Het is bij het kopen van een huis in Spanje belangrijk om een professional in te schakelen die de belangen van u als koper behartigt; een vastgoedadvocaat is hiervoor bij uitstek de persoon die u met zijn of haar kennis en ervaring kan bijstaan en adviseren. Als woningzoekende in Spanje is het vaak onduidelijk wat de rol van de verkopend makelaar precies is. Het kan voor de woningzoekende overkomen alsof de verkopend makelaar ook opkomt voor de belangen van de woningzoekende. Dit is helaas nooit het geval. De verkopend makelaar behartigt uitsluitend de belangen van de verkoper. Het is eenvoudigweg niet mogelijk om bij een woning de belangen van beide partijen te behartigen. Een verkopend makelaar is dus nooit onpartijdig, hoe graag de makelaar dit misschien ook zou willen.

De ‘gratis’ aankoopmakelaar
U kunt zich in Spanje bij aankoop van een huis ook bij laten staan door een zich ‘gratis’ aanbiedende ‘aankoopmakelaar’, die voor u ‘gratis’ kan werken omdat ‘de verkopende partij hen betaalt’. Dat klinkt in eerste instantie als een goede deal, een gratis makelaar. Maar vraag u eens af: Kent u personen die echt gratis werken? Juist, wij ook niet. Deze personen zullen u weliswaar niets factureren, maar van gratis werken is geen sprake. Hoe dit werkt? Heel eenvoudig. De ‘gratis aankoopmakelaar’ maakt met de verkopend makelaar een commissie afspraak, waardoor de ‘aankoopmakelaar’ dus net als de verkopend makelaar een financieel belang heeft bij de verkoop van de woning.

Hoe lager de koopprijs, hoe minder verdiensten
Soms ook moeten deze ‘aankoopmakelaars’ met hun deel van de commissie onderhandelen en zal er dan ook weinig tot niets van de vraagprijs afgaan. En hoe goed is de deal dan nog die zij voor u bereiken? Want hoe lager de koopprijs dan uitvalt, hoe minder voor hen overblijft. En dat kan u zomaar 1 tot 2 procent van de koopprijs kosten, wat bij een koopprijs van € 500.000,- neer kan komen op € 10.000,-. Misstanden zullen zij niet snel aankaarten, want dan koopt u het huis niet. En als u het huis niet koopt, verdienen zij niets. Het spreekt daarbij voor zich dat de ‘gratis aankoopmakelaar’ nooit een huis zal aanprijzen als de verkopende partij geen commissie afspraak wil maken. Want als u dát huis koopt werkt de aankoopmakelaar echt gratis. En dat is helaas niet helemaal de bedoeling.

Het kan altijd ‘gratiser’
Niemand werkt gratis, wij dus ook niet. Bij Jan Nicolas Consultancy betaalt u gewoon voor onze diensten, maar weet u vooraf wél precies wat de kosten zullen zijn. Door onze onafhankelijke werkwijze hebben wij géén financieel belang bij de aankoop van uw woning en kunnen wij mede daardoor eerlijk en open advies geven. Het is voor ons namelijk niet belangrijk of u het huis koopt, maar het is voor ons wél belangrijk dat u een huis koopt waarvan u na controle weet dat alles klopt. U wilt weten dat alles goed is, nou, wij ook! Zowel juridisch als bouwkundig. Daarbij is voor ons een uitdaging om bij onderhandeling over de koopprijs minimaal de door ons in rekening gebrachte kosten terug te verdienen. En dit lukt vaak aardig, daar wij niet zelden 15% lager uitkomen met de koopprijs dan wanneer u zelf de onderhandeling voert. En dat is al snel meer dan ons tarief, waarmee wij meteen ‘gratiser’ zijn dan de alle zich ‘gratis’ aanbiedende makelaars tezamen.

Eigenlijk hebben wij maar één missie: Mensen die verliefd worden op een stapel bakstenen tegen zichzelf in bescherming nemen.
En dat doen wij al meer dan 25 jaar…