Bij het verkopen van een woning in Spanje schakelt men in 90% van de gevallen een makelaar in. Maar het belang van een aankoopmakelaar inschakelen bij het kopen van een huis wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Dit terwijl een goede aankoopmakelaar veel problemen kan voorkomen en daarbij ook nog eens veel geld kan opleveren.
 
Een makelaar die alleen jouw zaken behartigt
Het is bij het kopen van een huis in Spanje belangrijk om een professional in te schakelen die de belangen van jou als koper behartigt; een aankoopmakelaar. Als woningzoekende in Spanje is het vaak onduidelijk wat de rol van de verkopend makelaar precies is. Het kan voor de woningzoekende overkomen alsof de verkopend makelaar ook opkomt voor de belangen van de woningzoekende. Dit is echter nooit het geval. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper, óf de koper. Het is niet mogelijk om bij een woning de belangen van beide partijen te behartigen. Een makelaar is dus nooit onpartijdig, hoe graag men misschien ook zou willen.
 
Verkopend makelaar
De makelaar die de woning te koop aanbiedt, is de verkopend makelaar en treedt op namens de verkoper. Hij of zij heeft dus een financieel belang. De verkopend makelaar behartigt de belangen van de verkoper en doet er alles aan om de woning voor een zo hoog mogelijke prijs en de beste voorwaarden te verkopen. Tenslotte krijgt de verkopend makelaar een percentage van de verkoopprijs. Dus hoe hoger de prijs, hoe meer hij zal verdienen.
 
Aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar treedt op namens de koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Zo controleert de makelaar de bouwkundige staat, bekijkt de makelaar de waarde van de woning en de juridische aspecten. De makelaar voert de onderhandelingen met de verkopend makelaar en probeert zo voor de koper een zo laag mogelijke prijs onder de meest gunstige voorwaarden te bedingen. Als er een akkoord wordt bereikt is de makelaar ook aanwezig bij de notaris in Spanje voor de noodzakelijke vertaling en om de koper bij te staan. De aankoopmakelaar wordt door de koper betaald en dient dus alleen de belangen van de koper.
 
De ‘gratis’ aankoopmakelaar
In Spanje zijn ook ‘makelaars’ die zich aanbieden als ‘gratis’ aankoopmakelaar. Dat klinkt in eerste instantie als een goede deal, maar vraag je eens af: Ken jij personen die gratis werken? Juist, ik ook niet. Deze personen hoef jij weliswaar niets te betalen, maar van gratis werken is geen sprake. Zij hebben met diverse verkopende makelaars een commissie afspraak en hebben dus, net als de verkopend makelaar, een financieel belang bij de verkoop van de woning. Misstanden zullen zij dan ook nimmer aankaarten, want dan koop jij het huis niet. En als jij het huis niet koopt, verdienen zij niets. Daarbij zullen zij nooit een huis aanprijzen dat niet door een met hen samenwerkende makelaar wordt aangeboden. Want als je dat huis koopt werken zij echt gratis. En dat is niet helemaal de bedoeling.
 
Makelaar ingeschreven in het handelsregister
Wil je een aankoopmakelaar inschakelen, let er bij het kiezen van een aankoopmakelaar dan op dat deze is ingeschreven in het Spaans handelsregister. Als een makelaar een Spaanse BV heeft (Sociedad Limitada, kortweg S.L.) is dit automatisch het geval. Als een makelaar geen Spaanse BV heeft, vraag dan of de makelaar een ‘Modelo 036’ kan overleggen. Hieruit blijkt de inschrijving. Is dit niet mogelijk, dan is de makelaar niet geregistreerd en wordt het een lastig verhaal als er een conflict ontstaat. Daarbij is het ook zo prettig dat een makelaar ergens visueel gevestigd is. Makelaars die vanuit huis werken, kunnen zeker goede makelaars zijn. Maar het ontbreken vaneen BV en/of visueel bedrijfsadres moet je wel aan het denken zetten. Een makelaar die zijn zaakjes netjes op orde heeft, officieel als makelaar is geregistreerd en je kan ontvangen in een net kantoor, biedt jou vaak meer kwaliteit en zekerheid.
 
Waarom een aankoopmakelaar in Spanje inschakelen?
Bij het kopen van een huis in Spanje kan een aankoopmakelaar je in veel gevallen helpen. Alle expertise die je zelf niet hebt op het gebied van een huis kopen in Spanje, worden aangevuld door de aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar heeft normaal gesproken veel ervaring en kennis opgedaan in de tijd dat hij werkzaam is. Ook is het belangrijk dat hij zich niet door emoties laat leiden maar dat hij zakelijk naar de woning kijkt. Hij ziet dingen die jij misschien over het hoofd ziet en helpt je met het maken van een verstandige keuze. Uiteraard neemt de aankoopmakelaar ook alle juridische en administratieve werkzaamheden uit handen. Daarbij spreekt de aankoopmakelaar de taal vaak beter dan jij, zodat van misverstanden door een taalbarrière geen sprake hoeft te zijn. Een aankoopmakelaar inschakelen bij het kopen van een huis in Spanje is in de meeste gevallen dan ook een verstandige keuze.
 
Voordelen van een aankoopmakelaar in Spanje
· Een aankoopmakelaar heeft meer kennis en ervaring in onderhandelingen
· Een aankoopmakelaar behoedt je voor het kopen van een ‘kat in de zak’
· Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken en blijft altijd zakelijk
· Een aankoopmakelaar neemt je de juridische en administratieve rompslomp uit handen
· Een aankoopmakelaar zorgt voor een bouwkundige inspectie
 
Een laatste tip
Wanneer een andere partij al een bod heeft uitgebracht op de woning die jij ook graag wilt aankopen, is het zeker aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. Juist doordat je de woning graag wilt hebben bestaat de kans dat je je laat leiden door emotie en te veel voor de woning betaalt. Jouw makelaar zal een goede afweging maken tussen de risico’s en een goede prijs. En ja, misschien gaat die woning dan aan je neus voorbij. Maar geloof me, er komt altijd weer een andere leuke woning, die je dan aan kunt kopen voor een meer verstandige prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *