Het horecarecht is niet echt een rechtsgebied in Spanje, er komen met name meerdere rechtsgebieden bij kijken. Onder andere het bestuursrecht, het ondernemingsrecht en het huurrecht. Door de enorme toename van horeca door buitenlandse uitbaters, heeft Jan Nicolas Consultancy zich de laatste jaren gespecialiseerd in horecarecht en het geven van advies op maat.

Horecarecht
Het horecarecht gaat over veel verschillende onderwerpen: horecavergunningen, personeelszaken, de huur van de ruimte, terrassen, geluidsoverlast, kansspelautomaten, het aflopen van de huurtermijn en het rookverbod onder andere. Er komt veel bij kijken en de kans is daarom groot dat u met het horecarecht te maken krijgt. Wij delen een aantal onderwerpen van het horecarecht die vaak voorkomen.

Huurpand
Bij het huren van een pand in Spanje voor uw horecagelegenheid komt veel kijken. Zo wilt u als u een pand huurt zeker zijn dat er een horecavergunning afgegeven wordt. Ook kunt u te maken krijgen met huuraanpassingen, onderhoud en het einde van de huurtermijn. Wij adviseren u graag over het huren van een horecagelegenheid, het beoordelen van een huurcontract en over problemen die zich voor kunnen doen tijdens de huurovereenkomst. Op voorhand is het belangrijk te weten dat niet elk pand geschikt is voor horeca, noch dat elke verhuurder toestemming zal geven voor het uitbaten van een horecagelegenheid.

Horecavergunning
Als u in een horecagelegenheid alcoholhoudende dranken wilt schenken heeft u in Spanje een horecavergunning nodig. De vergunning heeft betrekking op het pand. Als er iets verandert, de zaak wordt bijvoorbeeld verbouwd, dan moet deze vergunning opnieuw worden aangevraagd. De gemeente mag het verlenen van een vergunning weigeren met de simpele reden dat de gemeente overlast verwacht. Ook kan het zijn dat u muziek wilt draaien op een geluidsniveau dat hoger is dan achtergrondmuziek. Ook hiervoor dient u een vergunning aan te vragen, zoals u ook een vergunning nodig heeft voor het serveren van maaltijden, het openblijven na de gebruikelijke sluitingstijd, etc.

Arbeidsrecht
In de horeca heeft u veel te maken met tijdelijk personeel. Het is verstandig om de juiste contracten aan uw personeel aan te bieden. Tenslotte wilt u voorkomen dat u in rustige seizoenen teveel personeel moet betalen. Er zijn diverse contractuele mogelijkheden waarmee u op een legale manier voorkomt dat u buiten de seizoenen duur personeel moet doorbetalen.

Terras
Als u een terras wilt bij uw horecazaak, of als u een bestaand terras wilt uitbreiden, dient u de vergunningsmogelijkheden te onderzoeken. Als u geluk heeft maakt de ruimte van het terras deel uit van het pand waarin de horecagelegenheid gevestigd is. Is dat niet het geval dient u bij de gemeente een vergunning aan te vragen. Is een terras voor u belangrijk? Informeer dan eerst bij de gemeente of een terrasvergunning zondermeer afgegeven zal worden. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat dit gebeurt omdat uw buurman ook een terras heeft staan.

Meer weten?
Er komt veel kijken bij het horecarecht en voor veel zaken is het verstandig om vooraf advies in te winnen. Wij hebben de benodigde kennis in huis en adviseren geregeld horecaondernemers in Spanje. Wilt u meer weten over Horecarecht in Spanje? Vul het formulier aan de rechterkant zo volledig mogelijk in en wij nemen op onze beurt zo spoedig mogelijk contact met u op, waarbij wij voldoende tijd voor u vrijmaken om u volledig te informeren. En wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.