Denkt u eraan om te emigreren naar Spanje? Of is het zelfs al een concreet plan waar u mee bezig bent? Dan heeft u waarschijnlijk een hoop vragen: hoe zit het bijvoorbeeld met het inschrijven in de Spaanse gemeente, wat zijn de kosten voor levensonderhoud, hoeveel kost verhuizen naar Spanje eigenlijk, en hoe zit het met uw pensioen of uitkering? Allemaal vragen die bij veel mensen naar boven komen en waar wij hier antwoord op zullen geven.

Kunt u zomaar in Spanje gaan wonen?
De vraag die vaak als eerste gesteld wordt is of men zomaar in Spanje kan gaan wonen. In principe is dit geen enkel probleem. Tenminste, ervan uitgaande dat u inwoner bent van de Europese Unie. Als inwoner van de EU heeft u namelijk het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen en kunt u een ander land binnen de EU bijna beschouwen als een Europese provincie in plaats van een ander land. Als u langer dan 6 maanden per jaar in Spanje woont, dan moet u zich wel in Spanje in laten schrijven. Dit word ‘residencia’ genoemd en hiervoor dient u te beschikken over een NIE.

Hoe lang mag u in Spanje wonen?
U mag als inwoner van de EU zo lang in Spanje wonen als u wilt. Gaat u daadwerkelijk emigreren naar Spanje en woont u er meer dan 6 maanden per jaar, dan dient u een ‘residencia’ aan te vragen. Dit betekent dat u uzelf aanmeldt als inwoner van Spanje. Residencia vraagt u aan bij de Policia Nacional en deze is tegenwoordig onbeperkt geldig. Als u residencia in Spanje aanvraagt, moet u zich wel uitschrijven in uw thuisland. Voor de aanvraag van de residencia heeft u namelijk het bewijs van uitschrijving uit uw thuisland nodig. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd in uw thuisland en Spanje ingeschreven te staan. Als u meer dan 3 maanden, maar minder dan 6 maanden per jaar in Spanje verblijft, kunt u uzelf wel inschrijven bij de Spaanse gemeente. Dit heet ‘padronamiento’ of ‘Padron’. U bent dan geen staatsburger van Spanje, maar u staat wel ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente waar u verblijft. In dit geval kunt u wél tegelijkertijd in Spanje en uw thuisland ingeschreven blijven staan.

Wat is de beste plek om te wonen?
Waar in Spanje u het beste kunt wonen, hangt af van uw specifieke wensen. Bent u op zoek naar een grote stad, dan kunt u denken aan Valencia, Barcelona of Málaga. Een kleinere stad met veel studenten? Wat dacht u van Salamanca of Murcia? Wilt u het hele jaar door een prettig klimaat, denk dan eens aan de Costa del Sol. Wilt u in een gebied wonen waar veel Nederlanders zitten, ga dan voor de Costa Blanca. Wilt u zo goedkoop mogelijk wonen, dan kunt u het beste zoeken in de kleine dorpjes in het binnenland. Emigreren naar Spanje kan dus naar allerlei verschillende gebieden met elk hun eigen voordelen. Huizen in Spanje zijn ook nog steeds aanzienlijk goedkoper dan in uw thuisland. Voor het bedrag waarvoor u in uw thuisland een tweekamerappartement koopt, koopt u in veel plaatsen in Spanje een vrijstaand huis met privézwembad.

Hoe duur is het leven in Spanje?
Het leven in Spanje is over het algemeen ongeveer 30% goedkoper dan in uw thuisland. U zult merken dat alle kosten voor levensonderhoud, zoals huishuur, boodschappen in de supermarkt en de horeca, minder kosten dan in uw thuisland. Houd er wel rekening mee dat ook het gemiddelde inkomen in Spanje lager is. Zou u uw inkomen in Spanje moeten verdienen, dan neemt uw koopkracht dus niet toe. Heeft u een pensioen of uitkering in uw thuisland, of gaat u op afstand voor een werkgever in uw thuisland werken, dan zult u in Spanje een stuk verder komen met uw geld dan in uw thuisland.

Hoe zit het met mijn pensioen?
Op het moment dat u meer dan 6 maanden in Spanje woont, bent u belastingplichtig in Spanje. U kunt wel gewoon uw pensioen uit uw thuisland ontvangen, maar betaalt hier in Spanje belasting over uw uitkering. Dit komt doordat alle landen binnen de EU onderling een belastingverdrag hebben afgesloten. Als u in uw thuisland een overheidspensioen ontvangt, moet u hierover wel in uw thuisland belasting betalen. U hoeft dan uiteraard geen belastingaangifte in Spanje te doen. Het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Spanje pakt echter iets minder gunstig uit voor Nederlandse en Belgische gepensioneerden die in Spanje wonen, maar nog steeds is het met een pensioen in Spanje wonen voordeliger dan in uw thuisland.

