Benissa: het goed bewaarde geheim van de Costa Blanca

Benissa is een gemeente met een rijke geschiedenis. Als je in het oude dorp rondloopt, waan je je in een openluchtmuseum. Bovendien wordt haar kustgebied in originele staat bewaard en beschikt het over meer strandoppervlakte dan de kustplaatsen Calpe en Moraira samen. Het dorp Benissa ligt op slechts enkele minuten van de kust, boven Calpe en Moraira. Het grondgebied strekt zich echter uit helemaal tot aan de lager gelegen zee. Benissa is een gemeente met cultuur, charme en een rijke geschiedenis. Bovendien wordt haar kustgebied, met een kustlijn van ruim 4 kilometer, in originele staat bewaard. Het grondgebied van Benissa is onregelmatig. De kust is gevormd door kleine baaien en stranden. De bergachtige streek, gevormd door Sierra de Oltá, La Sollana, La Malla en La Sierra de Bernia is bijna 1.200 meter hoog. De dorpskern, met een schitterend historisch centrum, is erin geslaagd haar oorsprong en een groot aantal historische gebouwen en monumenten te bewaren.

Onverwachte parel
Voor velen is Benissa ‘die drukke weg met al die stoplichten’. Voor diegene die de moeite neemt om in Benissa de afslag ‘Centre Històric’ te nemen en de auto op de parkeerplaats voor de grote kerk te parkeren, blijkt Benissa een onverwachte parel. Vergeten is de drukke straat met lelijke huisjes die, tot de nieuwe rondweg een feit is, zorgt voor een verbinding tussen de snelweg en Calpe. Wat rest is de verbazing dat een dergelijk geheim zo goed bewaart heeft kunnen blijven. Wat veel mensen ook verbaasd is het feit dat ‘het kleine dorpje’ Benissa, qua grondgebied, de op vier na grootste gemeente van de Costa Blanca is. Groter dan bijvoorbeeld het zuidelijker gelegen Benidorm. En toch telt Benissa, volgens de gegevens van het INE (Spaans Instituut voor Statistiek), voor 2022 officieel slechts een bevolking van bijna 12.000 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 156,06 inwoners per km². Benissa ligt op 75 kilometer van de stad Alicante, op 24 kilometer van Dénia en op 112 kilometer van Valencia.

Een openluchtmuseum en een unieke kust van onmetelijke schoonheid

Tussen strand en bergen
Het kustgedeelte dat in de volksmond ‘Benissa Costa’ genoemd wordt, heeft schitterende baaien en kleine, vaak rustig gelegen stranden, en strekt zich uit van Calpe tot aan Moraira. Het bekendste en drukst bezochte strand is Playa de la Fustera. Benissa heeft bovendien een jachthaven, Les Basetes, bijna op de grens met Calpe, dat over een strandcafé, restaurant, zeilschool en duikcentrum beschikt. De Sierra de Bernia is één van de belangrijkste natuurrijkdommen van de gemeente. Bernia strekt zich van west naar oost uit over ongeveer 11 kilometer en ligt loodrecht op de mediterrane kust. Het gebied heeft een oppervlakte van 1.900 hectare, verdeeld over de gemeenten Callosa d’En Sarriá, Altea, Calpe, Benissa en Jalón. Dankzij de wandelroutes kunnen we in de Sierra de Bernia een hele dag doorbrengen, waarbij je in nauw contact met de natuur blijft. In de goed bewaarde, geschiedenisrijke dorpskern valt de neogotische kerk, ‘La Iglesia de la Purísima Xiqueta’, enorm op. Vanwege haar afmetingen is deze schitterende kerk eveneens bekend als ‘De Zeekathedraal’. Het Franciscanenklooster, ‘El Riberero’ en het huis van Juan Vives zijn enkele van de belangrijkste monumenten van het dorp. Omdat Benissa op zichzelf al een museum is, staat het wandelen van haar straten, met of zonder gids, gelijk aan het inademen van een oude geschiedenis en unieke cultuur.

