Het is een vraag die veel potentiële kopers van een (tweede) woning in Spanje bezighoudt; ‘wat gebeurt er in 2022 met de vastgoedmarkt in Spanje?’, oftewel, hoe overspannen zal de markt in 2022 gaan worden en is er straks sprake van een vastgoedzeepbel? Een vastgoedzeepbel is een overspannen situatie op de huizenmarkt. Het is een moment waarop de prijzen van het onroerend goed niet meer de reële waarde weerspiegelen. En natuurlijk, de huizenprijzen zijn ook in Spanje gestegen, maar van een vastgoedzeepbel is in Spanje nog geen sprake. Maar zal dat ook zo blijven in 2022?
Toegankelijkheid van de woningmarkt
In 2021 zijn de huizenprijzen in Spanje toegenomen. Het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) publiceert pas in maart 2022 de officiële cijfers van het laatste kwartaal van 2021, maar van het derde kwartaal is bekend dat er een stijging te zien was van 4,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, met een duidelijk stijgende tendens. Een vastgoedzeepbel heeft alles te maken met de toegankelijkheid van de woningmarkt. Het percentage van het netto-inkomen dat aan woonlasten wordt besteed geldt hierbij in het algemeen als graadmeter. Als dat 35 procent of meer is, dan is er sprake van een ‘gespannen vastgoedmarkt’.
Zeepbel vastgoedmarkt in 2006 in Spanje
In 2006 was de woonquote in Spanje 46 procent. In die periode bouwde Spanje meer woningen dan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar. Toch ontkenden regering, de financiële sector en tal van economen hardnekkig het bestaan van een zeepbel. De belangen waren te groot en aanstaande huizenkopers moesten vooral niet ontmoedigd worden. Na het uiteenspatten van de zeepbel in 2008 ging de Spaanse bouw- en vastgoedsector door een enorm diep dal. Toen daarna de bodem in zicht kwam van de dalingen van de huizenprijzen, gingen de buitenlandse investeerders zich ook op de woningmarkt bewegen. Hun belangstelling concentreerde zich op de twee miljoenensteden Madrid en Barcelona.
Vastgoedmarkt in 2022 in Spanje
Sinds zomer 2021 is er een recordaantal koopcontracten ondertekend en hypotheken afgesloten in Spanje. De grote vraag is of deze trend zal doorzetten, of dat er sprake is van een tijdelijke inhaalslag na de lockdown begin 2020. Momenteel ligt begin 2022 de woonquote in Spanje tussen de 30 en 32 procent. Dat betekent dat nu nog dus geen risico op een vastgoedzeepbel is. Volgens de Amerikaanse financiële toezichthouder OCC lopen landen als Canada en Nederland momenteel een veel groter het risico in een vastgoedzeepbel te belanden. Op een ranking van 25 landen met het hoogste risico, heeft de OCC Spanje op de voorlaatste plaats gezet en loopt eigenlijk alleen Zuid-Afrika minder risico, wat een goed teken is. Maar niets is veranderlijker dan de vastgoedmarkt. Maar of er sprake zal zijn van een vastgoedzeepbel in Spanje in 2022 zal met name afhangen van de toenemende vraag naar huizen, de invloed van de inflatie op de huizenprijzen, of de toename van het aantal vastgoedinvesteringen gaat toenemen en het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de monetaire stimuleringsmaatregelen in te trekken.