Moet ik belasting betalen over mijn pensioen?
Het is een misvatting dat alleen zelfstandigen en werknemers in Spanje met een vast salaris hun jaarlijkse verplichtingen tegenover de belastingdienst hebben, want anders dan vaak wordt gedacht, beschouwt de belastingdienst pensioenen als inkomsten uit arbeid. Uitzonderingen daarop zijn inkomsten die lager zijn dan € 22.000,- als deze door één betaler zijn ontvangen. Als er meer dan één betaler is geweest, wordt de drempel beperkt tot € 15.000,-. Volgens artikel 96 van de wet 35/2006 van 28 november hebben gepensioneerden die meer dan € 22.000,- aan pensioen ontvangen dus de verplichting om een belastingaangifte in te dienen. Daar komt bij dat de uitkerende instanties buiten Spanje gezien worden als een tweede betaler, waardoor, als de uitkering hoger is dan € 1.500,- belastingaangifte moet worden gedaan.

Hoeveel AOW krijg ik als ik in Spanje ga wonen?
Uw AOW wordt opgebouwd in de jaren die u in Nederland woont tussen uw 15e en, op dit moment, uw 67e. Voor ieder jaar in Nederland bouwt u 2% van uw AOW op, zodat u op uw 67ste 100% AOW krijgt. Gaat u na uw 67e emigreren naar Spanje, dan ontvangt u daar gewoon 100% van uw AOW. Hierover betaalt u in Spanje belasting. Emigreert u al voor uw 67e naar Spanje, dan bouwt u in die jaren geen Nederlands AOW meer op. Wel kunt u zichzelf via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vrijwillig verzekeren zodat u alsnog AOW opbouwt over de jaren die u in Spanje woont. Deze verzekering kunt u uiterlijk één jaar na uw vertrek uit Nederland afsluiten. Als u bij aankomst in Spanje maandelijks premie afdraagt aan de Spaanse Securidad Social, hetzij via een werkgever, hetzij als zelfstandige, bouwt u in Spanje vanaf het jaar van aankomt ook pensioen op. Echter, u dient in Spanje wel minimaal 10 jaar premie afgedragen te hebben om voor een uitkering in aanmerking te komen.

Heeft Spanje vermogensbelasting?
Spanje heeft vermogensbelasting. Als u in Spanje woont, moet u deze dus gewoon betalen. Er wordt in Spanje over gesproken om de vermogensbelasting landelijk af te schaffen, maar tot op heden is dit slechts gebeurt in enkele gebieden. Er is een algemene belastingvrije voet van € 700.000,-. Heeft u een eigen woning waarin u daadwerkelijk woont, dan geldt een extra vrijstelling van € 300.000,-.

Het begint met genieten
Een van de grootste voordelen van wonen in Spanje is het feit dat u van veel zon kunt genieten. Het Spaanse klimaat bestaat uit zachte temperaturen in de wintermaanden en fijne warme temperaturen in de zomer. Met meer dan 300 dagen zon per jaar is het een land waar u optimaal van heerlijk weer kunt genieten. Spanje heeft een kustlijn van in totaal zo’n 5000 km, waardoor tijd spenderen op het strand hier goed mogelijk is. Zonnebaden, lunchen of dineren bij een van de gezellige strandpaviljoens of een strandwandeling maken: het is allemaal mogelijk. Spanje heeft prachtige stranden en dit is een groot voordeel aan wonen in dit land.

Goedkoper om te wonen
Een huis of appartement kopen in Spanje is over het algemeen goedkoper dan in uw eigen land. Wel is wonen rondom een centrum van een populaire stad vaak duurder, maar als u hier iets buiten gaat wonen betaalt u een lagere prijs dan in uw thuisland. Daar komt nog bij dat u echt voor uw droomhuis kunt gaan voor een mooie prijs. Een eigen oprit, zwembad en tuin: niets is hier te gek. Het aanbod aan mooie woningen is in Spanje groot, waardoor u voor een aantrekkelijke prijs een prachtige woning kunt kopen of huren. Naast het feit dat een woning kopen of huren goedkoper is in Spanje, is het ook zo dat het leven in Spanje goedkoper is. Zo kan uiteten gaan fors minder geld kosten dan in uw thuisland en ook boodschappen doen kost over het algemeen minder geld.

Eten en cultuur
Als u gek bent op lekker eten, dan is Spanje hét land voor u. Spaans eten is over het algemeen echt heerlijk. Van Spaanse tapas tot heerlijke vis- en vleesgerechten: in dit land kunt u echt lekker eten. Dat maakt het leuk om uiteten te gaan en te genieten van al het lekkers dat Spanje te bieden heeft. Bent u meer een cultuurliefhebber? Dan kunt u in Spanje ontzettend veel zien en beleven. Spanje staat op nummer 3 van de Unesco Werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden. Over het hele land vindt u prachtige monumenten, parken en andere culturele trekpleisters.

Diverse voordelen
Het heeft dus diverse voordelen om in Spanje te wonen. Uiteraard zijn dit slechts wat voorbeelden, Spanje heeft nog veel meer leuks in petto. Kiest u ervoor om te emigreren naar Spanje, dan is het wel belangrijk om alles vooraf goed te regelen. Denk aan de verhuizing, het inschrijven van de kinderen op de Spaanse school, het aanvragen van een NIE voor alle gezinsleden en, niet geheel onbelangrijk, het huren of kopen van uw nieuwe thuis. En laten wij u nu net met veel deze zaken kunnen helpen…