Anders dan men in het programma ‘Ik vertrek’ laat zien, is het steeds lastiger om in Spanje een ‘Bed & Breakfast’ op te starten. Dit daar er de laatste jaren in heel Spanje een wildgroei is ontstaan in B&B’s en steeds meer gemeentes geen vergunning meer afgeven.

Ook het overnemen van een B&B is niet iets van betalen en openen. Integendeel, want een gemeente heeft door de overname het ideale excuus om van de ongewenste B&B af te komen, daar de vergunning op naam wordt afgegeven en de gemeente niet altijd verplicht is de vergunning op naam van een nieuwe eigenaar te zetten. En dat kan zeer vervelende verrassingen opleveren als u een klein vermogen hebt betaald voor iets dat bij oplevering niets meer blijkt te mogen zijn dan een woonhuis.

Mocht u een huis willen huren om te om te toveren in een B&B, bedenk dan dat u altijd toestemming moet hebben van de eigenaar, omdat anders sprake is van illegale verbouw én onderverhuur, wat voor de eigenaar reden is de huurovereenkomst direct te beëindigen. De kans dat u toestemming krijgt is klein, daar voor het verkrijgen van een vergunning een complete verbouwing nodig is. Het wordt namelijk gewoon een hotel en daar zijn nooduitgangen, brandtrappen, brandpreventie, toegankelijkheid voor mindervaliden, etc. voor nodig. Logisch dus dat een eigenaar niet snel toestemming zal geven, want die heeft een knappe woonruimte en krijgt daar een object voor terug waar hij misschien helemaal niet op zit te wachten. En wat als de huurder halverwege niet verder kan of wil huren? In dat geval mag een eigenaar de portemonnee opentrekken om de verbouwing af te maken of te herstellen… op uw kosten. Krijgt u toch toestemming, sluit dan een huurovereenkomst voor commerciële objecten af en geen overeenkomst voor woonhuizen. Geloof ons, dat is een héél groot verschil.

U kunt natuurlijk illegaal een B&B beginnen. Maar hoe draagt u dan belasting af als het bedrijf officieel niet bestaat? Want daar waar de belastingdienst in Spanje vroeger stekeblind was, houden ze vandaag de dag, met name de verhuurmarkt, scherp in de gaten. De illegale vakantieverhuur wordt de laatste jaren keihard aangepakt, met boetes die vaak hoger zijn dan een leuke jaaromzet. En denk niet dat de belastingdienst gek is, want een simpele controle van de elektriciteitsrekening zegt al genoeg. En natuurlijk, u kunt af en toe vrienden te logeren hebben, maar elke dag van het jaar is ook voor de belastingdienst in Spanje niet langer geloofwaardig. En wat te denken van de gasten? De B&B is niet verzekerd, want er is geen sprake van een officieel bedrijf. Vaak zijn verplichte voorzieningen niet aanwezig en dus heeft een verzekeringsmaatschappij alle redenen in handen om een ingediende claim meteen naar de prullenbak te verwijzen. Geen prettige gedachte als u aansprakelijk wordt gesteld door een gast die blijvend lichamelijk letsel heeft opgelopen in uw B&B… of erger. En waar mag uw gast reclameren bij overboeking of faillissement? Mocht controle door de overheid plaatsvinden, en dat gebeurt vaker dan u denkt, dan wordt de B&B per direct gesloten en zit uw gast op hetzelfde moment zonder accommodatie. En dan hebben wij het niet eens over de algemene veiligheid bij bijvoorbeeld zwembad, tuin, speeltuin, etc.

Wilt u een B&B beginnen in een huurpand? Ga dan eerst in overleg met de eigenaar of het verhuurbedrijf. Krijgt u geen toestemming, accepteer dit dan. U zult namelijk niet de eerste zijn die na een kostbare, illegale, verbouwing, via de rechtbank gedwongen wordt alles weer terug te brengen in de verkregen staat. En als gast? Vraag bij boeking om een kopie van de vergunning. Men is verplicht deze op eerste verzoek te tonen. Heeft de B&B geen vergunning? Dan logeert u in een illegale accommodatie en moet u achteraf niet zeuren als het per ongeluk misgaat.

En dan nog even dit…
Ook voor het verhuren van uw Spaanse huis als vakantiewoning is een verhuurvergunning nodig. Het vergunningnummer dient u in al uw uitingen te melden. Het niet hebben van een vergunning voor verhuur kan u al snel een boete opleveren van enkele duizenden euro’s. Per keer. En nee, kamerverhuur is ook niet toegestaan zonder dat u hiervoor vergunning hebt.

Wilt u toch een B&B beginnen? Doe het dan goed of doe het niet. Wat anderen ook adviseren en hoe leuk het er allemaal ook uitziet op televisie. Want voor u het weet veranderd die mooie Spaanse droom in een regelrechte, vaak financiële, nachtmerrie. Ons kantoor kan voor u bij de betreffende gemeente informeren of zij nog vergunningen verstrekken en aan welke voorwaarden een B&B in de gemeente minimaal dient te voldoen. Wij zijn er zeker van dat ook u voordeel zult hebben bij onze brede expertise. Neem vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.