En daar was hij weer, de Nederlandse ‘makelaar’ aan de Costa Blanca, die samen met zijn net zo Nederlandse ‘advocate’ er bijna een sport van maakt om landgenoten, maar net zo makkelijk ook geen landgenoten, een vet oor aan te naaien. Even voor de duidelijkheid; de man noemt zich makelaar, maar mensen die hun vak niet verstaan moet het eigenlijk verboden worden om zich voor wat dan ook uit te geven. Als je niet kunt koken ben je ook geen chef en als je niet kunt knippen, is het verstandig om geen kapsalon te openen. Erger nog is het met zijn zwaar geblondeerde vriendin. Zij noemt zich advocate, maar heeft nog nooit een wetboek van dichtbij gezien. Van veraf ook niet overigens. De dame in kwestie werkt als receptioniste bij een juridisch adviesbureau in dezelfde plaats, en ziet een leuke bijverdienste in het bijstaan van kopers met haar opgedane ervaring in het afgelopen jaar. Meer niet, en zelfs dat is al te veel. Advocate is ze in ieder geval zeer zeker niet.

Onbewoonbaar verklaarde huizen
De werkwijze van de ‘makelaar’ is inmiddels beroemd, of misschien kan ik beter stellen berucht. De ‘makelaar’ heeft zich gespecialiseerd in vrijstaande huizen in het buitengebied, met name in de regio van Elche, Aspe en de tweelingdorpjes Hondón. Inderdaad, het gebied met zo’n beetje het grootste percentage niet of nauwelijks in het Spaanse vastgoedregister geregistreerde huizen. Huizen waar bij negen van de tien de verklaring van bewoonbaarheid niet aanwezig is en waarvan, als er iets aan mankeert, nog geen badkamertegel vervangen mag worden. Maar daar hoor je de ‘makelaar’ niet over. Hij verkoopt bijna onbewoonbaar verklaarde huizen nog als een absolute buitenkans. “Och, met een beetje verf maakt u hier een echt paleis van”.

Glasharde ontkenning
Als tijdens de bezichtiging gevraagd wordt hoe het zit met registratie en/of verklaring van bewoonbaarheid, verklaart de ‘makelaar’ met een stalen gezicht dat alles in orde is, om dit, nadat een eerste aanbetaling is gedaan, meteen weer glashard te ontkennen. En echt, het maakt hem niets uit of bij de bevestiging een getuige aanwezig was. Bij de bezichtiging adviseert hij de potentiële kopers om toch vooral een advocaat in de hand te nemen om alles te controleren. En laat hij nou toevallig goede verhalen gehoord hebben over een Nederlandse advocate uit zijn vestigingsplaats… En hop, daar komt de geblondeerde troela in haar veel te strakke mantelpakje om de hoek kijken. En hoe zij ook haar best doet, zij kan niets vinden dat niet in orde is aan het huis, tegen een tarief dat vele malen hoger is dan gemiddeld gevraagd wordt.

Glasharde oplichting
Bij de notaris treedt ‘Blondie’ op als vertaalster en vertaald precies datgene dat voor haar en haar partner in crime niet bezwarend is. En als een koper per ongeluk door blijft vragen over een stukje tekst dat zij nauwelijks de moeite van het vertalen waard vond, heeft ze altijd nog haar dikke duim om de mooiste verhalen uit te zuigen. Voor de zekerheid schuift ze nog snel een papiertje onder de neus van de kopers waarop staat dat de kopers van alle zaken en de staat van het huis op de hoogte zijn gebracht. Als de kopers na enige tijd begrijpen dat ze glashard zijn opgelicht, wordt het voor de kopers een haast onmogelijk verhaal om hun gelijk te krijgen.

API is geen waarborg van betrouwbaarheid
Inmiddels hebben wij dit kantoor al enige tijd op onze steeds langer wordende lijst staan van kantoren waar kopers ver, heel ver vandaan moeten blijven. Maar het blijft triest dat dit soort figuren nog steeds gewoon hun gang kunnen gaan en klaarblijkelijk overal mee weg komen. Ons advies is dan ook om altijd hoor en wederhoor toe te passen als u zaken gaat doen met een makelaarskantoor en zelf op zoek te gaan naar een in Spaans vastgoed gespecialiseerde advocaat. Beschouw een aansluiting bij bijvoorbeeld het Spaanse API niet automatisch als betrouwbaar. Want dat zegt namelijk helemaal niets over de betrouwbaarheid of het bezit van enige vakkennis. Laat al in de reserveringsovereenkomst opnemen dat alle aanwezige bebouwing geregistreerd is of wordt en de verklaring van bewoonbaarheid aanwezig is. En koopt u in het buitengebied van de Comunidad Valenciana? Dan is de verkoper verplicht om een keuringsrapport te kunnen overleggen met betrekking tot de septic tank, dat niet ouder mag zijn dan twee jaar of een aankoopbewijs van een recent geplaatste septic tank.

Bescherming persoonsgegevens
Wij willen zeker niet de goede makelaarskantoren, die er zeker zijn, over één kam scheren met dit ‘makelaarskantoor’. Graag hadden wij de naam van dit kantoor en dat van ‘mevrouw de advocaat’ in dit stukje tekst weergegeven. Het is in Spanje echter, helaas, niet toegestaan om namen van bedrijven of personen te publiceren zonder schriftelijke toestemming van de betrokken partij. Het lijkt ons voor zich te spreken dat deze toestemming er ook niet snel zal komen. Het doet er ook eigenlijk weinig toe, want wij denken dat de omschrijving voor zich spreekt. Onthoud na het lezen van dit stukje in ieder geval dat wat de makelaar ook zegt, hoe betrouwbaar hij ook overkomt, altijd het spreekwoord opgaat: “een gewaarschuwd mens telt voor twee…”