Nadat dit jaar opnieuw tolwegen tolvrij zijn geworden in Catalonië en Aragón, heeft de Spaanse regering de plannen bekend gemaakt die vanaf 2023 zullen gaan gelden. Deze plannen zijn nog niet definitief, maar het komt erop neer dat er een tolvignet gaat komen die zal gelden voor alle Spaanse snelwegen. Dat is echter een overgangsfase want het uiteindelijk doel wordt om kilometerheffing in te voeren in Spanje waarbij je alleen betaalt voor de gereden kilometers.

Hoge kosten
Het Spaans Ministerie van Transport heeft deze plannen bekend gemaakt die opgenomen zijn in het herstelplan dat naar de Europese Commissie is gestuurd. Nu er steeds meer tolvrije wegen bijkomen in Spanje, omdat de huidige regering af wil van het systeem van tolwegbeheerders die gedurende zeer lange tijd enorm veel geld verdienen, moet er een ander systeem komen om de hoge kosten van de wegen te kunnen blijven betalen en garant te kunnen staan voor goed onderhouden wegen.

Kilometerheffing
Het uiteindelijke doel is om een kilometerheffing in te voeren in Spanje. De gebruiker van drukke wegen betaalt op die manier op directe wijze om er gebruik van te mogen maken. Het gebruik van tolwegen is een goede maatregel tegen te drukke wegen. Het is echter geen maatregel tegen te veel gereden kilometers als milieumaatregel, omdat de meeste automobilisten kiezen om ‘gratis’ gebruik te maken van de binnenwegen. Maar de regering gokt dat als de gebruiker van drukke wegen betaalt voor het gebruik ervan, vermeden kan worden dat er een algehele belasting komt wat door alle inwoners van het land betaald moet worden. Met een kilometerheffing of een tolvignet betalen alleen gebruikers van snelwegen een bepaald bedrag. De vraag is echter of dit in de praktijk goed genoeg zal werken, wat bewezen wordt door terug te kijken naar het minimale gebruik door Spaanse automobilisten van de vroegere tolwegen.

Tolvignet
Maar het invoeren van een kilometerheffing-systeem zal nog even op zich laten wachten want voorlopig staat op de planning dat er vanaf 2023 een tolvignet komt. Met deze voorruit-sticker, die overigens voor iedereen verplicht zal worden, kun je gebruik maken van de snelwegen en autowegen. Dit tolvignet zal ook gaan gelden voor buitenlandse chauffeurs en moet voor een bepaalt bedrag gekocht worden waarna men gebruik kan maken van de snelwegen.

Verschillende tarieven
In Spanje moet het tolvignet geplaatst worden naast of onder de ITV-sticker die rechts op de voorruit zit. Er moeten tolvignetten voor dagen, weken, maanden en jaren komen afhankelijk van wat de weggebruiker nodig heeft. Er kunnen ook verschillende tarieven gaan gelden zoals tarieven afhankelijk van hoe milieuvervuilend een voertuig is. De controle op de tolvignetten gebeurt via speciale camera’s die boven de snelwegen gehangen worden en die in staat zijn supersnel de tolvignetten en kentekenplaten te lezen. Heb je niet betaald dan krijg je vanzelf een boete thuisgestuurd.

Prijzen tolvignet
Wat het tolvignet moet gaan kosten is nog onbekend maar als gekeken wordt naar Oostenrijk betaalt men daar 89,20 euro per jaar, 35 euro in Zwitserland en 60 euro in Tsjechië. Volgens diverse Spaanse media denkt de Spaanse regering aan een bedrag van 80 euro per jaar voor personenwagens, 43,50 voor motoren en 435 euro voor vrachtwagens, bestelbussen, touringcars en bussen. Maar deze bedragen zijn dus nog niet officieel bevestigd.

Prijzen kilometerheffing
Bij het systeem van de kilometerheffing wordt gesproken over één eurocent per gereden kilometer waarbij er ook al eens gesproken werd over 3 of 5 eurocent per gereden kilometer. Dat zou ongeveer gelijk zijn aan de bedragen die men in Italië rekent waar men een ticket aan het begin en aan het einde van een deel van een weg neemt en dan 0,09 euro per kilometer betaalt.

Reiskosten kilometerheffing
Stel dat er een kilometerheffing komt, wat gaat het rijden in Spanje dan kosten? Spanje heeft 17.228 kilometer aan hogesnelheidswegen. Stel dat je van Madrid naar Barcelona rijdt dan betaal je voor de 624 km een prijs van 6,20 euro, als de regering uiteindelijk kiest voor één eurocent per gereden kilometer. Om van Madrid naar Valencia te rijden zou een automobilist voor de 360 km 3,60 euro moeten betalen. Om vanaf de Spaanse/Franse grens bij La Jonquera in Girona naar Alicante te rijden zou men dan 6,93 euro moeten betalen. En als je nog verder rijdt van de Spaans/Franse grens naar Málaga dan betaal je voor de 1.146 km 11,46 euro over de AP-7 snelweg. Al met al vallen die kosten dus enorm mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *