Als u in Spanje gaat wonen of vastgoed in bezit heeft, komt u niet onder het hebben van een Spaanse bankrekening uit. Het openen van een bankrekening in Spanje is op zich niet zo heel lastig, maar kan vooral door het bureaucratische banksysteem veel ergernis en vraagtekens oproepen. Daarbij spreken in veel banken de medewerkers alleen Spaans en een enkele keer een beetje Engels, wat kan zorgen voor misverstanden. Wij weten inmiddels aardig de weg en kunnen u eenvoudig helpen met het openen van een bankrekening bij onze huisbank, Banco Santander. Banco Santander is een landelijke bank en behoort tot één van de grootste banken in Spanje en zelfs in Europa.

Rekening openen
Wanneer moet u een Spaanse bankrekening openen? Bent u inwoner van Spanje of heeft u hier een tweede woning, dan heeft u absoluut een Spaanse bankrekening nodig. Deze is namelijk nodig voor het automatisch afschrijven van uw belastingen, verzekeringen en bijvoorbeeld lopende rekeningen. Bent u alleen op vakantie en heeft u geen eigen woning, auto of verzekeringen in Spanje dan is een Spaanse bankrekening misschien handig, maar niet beslist noodzakelijk.

Wat heeft u nodig?
Heeft u nog geen NIE? Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Wij hebben goede afspraken gemaakt met Banco Santander en kan u derhalve helpen met het openen van een ‘Niet residentenrekening’. Hiervoor heeft u een geldig paspoort nodig en een recent uittreksel van uw gemeente. In voorkomende gevallen kan een bank ook vragen om een kopie van een recente energierekening. Heeft u wel een NIE en bent u woonachtig in Spanje? In dat geval kunnen wij u helpen met het openen van een bankrekening voor residenten. Hiervoor dient u een geldig paspoort, een NIE, bewijs van inkomen en een bewijs van inschrijving in de Spaanse gemeente te kunnen overleggen. In voorkomende gevallen kan een bank ook vragen om een kopie van een recente energierekening.

Verschil
Is er een verschil tussen Spaanse en Nederlandse of Belgische banken? Ja, er is zeker verschil in hoe de banken werken in Nederland of België en Spanje. Een deel van de verschillen zit bijvoorbeeld in de openingstijden van de kantoren die over het algemeen alleen in de ochtend en vroege middag open zijn. Een ander groot verschil is dat u in Spanje vaak een Credit Card krijgt. Deze kaart is niet veel meer dan een betaalkaart, maar heeft wel de service van bijvoorbeeld Mastercard en Visa. U kunt dus makkelijk via uw Credit Card online aankopen doen. Een ander groot verschil is de waakzaamheid van Spaanse banken met betrekking tot het witwassen van geld.

Meer weten?
Wilt u meer weten over het openen van een bankrekening in Spanje? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.