krijgt.

Bouwkundige inspectie: voor of na een bod?
U kunt een bouwkundige inspectie laten uitvoeren op een moment naar keuze: voor of juist na uw bod op de woning. Het voordeel van een inspectie uit laten voeren voor het bod, is dat u het bod kunt baseren op de bevindingen van de inspecteur. Als uit de analyse blijkt dat er veel gebreken aan de woning zijn, kunt u op een onderbouwde manier een meer reëel bod uitbrengen. Een nadeel van een bouwtechnische inspectie voor het bod, is dat het tijd kost om een inspectie uit te laten voeren. U kunt dus minder snel een bod plaatsen en loopt daardoor de kans dat een andere koper u voor is. Wanneer u een voorbehoud bouwkundige inspectie hebt laten opnemen in de ontbindende koopvoorwaarden, kunt u de inspectie gewoon na het tekenen van de koopovereenkomst laten uitvoeren, omdat bij serieuze bouwkundige problemen de koopovereenkomst nog ontbonden kan worden.

Hoe lang duurt een bouwkundige inspectie?
Een bouwtechnische inspectie duurt meestal één à twee uur, afhankelijk van de grootte van de woning en de oppervlakte van het perceel. Meestal ontvangt u de eindconclusie van de inspecteur nog dezelfde dag. Bij oudere woningen en woningen die niet gekwalificeerd zijn als ‘urbano’ kan de inspectie meer tijd in beslag nemen, door het significante meerwerk dat dergelijke objecten nu eenmaal met zich meebrengen en de vaak complexe registratie.

Bouwkundige inspectie of opleveringskeuring?
Soms kiezen mensen voor een bouwkundige inspectie als voordelig alternatief voor een opleveringskeuring bij de oplevering van een nieuwbouwwoning in Spanje. De kosten voor een opleveringskeuring zijn weliswaar hoger dan de kosten voor een bouwkundige inspectie, maar de werkzaamheden zijn ook significant uitgebreider. Daar komen de kosten voor het maken van het ‘proces-verbaal van oplevering’ nog eens bij, die inbegrepen zijn in het tarief. Daarbij blijkt in de praktijk dat een opleveringskeuring niet in een tijdsbestek van een uur voltooid kan worden, maar dient de opgeleverde woning meerdere keren bezocht te worden voor her-inspectie als bij de eerste oplevering toch niet alles is zoals overeengekomen, wat helaas eerder regel dan uitzondering is. Een bouwkundige inspectie is derhalve sterk af te raden, omdat u daarmee juridisch geen enkel recht van spreken heeft als er écht iets serieus niet in orde is.

Ons tarief
Onze bevindingen kunt u uiteraard goed gebruiken bij het onderhandelen over de koopprijs. Omdat een bouwkundige inspectie geen kostbare zaak is, heeft u de kosten ook nog eens zo terugverdiend. De kosten van een bouwkundige inspectie zijn gebaseerd op de totaal bebouwde oppervlakte van de woning (dus niet de woonoppervlakte) en de objectkwalificatie. Wilt u een bouwkundige inspectie uit laten uitvoeren? Dan is ons tarief vanaf € 395,-. Met het invullen van de gevraagde gegevens in het formulier onderaan deze pagina, kunt u eenvoudig uitrekenen wat het tarief voor uw woning zal zijn. Het vermelde tarief is exclusief keuringsrapport en kostenindicatie. Maakt u gebruik van het compleet pakket van onze service aankoopbegeleiding, dan is een bouwkundige inspectie, zonder keuringsrapport en kostenindicatie, inbegrepen in ons tarief. Kosten voor een bouwkundige inspectie dienen middels vooruitbetaling voldaan te worden. Wilt u een keuringsrapport ontvangen met kostenindicatie, bedraagt de meerprijs € 150,-.

Bouwkundig consult
Heeft u bouwkundig advies nodig omtrent een verbouwing of een doelgerichte vraag over een reeds door u geconstateerd bouwkundig probleem, waarbij de oorzaak al duidelijk is, is een bouwkundig consult wellicht meer geschikt. Wij bieden u hiermee een voordelige oplossing om bouwkundige expertise in te huren. Een bouwkundig consult is geen bouwkundige inspectie doch het raadplegen van een bouwkundige ter plaatse voor een specifiek bouwkundig probleem, waarbij de oorzaak al duidelijk is, of voor het geven van advies als met betrekking tot een aankomende verbouwing. Veelal wordt er gebruik van gemaakt bij vochtproblemen, scheurvorming, ondeugdelijk opleveren van verbouwingswerkzaamheden en overige bouwkundige problemen. U leest hier meer over het bouwkundig consult.

Meer weten?
Een oriënterend gesprek verplicht u tot niets maar kan zeer verhelderend zijn. Wij zijn er zeker van dat ook u voordeel zult hebben bij onze brede expertise. Wilt u meer weten over onze mogelijkheden? Bel ons dan, van maandag tot en met donderdag, tussen 09:00 en 17:00 uur, vrijdag tussen 09:00 en 14:00 uur. Wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk. Wilt u meteen een bouwkundige inspectie aanvragen? Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in, waarna wij zo spoedig mogelijk contact met u op zullen nemen voor het maken van een afspraak.

Ja, ik wil graag een bouwkundige inspectie aanvragen

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Aanhef
Voor- en achternaam
De objectkwalificatie kunt u terugvinden in de Nota Simple of opvragen bij de makelaar/verkoper.
De bebouwde oppervlakte kunt u terugvinden in de Nota Simple of opvragen bij de makelaar/verkoper.
0,00 €
De uitkomst van de berekening is indicatief en vormt op geen enkele wijze een aanbieding of opdrachtbevestiging. Aan de weergegeven informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Algemene Voorwaarden