Het energiecertificaat geeft aan hoe energiezuinig een woning is. In de Spanje is het sinds 2013 verplicht om een energiecertificaat te hebben voor woningen die te koop of te huur worden aangeboden. In Nederland en België is dit al sinds 2008 verplicht. De Europese Unie heeft in 2022 besloten dat alle bestaande woningen in de EU uiterlijk in 2033 minimaal een energielabel D moeten hebben, iets wat in 2024 definitief bevestigd zal worden. Dit betekent dat woningen dan een energiezuinig niveau moeten hebben, en dat is lastig in Spanje waar maar liefst 82% van de woningen een energielabel van E of lager heeft.

Niet erg energiezuinig
In Spanje, België en Nederland is het energielabel voor woningen verplicht. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het label heeft een schaal van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig. In Spanje is het energielabel verplicht sinds 2013. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de woningen in Spanje een energielabel heeft dat lager is dan ‘E’. Dit betekent dat de meeste woningen in Spanje niet erg energiezuinig zijn.

Europese regelgeving
De Europese Unie heeft in 2022 besloten dat alle bestaande woningen in de EU uiterlijk in 2033 minimaal een energielabel D moeten hebben. Dit betekent dat de woningen dan een energiezuinig niveau moeten hebben. De verplichting is bedoeld om de uitstoot van broeikasgassen uit woningen te verminderen. Dit omdat woningen verantwoordelijk zijn voor meer dan 25% van de totale energieconsumptie in de EU. Door de woningen te verduurzamen, wil de EU proberen haar klimaatdoelstellingen halen.

Lagere energierekeningen
De nieuwe Europese regel zal een aanzienlijk effect hebben op de woningvoorraad in de drie landen. In Spanje, maar ook in België, hebben meer dan 80% van de woningen een energielabel dat lager is dan ‘E’. Dit betekent dat de meeste woningen in deze landen niet erg energiezuinig zijn. De nieuwe verplichting zal woningeigenaren ertoe aanzetten om hun woningen te verduurzamen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door isolatie aan te brengen, nieuwe, energiezuinige apparaten te installeren of over te stappen op een duurzame energiebron, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. De verduurzaming van woningen zal leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook zal het leiden tot lagere energierekeningen voor huishoudens.

Subsidies
De regeringen van de drie landen hebben verschillende maatregelen genomen om woningeigenaren te helpen bij de verduurzaming van hun woningen. Zo bieden de regeringen subsidies en financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. In Spanje heeft de regering een programma gelanceerd om de energieprestatie van woningen te verbeteren. Dit programma biedt gratis energieaudits aan voor woningeigenaren. In België heeft de regering een premieregeling voor de installatie van zonnepanelen en warmtepompen. In Nederland heeft de regering een subsidieregeling voor de renovatie van woningen.

Effect in Spanje
Een renovatie van de minst efficiënte gebouwen in Spanje zou de Spaanse bevolking 50 miljard euro op hun energierekeningen kunnen besparen. De investering van 46 miljard euro zou zich binnen 20 jaar terugbetalen door alleen al de besparing op energiegebruik. Op dit moment zijn 82% van de Spaanse gebouwen energetisch inefficiënt, 51% is gebouwd voordat er basiseisen voor thermische isolatie in de bouwvoorschriften werden ingevoerd. Het Spaanse vastgoedbestand vertegenwoordigt 30% van het totale energieverbruik van Spanje.

Ambitieuze plannen
De Directiva de Eficiencia Energética de la Edificación (EPBD) in Spanje zegt dat volgens de Europese regels alle woningen in het land minimaal een energielabel D moeten hebben. Het idee is zelfs om dat uit te breiden naar energielabels A en B in 2040, wat nog ambitieuzer is. De vraag is echter hoe Spanje van plan is het doel van 2033 te halen, aangezien 82% gemiddeld in heel Spanje, ofwel 8 op de 10 woningen, niet voldoet aan de energie-eisen met meer dan de helft van alle woningen die vóór 1980 zijn gebouwd.

De tijd zal het leren
U kunt zich wel voorstellen dat 100% van de woningen met een energielabel van D in 2033 erg hoog is en praktisch niet haalbaar zal zijn in Spanje, en waarschijnlijk ook niet in andere landen. Er is simpelweg niet genoeg geld voor, niet genoeg initiatief vanuit de centrale en regionale overheden en, niet geheel onbelangrijk, weinig tot geen animo bij de Spanjaarden zelf. De tijd moet leren wat het effect zal zijn van deze Europese norm.