Een van de meest gehoorde klachten van buitenlanders die in Spanje gaan wonen en autorijden is dat het erop lijkt dat niemand in Spanje weet hoe men op een rotonde moet rijden zonder voor gevaarlijke situaties en ongevallen te zorgen. Regelmatig plaatst de Guardia Civil Trafico, de Spaanse verkeerspolitie, berichten met video’s en foto’s op Twitter om het een en ander uit te leggen. Nu probeert men het weer met een nieuw videobericht.

Niet alleen Spanjaarden
Er zijn in Spanje veel rotondes te vinden die weliswaar mooi aangekleed zijn met palmbomen, struiken, bloemen, monumenten, standbeelden, etc. maar het nemen van die ronde kruispunten lijkt voor veel autorijders toch moeilijk te zijn. Overigens geldt dat natuurlijk niet alleen voor de Spanjaarden maar ook voor veel buitenlanders in het land waaronder tevens Nederlanders, Belgen, Fransen, Italianen, Portugezen, etc. De rotonde blijft toch altijd weer dat ene knooppunt waar veel automobilisten de weg kwijtraken.

Korte video
Op de korte video is te zien hoe men in, op en af moet rijden bij een rotonde maar de uitleg is niet echt heel duidelijk gezien het aantal reacties op deze video uitleg. Dat wordt gedaan door middel van rode, gele, blauwe en groene auto’s en tekst. Als je Spaans kunt lezen is het de moeite om de video eens te bekijken en wellicht te beoordelen.

Voor de goede orde
In principe rij je op een rotonde (rotonda in het Spaans) in Spanje precies hetzelfde als in Nederland en België, die regels zijn eigenlijk niet anders. Ware het niet dat blijkt dat bij het autorijlessen wordt aangeleerd dat als iemand een rotonde driekwart wil nemen, dus afslaan bij de derde afslag, men in de buitenste ring moet blijven rijden en het knipperlicht aan moet doen om aan te geven aan de auto’s die rechtdoor willen rijden dat je verder afslaat naar links. In de praktijk gebeurt dat ook veel waarbij dit voor gevaarlijke situaties zorgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *