Als u in Spanje wilt gaan wonen heeft u voor praktisch alle instanties een NIE nodig. Het NIE is een Identificatienummer voor Buitenlanders (Número de Identificación de Extranjeros). Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer voor buitenlanders. Het NIE is te vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer (het oude sofinummer) en het Belgische Rijksregisternummer. Het NIE heeft u nodig voor het op naam zetten van een auto, belastingaangifte, het kopen van vastgoed, etc. Als u gebruikmaakt van het compleet pakket bij aankoopbegeleiding, is de verzorging van een provisionele NIE voor maximaal twee personen inbegrepen in ons tarief, mits de juridische levering plaatsvindt bij een met ons kantoor samenwerkende notaris. Heeft u voor meer dan twee kopers een NIE nodig, hanteren wij voor elke extra koper een meerprijs volgens ons tarief dat u op deze pagina terug kunt vinden.

Waarom een NIE?
Als u langer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje wilt verblijven is een NIE verplicht. Maar als u eenmaal in het bezit bent van een NIE is het, anders dan in het verleden, voor altijd geldig en hoeft het niet langer vernieuwd te worden. Ook als u korter dan drie maanden in Spanje verblijft, maar internet, telefoon, gas, water, elektriciteit moet regelen is een NIE vaak noodzakelijk. Er zijn in Spanje twee soorten NIE-nummers; Een ‘Certificado con carácter permanente’,  voor die personen die voor een bepaalde of onbepaalde tijd in Spanje zullen verblijven zoals voor een studie, voor werk of als men in Spanje gaat wonen en als het gaat om een periode langer dan 3 maanden en een ‘Certificado con carácter temporal’, voor die personen die minder dan 3 maanden in Spanje zullen verblijven maar wel een fiscaal nummer nodig hebben voor administratieve taken.

Wanneer heeft u een NIE nodig?

 • Bij het kopen of huren van een woning
 • Als u in Spanje gaat werken
 • Verzekering afsluiten
 • Openen van een bankrekening in Spanje
 • Het op naam zetten van een motorvoertuig
 • Voor uw belastingaangifte in Spanje
 • Voor de Spaanse ziekenfonds
 • Bij telefoon- en internet aansluiting
 • Voor het aanvragen van elektriciteit, gas en/of water
 • En zo’n beetje bij alle zaken van de Spaanse overheid

NIE aanvragen? Wij doen het voor u!
Het aanvragen van een NIE is een stressvolle gebeurtenis en dat heeft met name te maken met de Spaanse bureaucratie én de onmogelijkheid om een afspraak te maken bij de desbetreffende instanties. Wachttijden van meer dan drie maanden zijn eerder regel dan uitzondering. Om de lange wachttijden te omzeilen kunnen wij, als u gebruikmaakt van het compleet pakket bij aankoopbegeleiding, voor maximaal twee kopers een provisionele NIE verzorgen, mits de juridische levering plaatsvindt bij een met ons kantoor samenwerkende notaris. Op deze manier kunt u veilig kopen, ontloopt u de wachttijden en voldoet u netjes aan de wettelijke eisen. In een later stadium kunt het provisionele NIE eenvoudig omzetten in een definitieve NIE. Bent u met meer dan twee kopers? Dan hanteren wij een kleine meerprijs voor elke extra koper.

Ons tarief
Maakt u gebruik van het compleet pakket bij aankoopbegeleiding? Dan zijn de kosten voor het verzorgen van een provisionele NIE voor maximaal twee kopers inbegrepen in ons tarief, mits de juridische levering plaatsvindt bij een met ons kantoor samenwerkende notaris. Maakt u gebruik een ander pakket bij aankoopbegeleiding, of heeft u voor meer dan twee kopers een NIE nodig, hanteren wij een tarief van € 125,- per (extra) koper, welke middels voorruitbetaling voldaan dienen te worden. In ons tarief zijn eventuele kosten om het provisionele NIE om te zetten in een definitieve NIE niet inbegrepen, noch kunnen wij een definitieve NIE voor u verzorgen. Deze service kunnen wij helaas niet aanbieden voor cliënten die geen gebruikmaken van onze service aankoopbegeleiding.

Meteen aanvragen?
Wilt u meteen een provisionele NIE aanvragen? Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op om de aanvraag bij een met ons kantoor samenwerkende notaris in gang te zetten. Wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.

Ja, ik wil graag een provisionele NIE aanvragen

  Voor elke koper graag het formulier eenmaal compleet invullen en doorsturen