Culinaire verrassingen
In Benissa geldt een spreekwoord dat zegt “Benissa polp y missa”, Benissa octopus en mis, verwijzend naar één van haar belangrijkste gerechten, de octopusstoofpot, oftewel ‘Putxero de Polp’. Maar niet alleen de traditionele stoofpot is een culinaire verrassing. De gastronomie in Benissa is, net als een groot deel van de Costa Blanca, vooral gebaseerd op rijst en vis, bereidt op verscheidene manieren. Men eet hier diverse soorten rijstgerechten met bouillon en vis, maar ook een andere karakteristieke stoofpot met met pompoen, bonen en varkensvlees. Als nagerecht neemt men nougat, ijs, amandeltaart of in suikerstroop gedrenkt gebak. Maar als je echt wil zeggen dat je in Benissa gegeten hebt, bestel je een ‘Pelota’, het traditionele gerecht van het dorp. Het is een met kaas omwikkelde gehaktbal, klaargemaakt in een jus van citroensap. Niet voor niets is Benissa een gemeente met een gevarieerd en typisch gastronomisch streekrepertoire. In de regio is ze dan ook vooral bekend om haar vleeswaren die in talrijke slagerijen in het historisch centrum gekocht kunnen worden. Wandel eens door het oude centrum en schuif aan op één van de vele, gezellige terrasjes die, soms goed verstopt, her en der te vinden zijn. Vraag gerust om de specialiteit van het huis en laat je verrassen.

Negen maanden lente en drie maanden zomer

Feesthoofdstad van de Costa Blanca
In Benissa zijn er talrijke sportopties voorhanden. Men kan er, in verscheidene sportverenigingen, nagenoeg elke sport beoefenen. Van tennis tot golf, van voetbal tot zo’n beetje alle watersporten. Buiten sport zijn vooral de talrijke feesten belangrijk in Benissa. want zoals elk degelijk Valenciaans dorp betaamt, maken in Benissa de feesten en culturele activiteiten deel uit van een uitgebreide kalender. De Patroonsfeesten ter ere van de Heilige Maagd, La Purísima Xiqueta, de Feesten van Moros y Cristianos en de Feesten van San Antonio zijn de belangrijkste, drukst bezochte en traditioneelste feesten van de gemeente. De gemeente biedt het hele jaar door talrijke culturele activiteiten aan: conferenties, theater, muziekconcerten, film, excursies, kamperen, postzegelmarkten, enz. Niet voor niets is Benissa de feesthoofdstad van de Costa Blanca.

9 maanden lente en 3 maanden zomer
Het gebied waarin Benissa gelegen is, heeft hetzelfde heerlijke klimaat als Californië, Zuid-Afrika en Zuidelijk Australië met gemiddelde temperaturen van 26º C in augustus tot 14º C in januari en een gemiddelde van 320 dagen zon per jaar. De kilometers lange zandstranden zijn karakteriserend voor dit deel van de Costa Blanca, evenals de bergruggen en de terrasvormig aangelegde amandel- en olijfboomgaarden en in de dalen de sinaasappel-, citroen- en wijnplantages.

Jalón
Jalón, ook wel geschreven als Xaló, ligt 10 kilometer landinwaarts bij Benissa en dankt haar bekendheid vooral aan de wijnproductie. Door de lange hete zomer wordt een stevige rode wijn geproduceerd die in het plukjaar heel goed te drinken is. De zoete witte wijn, de Moscatel, wordt door heel wat restaurants in de omgeving als dessert extraatje geschonken, maar er worden ook steeds meer plezierige droge witte wijnen gebotteld, die allemaal te proeven en te keuren zijn in de plaatselijke bodega’s. Elke zaterdagmorgen van 09:00 uur tot 14:00 uur is aan de westkant van het dorp (richting Alcalalí) de fameuze en zeer druk bezochte antiek/vlooienmarkt die terecht de beste genoemd wordt in de regio. Antiek is een schrale naam voor het geweldig brede aanbod variërend van meubels tot sieraden en curiositeiten.

