Wanneer u in Spanje een woning koopt of huurt, moet u de naam van de rekening- of contracthouder bij de elektra- en/of waterleverancier wijzigen, zodat eventuele toekomstige water- en, elektriciteitsrekeningen op uw naam staan en van uw bankrekening worden afgeschreven. Het op uw naam zetten van de elektra- en/of waterleverancier en het wijzigen van de bankrekening zou in theorie relatief eenvoudig moeten zijn, maar u kunt enkele veelvoorkomende problemen tegenkomen die de wijziging toch behoorlijk ingewikkeld kunnen maken.

Gegevens aanpassen
U begint met het noteren van de data op de elektra- en/of watermeter. Beter nog is het maken van een foto, zodat er achteraf nooit misverstanden kunnen ontstaan en u zeker niet het verbruik van de vorige bewoner op uw bordje krijgt. Bij het overhandigen van de sleutels van uw nieuwe woning hoort u ook de meest recente facturen te krijgen die u nodig hebt in verband met de naam van de leverancier en de contractnummers. Vervolgens gaat u persoonlijk naar het betreffende energiebedrijf dat uw woning voorziet van elektriciteit of water waar u vraagt om een ‘cambio de titular a nombre del arrendatario o comprador’ (aanpassing van de titelhouder op naam van de huurder of koper). Normaal gesproken is dit een gratis service, maar in steeds meer steden moet u een restitueerbare borg betalen voor het wijzigen van de titel van de waterrekening, die varieert van € 50,- tot € 100,-. Bij de naamswijziging zal de maatschappij u meteen vragen of ook het bankrekeningnummer gewijzigd moet worden. Telefonisch contact opnemen kan uiteraard ook en ook via internet is het veelal mogelijk de tenaamstelling te wijzigen. Maar een persoonlijk bezoek werkt nog steeds het beste. Zeker als u de taal niet of niet volledig machtig bent. Bij het wijzigen van de gegevens heeft u het volgende nodig:

  • De volledige naam van de vorige titelhouder
  • Uw NIE
  • Het juiste adres van de woning
  • De datum waarop u de woning gaat huren/kopen
  • De CUPS-code (niet nodig voor water)
  • Uw padrón-certificaat (alleen voor water)
  • Een kopie van de eigendomsakte of het huurcontract
  • Uw bankgegevens

Soms is de wijziging binnen 24 uur doorgevoerd, maar het kan ook tot wel twintig dagen duren voordat de gegevens in het systeem van de elektra- en/of waterleverancier gewijzigd zijn. De vorige bewoner krijgt de eindafrekening en daarna krijgt u de nieuwe rekeningen vanaf de datum dat u er ingetrokken bent. Wilt u liever geen contract afsluiten met de elektra- en/of waterleverancier dat de vorige eigenaar had, dan kunt u er ook voor kiezen om voor een nieuwe aanbieder te gaan. In dat geval heeft u nog steeds dezelfde informatie en nummers nodig als hierboven, maar neemt u contact op met de elektra- en/of waterleverancier van uw keuze.

De CUPS-code
De CUPS-code of Código Unificado del Punto de Suministro is een nummer dat elk afzonderlijk eigendom identificeert dat elektriciteit ontvangt. Het nummer verandert niet, dus u kunt dit aan de vorige bewoner vragen, want dit staat op hun energierekening. Als dit niet mogelijk is, kunt u ook contact opnemen met uw energiedistributeur. Deze zijn toegewezen per gebied en blijven hetzelfde. Door hen uw naam, adres en ID-nummer zoals NIE te geven, kunnen zij u de CUPS-code geven die aan uw eigendom is gekoppeld.

Openstaande schulden
Het meest voorkomende probleem is wanneer de vorige bewoner niet op de hoogte is van het betalen van zijn rekeningen en een openstaande schuld heeft. In dit geval, als u probeert de tenaamstelling te wijzigen, erft u ook de schuld van de vorige eigenaar/bewoner. In een dergelijk geval dient de vorige bewoner eerst de openstaande rekening te voldoen voordat u deze op uw naam kunt laten zetten. Als u problemen ondervindt bij het betalen van een openstaande rekening, kunt u de datum waarop u in de woning bent ingetrokken aantonen door een kopie van de koopakte of huurcontract te overleggen. Dit zou in theorie de eigendomsoverdracht mogelijk moeten maken zonder de schuld op u te nemen, maar het kan een lastig en behoorlijk bureaucratisch proces zijn, waarbij u vaker dan één keer contact op moet nemen met het betreffende energiebedrijf.

Afsluiting van elektra of water
Als het object enige tijd onbewoond heeft gestaan, is het mogelijk dat de vorige eigenaren de nutsvoorzieningen hebben uitgeschakeld of zelf af hebben laten sluiten. Als dit het geval is, moet u de elektra- en/of waterleverancier vragen om ze weer te activeren. Dit houdt meestal in dat u verschillende vergoedingen moet betalen om ze in gebruik te kunnen nemen. Het bedrag dat u betaalt, is afhankelijk van de elektra- en/of waterleverancier en de gemeente waar het object in Spanje is gevestigd. Ook dient in een dergelijk geval de woning voorzien te zijn van een verklaring van bewoonbaarheid, daar de maatschappijen niet aan mogen sluiten als bij een woning een dergelijke vergunning ontbreekt.

Wij kunnen u begeleiden
Als u het toch te lastig vindt om de tenaamstelling of bankrekeningnummer bij de elektra- en/of waterleverancier te wijzigen, kunnen wij u tegen minimale kosten begeleiden. Voor het wijzigen van de tenaamstelling en/of bankrekeningnummer bij de elektra- en/of waterleverancier hanteren wij een tarief van € 250,-. Voor het wijzigen van de tenaamstelling en bankrekeningnummer dient u zelf alle door de betreffende maatschappij gevraagde gegevens tijdig aan te leveren. Maakt u gebruik van het compleet pakket van onze service aankoopbegeleiding in Spanje is begeleiding op afstand bij het op naam zetten of het wijzigen van het bankrekeningnummer inbegrepen in ons tarief. Deze service is helaas alleen beschikbaar als ons kantoor betrokken is bij de woningtransactie. In alle overige gevallen dient u contact op te nemen met de verkopende partij dan wel de betreffende elektra- en/of waterleverancier. Wijzigingen bij een leverancier van gas dient u altijd persoonlijk te doen.

Meer weten?
Een oriënterend gesprek verplicht u tot niets maar kan zeer verhelderend zijn. Wij zijn er zeker van dat ook u voordeel zult hebben bij onze brede expertise. Wilt u meer weten over het wijzigen van de tenaamstelling of bankrekeningnummer bij de elektra- en/of waterleverancier? Vul het formulier hieronder zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.

Ja, ik wil graag meer informatie over deze dienst

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Aanhef
Voor- en achternaam
Algemene Voorwaarden