Steeds meer Nederlanders besluiten om een huis in Spanje te kopen. In 2022 werd een recordaantal van 4276 Spaanse woningen gekocht door Nederlanders. En de verwachting is dat dit recordaantal dit jaar ruim overschreden gaat worden. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerde vastgoedanalyse. Ook blijkt dat gepensioneerden niet langer de grootste groep vormen die een huis koopt onder de Spaanse zon, maar worden de Nederlanders die een woning kopen in Spanje juist steeds jonger.

Halvering vermogen
Nu de belasting op huis in Nederland is gestegen, is het hebben van een huis in Spanje extra gunstig. Als je in Spanje een vakantiehuis bezit van € 300.000,- krijg je in box 3 een vermindering van € 300.000,-. Hiermee wordt bij een totaal vermogen van € 600.000,- je vermogensrendementsheffing gehalveerd. Bovendien liggen de prijzen voor Spaanse woningen veel lager dan in Nederland en krijg je dus meer huis voor minder geld.

Steeds jongere kopers
Bij ons kantoor zien wij ook dat steeds meer mensen onder de 45 jaar een Spaanse woning kopen. De mensen wachten niet meer tot ze met pensioen gaan, maar willen hun droom liever verwezenlijken nu het kan. Door de coronapandemie zijn veel mensen erachter gekomen dat werken op afstand prima te realiseren is en al enige tijd algemeen geaccepteerd. Hierdoor kiezen de jongere kopers er vaak voor om dat op afstand werken vanuit hun nieuwe thuis in Spanje te doen.

Minder bekende regio in opkomst
Nog steeds is de populairste regio waar Nederlanders een huis kopen de Costa Blanca, met ongeveer 40 %. Met 26% van de huizenkopers volgt de Costa del Sol. Maar de iets minder bekende regio’s zijn in opkomst, zoals bijvoorbeeld de Costa Cálida in de provincie Murcia, waar bijna 10% van de Nederlanders hun plekje hebben gevonden. Niet heel vreemd, want een leuk huis op loopafstand van het strand koop je hier nog steeds eenvoudig voor minder dan € 100.000,-. Verder kocht 5% een huis in de provincie Almería en 4% op de Balearen.

Eigen geld
Het is vaak lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank. Dat betekent dat enig eigen kapitaal noodzakelijk is. Een hypotheek bij een Spaanse bank kan een alternatief zijn, maar ook dan dien je zelf te investeren omdat niet residenten maximaal 70% van de aankoopprijs kunnen lenen. Tel daar de kosten koper van 12% bij op en je weet dat je minimaal 42% van de koopprijs zelf moet inbrengen. Veel Nederlanders kiezen er dan ook voor om het eigen vermogen op te krikken met het verzilveren van de overwaarde van hun Nederlandse woning.