Eind 2021 werden in Spanje weer evenveel huizen verkocht aan buitenlanders als in 2019, vóór aanvang van de pandemie. De meeste interesse in een eigen woning in Spanje hebben de Britten die daarmee de Duitsers van de eerste plaats verstoten. Net als vóór de pandemie wordt meer dan tien procent van alle koopcontracten voor vastgoed afgesloten met kopers uit het buitenland. In het vierde kwartaal van 2021 was dat zelfs 12,6 procent wat vrijwel overeenkomt met de 12,7 procent in het vierde kwartaal van 2019. Dit blijkt uit recente gegevens van het Statistiekbureau voor Vastgoedregistraties (ERI).

Volledig herstel
Het toegenomen aantal huizen dat aan buitenlanders is verkocht in Spanje bevestigt het herstel van dit segment op de huizenmarkt: al drie kwartalen op rij stijgt het percentage verkochte woningen dat in handen komt van buitenlanders. Tijdens de pandemie was het aandeel van dit segment op de vastgoedmarkt gedaald tot onder de 10 procent. De recente toename wordt door analisten deels toegeschreven aan het feit dat mensen meer spaargeld hebben en aan de langdurige historisch lage rente. Bovendien wordt vastgoed in Spanje momenteel gezien als een relatief veilige investering.

Vooral Britse, Duitse en Franse kopers
De meeste huizen die in buitenlandse handen kwamen werden gekocht door Britten. Zij kochten tussen 1 oktober en 31 december vorig jaar in totaal 2.219 woningen in Spanje. Dat is 12,4 procent van alle huizen die in deze periode aan buitenlanders zijn verkocht. Na de Britten volgen de Duitsers die in het kwartaal daarvoor nog de meeste huizen kochten in Spanje. In het vierde kwartaal kochten zij 10,9 procent van het aantal verkochte woningen aan buitenlanders, gevolgd door de Fransen met 7,5 procent.

Provincie Alicante populair
De Duitsers hebben over het algemeen een voorkeur voor de eilandengroepen, terwijl de Britten liever een eigen woning in de regio Valencia hebben en dan met name in de provincie Alicante en in de regio Andalusië. Alicante is de nummer één als het gaat om de provincie met de meeste buitenlandse huizenbezitters. Liefst 39,3 procent van alle verkochte woningen kreeg hier een niet-Spaanse eigenaar. De Fransen hebben over het algemeen een voorkeur voor de regio Catalonië en eveneens voor de regio Valencia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *