Uw Spaanse hypotheek verbeteren of oversluiten?

In Spanje worden de meeste hypotheken traditioneel afgesloten met een variabele rente. Eén van de voordelen hiervan is dat u kunt profiteren van tussentijdse dalingen in de rente. Als de hypotheekrente laag staat en u tegen een hogere rente een hypotheek heeft afgesloten, kan het voordelig zijn om de rente voor een bepaalde periode vast te zetten. U kunt dan kiezen om de hypotheek te ‘vernieuwen’ of de hypotheek ‘over te sluiten’.

Hypotheek vernieuwen
Anders dan bij het oversluiten van een Spaanse hypotheek worden bij het vernieuwen de bestaande voorwaarden heronderhandeld bij dezelfde bank als waar de hypotheek loopt. Een vernieuwing kan, naast een aanpassing in de rente, verschillende veranderingen van de voorwaarden inhouden, zoals bijvoorbeeld:

  • verhoging van het hypotheekbedrag
  • aanpassing van hypotheekvorm
  • aanpassing van de tenaamstelling
  • aanpassing van de looptijd

Op het moment dat overeenstemming is bereikt met de bank over de aanpassingen, kan de vernieuwing worden geformaliseerd. Het kan dan nodig zijn om, afhankelijk van de gewenste aanpassingen, dat de hypotheekakte gewijzigd moet worden bij de notaris.

Hypotheek oversluiten
Als de bank niet wil meewerken met de aanpassingen of verbetering van de voorwaarden, kunt u kiezen om uw hypotheek over te sluiten en onder te brengen bij een andere bank. Het doel van het oversluiten is om te profiteren van een lagere hypotheekrente. De huidige hypotheek wordt dan vervangen door de nieuwe hypotheek. Daarmee wordt de huidige hypotheekakte geannuleerd en een nieuwe hypotheekakte met nieuwe, betere voorwaarden opgesteld. Het oversluiten wordt door de nieuwe bank in eerste instantie behandeld als een normale hypotheekaanvraag, compleet met het toetsen van uw financiële situatie en het uitvoeren van een taxatie. Bij akkoordbevinding wordt een hypotheekofferte uitgebracht. Deze zal via de notaris aan uw huidige hypotheekbank worden aangeboden. Indien er binnen 21 werkdagen geen tegenbod van uw huidige bank komt is er automatisch akkoord om de hypotheek over te sluiten. Op deze wijze oversluiten wordt ‘subrogacion’ genoemd en is voordeliger dan het afsluiten van een geheel nieuwe hypotheek. De kosten voor hypotheekbelasting komen namelijk te vervallen. Alleen de kosten voor de taxatie, notaris, register, gestoría en hypotheekbemiddeling komen voor uw rekening.

Doe een gratis hypotheekcheck
Wilt u uw hypotheekmogelijkheden weten? Doe dan een gratis en geheel vrijblijvende hypotheekcheck. Met de hypotheekcheck heeft u snel een globaal inzicht in wat u kunt lenen in Spanje. Als na bestudering van de door u verstuurde gegevens blijkt dat een hypotheek daadwerkelijk tot de mogelijkheden behoort, neemt onze hypotheekadviseur contact met u op om uw mogelijkheden door te spreken. En hij spreekt gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.

Doe nu een hypotheekcheck