“Goedemorgen, hoe komen wij bij het strand?” Voor mij staat een Nederlands echtpaar van middelbare leeftijd, in badkleding met beiden een shirtje aan voor de zedelijkheid, volgepakt met strandstoelen, parasols, badlakens en de nimmer ontbrekende koelbox, vol met lekkernijen, koele drankjes en overige, beslist noodzakelijke versnaperingen. Het is duidelijk dat ze te voet zijn vertrokken, anders hadden ze de boel wel in hun auto laten liggen lijkt mij.

Naar alle waarschijnlijkheid hebben deze medelanders een vakantiehuisje gehuurd in Benissa Pueblo en zich laten inpakken door de schitterende foto’s van de diverse baaitjes van Benissa Costa. Benissa Costa, dat zeker bij de gemeente Benissa hoort, maar wel zo’n dikke 8 kilometer verderop ligt. Bergafwaarts. Wat inhoudt dat de weg terug bergopwaarts gaat. Flink bergopwaarts. En gezien het flink hijgen dat het echtpaar in de nietsontziende zomerse hitte nu al doet, denk ik dat het bergafwaarts nog wel zal gaan, maar het bergopwaarts zal resulteren in een wellicht enkele reis ‘Hospital Dénia’.

Ik vraag voorzichtig of ze te voet zijn, waarop ik knikkende bevestiging krijg. Met enig medelijden wijs ik hen op het bord ‘Playas’ dat triomfantelijk op de rotonde staat. Uiteraard zonder verdere afstandsaanduiding. Want waarom zou je iemand wijzer maken dan hij of zij al is? “Gewoon die kant op lopen en na een kilometer of 8 bent u beneden,” zeg ik. “Beneden?” vraagt de man met enig ongeloof in zijn stem. “Zijn we nu boven dan?” Ik knik slechts en wijs hen op de bushalte zo’n 200 meter verderop. “U kunt natuurlijk ook gewoon de bus pakken, maar die gaat naar het busstation van Calpe, niet naar de stranden van Benissa. Maar Calpe heeft ook hele mooie stranden, hoor.” Het echtpaar bedankt mij en ietwat beteuterd gaan ze richting het busstation. Voor een dagje strand in Calpe.

We zien het wel vaker in Benissa, vakantiegangers zien een leuk vakantiehuisje op Booking.com of een andere website, bladeren wat door de foto’s, zien wat afbeeldingen van de baaien van Benissa en kijken dan wat dat allemaal mag kosten. De prijs is fors lager dan aan de kust en nietsvermoedend boekt men het huisje om er dan op locatie achter te komen dat Benissa in twee delen verdeeld is; Benissa Dorp (Pueblo) en Benissa Kust (Costa). Op de dag van aankomst gaat men volgepakt op weg naar het strand om er dan al snel achter te komen dat dit iets verder ligt dan bij boeking gedacht. Ach, er is altijd nog de bus naar Calpe, alleen gaat die om het uur… als hij al gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *