De gemeente Benissa is rijk aan monumenten, het historisch centrum lijkt dan ook wel een openluchtmuseum. Haar straten en pleinen, haar witte huizen met hun bovendorpels in ruwe steen bewonderen staat bijna gelijk aan haar geschiedenis beleven in eerste persoon. Verschillende ontdekkingen doen veronderstellen dat in Benissa reeds een prehistorische activiteit bestond, zoals de ontdekking van grottekeningen in het gebied ‘Pinos’, dat op enkele kilometers van het dorp gelegen is. Verder zijn er oude geldstukken en amforen gevonden die getuigen van het verblijf van de Romeinen in dit gebied. De origine van Benissa, Ben-Issa in het Arabisch wat ‘zoon van Issa’ betekent. Veel districtsnamen rondom Benissa zijn van Arabische origine, zoals ‘La Alfama’, ‘La Rápita’ en ‘El Rafalet’. Hetgeen getuigt van de belangrijke Arabische bezetting.

Monumentaal erfgoed
Samen met Altea, Calpe en Teulada maakte het ooit deel uit van een staat, waarvan Roger de Lauria destijds heer en meester was. Door de vijftiende en zestiende eeuw heen werd het dorp meermaals aangevallen door Barbarijse zeerovers. De bevolking, sterk verspreid over het platteland, bleef islamitisch maar in de dorpskern vestigde zich de christelijke bevolking. Met de uitwijzing van de Moren in 1609, bekeerde de bevolking zich tot het christendom en werden de afvalligen uitgewezen. De streek bevolkte zich vanaf dit moment met mensen uit de Pyreneeën, Catalonië en Aragon. Hierdoor bleef in Benissa echter wel een rijk monumentaal erfgoed achter. Een landschap vol contrasten, een atmosfeer vol geschiedenis. Door het perfect bewaard historisch centrum van Benissa wandelen is een museum ontdekken op ware schaal. Geplaveide steegjes, eeuwenoude muren en herenhuizen voeren ons terug naar de Middeleeuwen.

Monumenten van Benissa

 • Goed bewaarde monumenten zijn De beurs, ‘La Lonja de Contratación’ uit de vijftiende eeuw, die bestaat uit 3 vleugels met een arcade van natuurstenen metselwerk en drie bogen op de benedenverdieping. Het was ooit het actieve centrum van de stad en is nu het oudste monument van de gemeente. Tegenwoordig herbergt het wisselende tentoonstellingen van hoge artistieke en culturele waarde.
 • Het Gemeentehuis van Benissa bevindt zich op het plein voor de kerk, ‘Plaza del Porta’l, in het voormalige hospitaal dat gesticht werd in 1790. Gedurende lange tijd herbergde dit hospitaal de besmettelijke en hulpbehoevende zieken.
 • Op het plein, Plaza de la Iglesia Vieja, stond weleer het kerk-fort van San Pedro, gebouwd in de XIVe eeuw. Het werd verbouwd in de XVIe eeuw en bleef bewaard tot het verwoest werd in het begin van de jaren 50. Tegenwoordig is het een afgezonderd plein waar diverse culturele evenementen plaatsvinden.
 • De Universitaire zetel bestaat uit een geheel van adellijke huizen en paleisjes uit de achttiende eeuw die tegenwoordig een belangrijk opleidingscentrum vormen. Het is  afhankelijk van de universiteit van Alicante en beschikt over een uitgebreid vormingsaanbod.
 • Het beeld ‘De Riberero’ staat op een klein plein in de Calle Purísima aan de achterzijde van het plein voor de grote kerk, is een symbolische figuur die de inwoners van Benissa vertegenwoordigt die tweemaal per jaar naar de Valenciaanse kust verhuizen om daar rijst te planten en te oogsten. Hij wordt in biddende houding afgebeeld vanwege de gewoonte die ze hadden, alvorens de reis te ondernemen, te bidden voor de steen van het Salve Regina. Tijdens de patroonsfeesten van Benissa wordt gedurende één dag de figuur van de Riberero gehuldigd.
 • Het Huis voor Cultuur, ‘La Casa Cultura’, het oorspronkelijke paleis van de Torres-Ordiñia, huisvest tegenwoordig de bibliotheek, tentoonstellingszalen en aula’s voor de organisatie van diverse evenementen.
 • Het Huis van Juan Vives mag bij een bezoek aan Benissa niet overgeslagen worden. Een anekdote vertelt dat de eigenaars ooit twee pelgrims huisvestten die bij hun vertrek, als teken van dank, de eigenaars het miraculeus beeld schonken van de heilige, Puríssima Xiqueta, de beschermheilige van Benissa.
 • Het landhuis ‘Casal dels Jovens’ was ooit een gebouw met een commercieel karakter. Op de benedenverdieping vond de weekmarkt plaats. Hier bevond zich het gemeentehuis tot het overgeplaatst werd naar het actuele gebouw. Tegenwoordig herbergt dit gebouw het informatiekantoor voor de jeugd en een tentoonstellingszaal.
 • Het Franciscanenklooster van Benissa dat dateert van 1645. Op de gevel zien we sporen van het sterke defensieve karakter van het gebouw. Opvallend zijn de kloostergalerij en de kerk uit één beuk.
 • Het Franciscaans seminarie was van groot belang omdat er talrijke jongeren uit het hele land opgeleid werden tot franciscaner paters. Tegenwoordig herbergt het de kantoren van het Creama en de Afic.
 • De neogotische kerk, Iglesia de la Puríssima Xiqueta. Ook bekend als de ‘Zeekathedraal’ vanwege de enorme afmetingen. De bouw werd voleindigd in het jaar 1929 met de hulp en inspanning van alle inwoners van Benissa. De kerk is eigenlijk niet te missen, door de situatie aan de doorgaande weg die dwars door Benissa loopt en de ingang aan het grote plein midden in het dorp.