Calpe
Calpe, ‘Calp’ in het Valenciaans, ligt op 10 minuutjes van Benissa dorp, maar grenst meteen aan het kustgebied ‘Benissa Costa’. Calpe presenteert zichzelf als een invitatie voor al onze zintuigen. Calpe ruikt naar zout en proeft naar de Middellandse Zee. De vissers aan de haven vertellen de geschiedenis van de stad.  Zes kleine musea variërend van het Comic Museum tot het Archeologie Museum en van het Etnologische- tot aan het Casa de la Senorita Museum, geven een mooi overzicht van de manier waarop Calpe zich aan ons wil presenteren. En de enorme lijst met festivals en evenementen geven ons de indruk van het feestende karakter van de Calpe-mens. Natuurlijk de Moren en de christenen, het Driekoningenfeest, de Fallas periode in maart en de Heilige week voor Pasen met al haar processies maar ook, verrassend, een Bierfestival in oktober.

Ideale ligging met alle interessante plaatsen binnen handbereik

Moraira
De oude vissersplaats Moraira ligt op een klein kwartiertje van Benissa dorp, maar pal naast het kustgebied ‘Benissa Costa’. Moraira is sfeervol en knus te noemen, met haar veelal oorspronkelijke bebouwing. Moraira vormt één gemeente samen met het in het binnenland gelegen Teulada. Waar Teulada een vrij stil dorp is waar vooral mensen wonen die leven van de agrarische sector, zo levendig is het voormalig vissersdorp Moraira. Het leuke aan Moraira is dat het toerisme de plaats niet verpest heeft. Hier geen grote hotels of torenhoge appartementencomplexen. Daar komt bij dat de jachthaven wordt gebruikt waar het voor bedoeld is: voor jachten en boten. Het beeld ‘Club Nautico’ wordt niet verstoord door aanbieders van rondvaarten, banana rides of andere toeristische activiteiten.

Jávea
Beeld je eens in dat je in kraakhelder azuurblauw water zwemt, de schoonste lucht van Spanje inademt en uren kunt wandelen langs een prachtige kustlijn. Jávea, steeds vaker in het Valenciaans als Xàbia geschreven, heeft een ongekend mooie kust en doordat het gunstig gelegen is, een constant mediterraan klimaat. Of je hier nu komt om te overwinteren of tijdens een korte vakantie, iedereen is onder de indruk van de pracht van deze plek. Jávea bestaat uit drie delen; de oude binnenstad (La Villa) waar nog restanten van piraterij en allerlei overheersingen van andere volkeren te vinden zijn, de haven en de ‘zandvlakte’. Jávea ligt op iets meer dan een kwartier rijden van Benissa en is omringd door rotsen, bergen en een enorme verscheidenheid aan vegetatie.

Overige bezienswaardigheden
Andere bezienswaardigheden zijn de palmtuinen van Elche die vele eeuwen geleden zijn aangelegd door de Moorse bezetter en de schilderachtige oude vesting Guadalest in het binnenland van de Costa Blanca, liggend aan een azuurblauw stuwmeer. En wat te denken van de provinciehoofdstad Alicante, met haar prachtige wandelpromenade aan zee, die het levendige en gezellige middelpunt vormt door de aanwezige kraampjes en straattheater. De skyline van deze badplaats wordt gedomineerd door het indrukwekkende kasteel Santa Barbara op de top van de berg midden in Alicante. Of Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje, binnen iets meer dan een uur rijden van Benissa. De grootste charme van Valencia is haar architectuur, een indrukwekkende combinatie van oud en nieuw. De historisch geïnteresseerde wandelaar kan hier zijn hart ophalen aan de eeuwenoude kerken en paleizen met als kroonjuweel de monumentale kathedraal. En natuurlijk Benidorm, dat op ongeveer 20 autominuten van Benissa gelegen is. Wie van ver af de skyline van Benidorm ziet met zijn torenhoge hotelgebouwen, begrijpt waarom de stad de bijnaam ‘Manhatten aan de Mediterranee’ heeft. Zij biedt op toeristisch gebied alles in optima forma, waardoor iedereen hier wel iets van zijn gading vindt.