Waardebepaling al vanaf: € 250,-

Wilt u uw woning in Spanje verkopen of misschien een woning in Spanje kopen, dan is het handig om vooraf te weten wat het huis waard is. Om achter de woningwaarde te komen, kunt u een waardebepaling laten uitvoeren door ons kantoor. Maar wat is een waardebepaling precies en wat is het verschil met een taxatie?

Een waardebepaling of taxatie?
Een waardebepaling is geen taxatie. Een taxatie is een uitgebreid rapport dat nodig is om bijvoorbeeld een hypotheek af te kunnen sluiten. Bij een taxatie stelt de taxateur de herbouwwaarde van de woning vast terwijl bij een waardebepaling meer wordt gekeken naar de marktwaarde van dat moment. Die twee waardes hoeven dus niet altijd overeen te komen. Daarbij kunnen taxaties in Spanje alleen worden uitgevoerd door een door de Spaanse bank gevalideerd taxatiebureau. Dit is dus nooit een makelaarskantoor. Alleen taxatierapporten van gevalideerde taxatiebureaus worden door de Spaanse bank geaccepteerd. Een waardebepaling laat u opmaken om de globale marktwaarde van een woning te weten om bijvoorbeeld een goede vraagprijs te kunnen bepalen bij woningverkoop, of om zeker te weten dat u niet teveel betaalt als u een woning in Spanje gaat kopen. Een waardebepaling mag wel door een niet-taxatiebureau worden uitgevoerd, maar is dus geen officieel document, doch slechts een indicatie, en kan niet gebruikt worden voor het aanvragen van een hypotheek of verzekering.

Hoe gaat zo’n waardebepaling in zijn werk?
Na het maken van een afspraak komt een valuator van Jan Nicolas Consultancy langs om de woning te bekijken. De valuator maakt samen met u een rondje door het huis en neemt alle bijzonderheden door. Het is dan handig als u zoveel mogelijk gegevens over de woning voorhanden hebt, zoals bijvoorbeeld de Nota Simple of het eigendomsbewijs (Escritura). Maar denk ook aan kadastrale gegevens of een kopie van een (ver)bouwvergunning. Hoe meer details, hoe preciezer de valuator de waarde kan bepalen. De valuator maakt ook een digitale fotoreportage om de woning later goed voor ogen te hebben en als geheugensteuntje als bepaalde zaken op een later moment misschien wat onduidelijk zijn. Een waardebepaling duurt bij een standaard woning circa 45-60 minuten, waarna u enkele dagen later het door ons opgemaakte waarderingsrapport ontvangt.

Als u gebruik maakt van onze service Aankoopmakelaar in Spanje, is een waardebepaling altijd inbegrepen in ons tarief

Hoe lang is een waardebepaling geldig?
Waardebepalingen, maar ook taxaties, zijn momentopnames. Het is de waarde van de woning op het moment dat de waardebepaling gemaakt wordt. De woningmarkt is altijd in beweging. Als u het huis bijvoorbeeld een half jaar later pas in verkoop zet, kan de waarde compleet anders zijn. Het heeft dus geen zin een waardebepaling te laten maken als u uw woning pas over enkele maanden wilt verkopen. Heeft u reeds eerder een waardebepaling door ons kantoor laten maken, vraag dan om een update. Dit kan tot één jaar na verstrekking van de door ons kantoor bepaalde waarde.

Ons tarief
Een waardebepaling is inbegrepen in ons tarief als u gebruik maakt van onze service Aankoopmakelaar in Spanje. Wenst u uitsluitend gebruik te maken van onze service om de waarde van een woning te bepalen, dan bedragen de kosten van een waardebepaling vanaf € 250,- voor een woning tot 100 m2, vermeerderd met € 0,95 per elke extra m2, de dan geldende BTW en eventuele reis- & verblijfskosten. Deze kosten zijn inclusief waarderingsrapport. De exacte kosten worden bepaald door de oppervlakte van het object, locatie, situatie en het woningtype. Omdat meer vierkante meters, locatie, moeilijke ligging en woningtype meer werk, tijd en reisafstand met zich meebrengen, is het genoemde tarief vanaf. De kosten van een update van een eerder door ons kantoor gemaakte waardebepaling bedragen € 175,-. Kosten voor een waardebepaling dienen voldaan te zijn voor het bezoek van de valuator, of, in geval van een update, voor het opmaken van het nieuwe rapport.

Nieuwsgierig naar de waarde van uw woning?
Wilt u weten wat uw woning in Spanje precies waard is? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.