Het hele jaar door worden in Benissa verscheidene activiteiten georganiseerd zoals conferenties, theater, concerten, film, excursies, kamperen, markten, wisselende tentoonstellingen van schilder- & beeldhouwkunst en fotografie. Het begint met de Feesten van San Antonio. De ‘Fira i Porrat de Sant Antoni’ gaan heel ver terug in de tijd. Dit daar Benissa jarenlang het commercieel hart van de regio was, dat al honderden jaren geleden belangrijke commerciële activiteiten organiseerde op het gebied van met name veeteelt en landbouw. Tegenwoordig valt dit voor Benissa belangrijke feest, dat in totaal bijna drie weken duurt, op door de vele verschillende attracties, de unieke zegening van de dieren voor de kerk, veemarkten, de tentoonstelling van oldtimers en motoren, de sfeervolle en druk bezochte middeleeuwse markt en tal van overige sport- en culturele activiteiten die elkaar telkens opvolgen. Nog steeds kan met tijdens de veemarkt dieren kopen, van kippen tot ezels en van schapen tot paarden, maar in de loop van de tijd is het feest uitgegroeid tot een happening waar jong en oud het hele jaar naar uitkijken.

Patroonsfeesten
De Patroonsfeesten ter ere van de Heilige Maagd en tevens de beschermheilige van Benissa, ‘La Purísima Xiqueta’, vinden jaarlijks traditioneel plaats op de vierde zondag van april. Onder de talrijke plechtigheden zijn de volgende zeker noemenswaardig: de Kroning van de Feestkoningin die al in september onder de vrouwelijke bevolking verkozen wordt, het stierenrennen waarbij jonge stiertjes door de straten rennen, knal- en siervuurwerk, de processie waarin de bewoners van Benissa het geloof in hun beschermheilige tot uiting brengen, diverse muziekoptredens, kermis, optochten en de dag van de ‘riberero’. Het stierenrennen wordt steeds vaker bekritiseerd. Mede omdat ‘dappere jongeren’ zich mogen bewijzen door met de stier ‘in gevecht’ te gaan. Iets waar, voornamelijk door overmatig alcohol gebruik, niet zelden slachtoffers bij vallen.

Moros y Cristianos
De feesten van de ‘Moros y Cristianos’, zijn ter ere van San Pedro. Tijdens deze feesten wordt de overwinning op de Moren gevierd. Opvallend zijn de spectaculaire kledij, de plechtigheid waarbij de ‘filaes’ (Moorse en christelijke troepen) voorgesteld worden, de ’trabucadas’, ochtendoptochten van herriemakers met knalvuurwerk om de bevolking te wekken voor een nieuwe feestdag en vooral het nachtelijke feest in de verscheidene vriendenclubs van de gemeente. Dit zijn de drie belangrijkste activiteiten en feesten van de gemeente. Hoewel er natuurlijk ook tijdens de zomermaanden in de buitenwijken en urbanisaties van de gemeente nog feesten plaatsvinden. Denk hierbij aan de jaarlijkse kermis, de befaamde foodtruck happening, jaarlijkse expositie van motoren op het plein voor de grote kerk, diverse markten, de gezellige kerstmarkt, etc.

Wandeltoerisme Benissa
Het wandeltoerisme in Benissa is een geconsolideerde vrijetijdsoptie, haar routes bewandelen en genieten van de rijke natuuromgeving met gebergten zoals Bernia, La Solana, Oltà en Malla Verda is een waar genoegen en er zijn in de gemeente talrijke gedocumenteerde en goed bewegwijzerde routes van te vinden.

  • Route van de Hermitages: Ermita de Pinos, Ermita de Benimarco, Ermita de Santa Ana, Ermita de Pedramala, Ermita de Lleus, Ermita de Benimarraig. De hermitages werden in de verschillende landelijke gehuchten van de gemeente gebouwd omdat de verbindingswegen met de stadskern ontoereikend waren. Daardoor werden in de drukst bevolkte gehuchten kleine kerkjes, ‘ermitas’ opgetrokken om te voldoen aan de religieuze behoeften van de parochianen. Het merendeel van de hermitages zijn goed bewaard gebleven en er worden nog steeds, jaar na jaar, feesten gevierd. De route van de hermitages bewandelen is kennismaken met de geschiedenis van de gemeente en tegelijkertijd genieten van de prachtige natuurlijke omgeving.
  • PR-route Oltá: Dit is een twee uur durende route, van 7 km, van een matige moeilijkheidsgraad. Men kan de route te voet, per fiets of te paard doen. Het is een route waarbij men in wijzerzin om de berg Monte Oltà heen loopt. Men kan daarbij ook de top bereiken maar dan duurt het traject 1 uur 30 minuten langer.
  • PR-route La Solana: Een route die ons vanaf de Montgó tot aan de Sierra de Oltá spectaculaire uitzichten biedt, evenals uiteraard op de Middellandse Zee en op de Peñón de Ifach. Vanaf de top van la Solana kunnen we dorpen zoals Lliber, Senija en Jalón onderscheiden. Als men vertrekt vanuit Benissa, duurt de route 4 uur. Ze is van een matige moeilijkheidsgraad en beslaat in totaal 12 kilometer. Het traject kant te voet of te paard afgelegd worden.
  • Route PR-V7 Bernia: De Sierra de Bernia ligt verspreid over de grondgebieden van Altea, Benissa, Calpe, Callosa d’En Sarriá en Jalón. Het is een gebergte dat oprijst tot een hoogte van 1.129 meter en de regio’s van Alicante, Marina Alta en Marina Baja zowel fysiek als klimatologisch scheidt. Een van de meest representatieve routes van de siërra van Bernia is het ronde traject dat gaat van Les Cases de Bernia tot aan de Font de Bérnia. Als men verderwandelt via el ‘Forat’ bereikt men het Fort en kan men vervolgens terugkeren naar Les Cases de Bernia. Het is een route van een matige moeilijkheidsgraad en ze duurt ongeveer drie uur.

Sportmogelijkheden
Benissa heeft een gemeentelijk overdekt zwembad (een zwembad met 6 banen), een openluchtzwembad, gemeentelijke fitnesszaal, een spazone met Schotse douches, sauna’s en jacuzzi. Het overdekt zwembad ligt aan La Costera del Povil, telefoonnummer 965 732 829, en het e-mailadres is piscinabenissa@hotmail.com. Het openluchtzwembad ligt enkele kilometers buiten Benissa, aan de weg van Benissa naar Jalón in de urbanisatie Collao de Benissa. Het openluchtzwembad is open tijdens de maanden juli en augustus en beschikt over café en restaurant, toiletten, douches en een badmeester. Verder beschikt Benissa over een Jachthaven, Les Basetes, die ligt aan de Avenida La Marina op kilometer 2. De jachthaven beschikt over 80 aanlegplaatsen voor kleinere vaartuigen en een uitgebreid aanbod van watersporten. U kunt voor alle informatie terecht op www.cnlesbasetes.com. Het gemeentelijk sportcomplex ‘Palau Sant Pere’ heeft de mogelijkheid tot het beoefenen van basketbal, aerobics, yoga, badminton, zaalvoetbal, voetbal, onderhoudsgymnastiek, pingpong en krachttraining. Het ligt in de urbanisatie La Costa de Benissa.