Schitterende zandstranden, lage duinen en vochtige gebieden worden in de Costa Blanca afgewisseld door rotspartijen, steile kusten en soms extreem droge gebieden. De indrukwekkende noordelijke en centrale gebieden, doorkruist door hoge bergketens, lopen door tot aan de rand van de zee waar de kapen van La Nao en van San Antonio zich bevinden. Het zuidelijke deel van de Costa Blanca is daarentegen een gebied van vlaktes en heuvels bevloeid door de rivier de Segura die in zee uitmondt te midden van duinen en lage klippen. De Costa Blanca loopt van Dénia tot Pilar de la Horadada met als hoofdstad Alicante en is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Europa. Dankzij het landschap, de infrastructuur, de prachtige steden en de vriendelijke bevolking kent de Costa Blanca het hele jaar lang een drukke toeristische activiteit met vele faciliteiten voor de bezoekers.

Dénia
Dénia is een havenstad aan de Spaanse Levante kust, badend in de Middellandse Zee en op een bevoorrechte locatie tussen Alicante en Valencia. Deze stad aan de Costa Blanca trekt het hele jaar door vakantie- en verblijfstoerisme aan, dankzij haar stranden, haar goede klimaat en haar grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, zoals het Kasteel van Dénia, haar kluizenaarswoningen en archeologische vindplaatsen en haar musea.

Jávea
Enkele kilometers van Dénia vinden we in het noorden van de Costa Blanca de stad Jávea, gelegen aan de oevers van de Middellandse Zee, met een bruisend nachtleven en een ruim gastronomisch aanbod dat u zowel in de winter als in de zomer zal toelaten uit te gaan om te genieten van de talrijke terrasjes. Jávea is een van de mooiste steden van de provincie Alicante, met talrijke droomstranden en -baaien, natuurparken zoals Montgó, reservaten zoals San Antonio, en een vissershaven die dateert uit de 15e eeuw. Niet voor niets wordt Jávea door veel mensen beschouwd als ‘het Ibiza van de Costa Blanca’.

Moraira
De oude vissersplaats Moraira ligt tussen Calpe en Moraira in en is één van de leukste plaatsen langs de Costa Blanca. Moraira vormt één gemeente samen met het in het binnenland gelegen Teulada. Waar Teulada een vrij stil dorp is waar vooral mensen wonen die leven van de agrarische sector, zo levendig is het vissersdorp Moraira. Het leuke aan Moraira is dat het toerisme de plaats niet verpest heeft. Hier vindt u geen grote hotels of appartementencomplexen en de jachthaven wordt gebruikt waar het voor bedoeld is: voor jachten en boten. Het beeld van Club Nautico wordt niet verstoord door aanbieders van rondvaarten, banana rides of andere toeristische activiteiten.

Benissa
De naam Benissa vindt zijn oorsprong in de Arabische taal, ‘Ben Isa’ betekent ‘zonen van Isa’. Zoals de namen van veel dorpen in deze streek met ‘Beni’ beginnen, denk aan Benidorm, Benitachell, Benidoleig, Benigemabla, etc. Hiermee wordt duidelijk dat de Moorse invloed goed zichtbaar is in deze regio. De smalle straatjes met klinkers bestraat en met links en rechts historische gebouwen, getuigen nog van deze tijd. In 1609 zijn de Moren uit dit gebied verdreven en waarna Benissa werd herbevolkt door de Christenen uit de Pyreneeën, Catalonië en Aragón. In Benissa valt met met name het plein voor de kerk ‘Iglesia de la Puríssima Xiqueta’ op. deze in 1902 gebouwde kerk is vernoemd naar de beschermheilige van het dorp. Puríssima Xiqueta is de ‘patrona’ van Benissa geworden nadat twee pelgrims, na een nacht bij mensen te hebben gelogeerd, een beeldje van deze persoon als blijk van dank gaven aan hun gastheren en gastvrouwen. Vanaf dit moment gebeurden er een aantal wonderen in het dorp en zodoende is Puríssima Xiqueta de beschermheilige van het dorp geworden. De kerk is in een neogotische stijl gebouwd en is zeker een bezoek waard. Wat veel mensen niet weten, is dat Benissa tot één van de grootste gemeentes aan de Costa Blanca behoort en haar gemeentegrenzen zich uitstrekken tot aan de kust bij Calpe en vandaar, via het in de volksmond genoemde ‘Benissa Costa, langs diverse mooie baaitjes en stranden, voegt aan de gemeentegrens van Moraira.

Calpe
De naam Calpe komt uit het Phoenicisch en betekent ‘hoogte’ of ‘berg’. De oude Grieken noemden de plaats ‘Ifach’, wat ‘Noord’ betekent vanwege de geografische ligging ten opzichte van de stad Alicante. Calpe is ook beroemd om zijn natuurlijke kenmerken, waaronder de Rots van Ifach, een kalkstenen klif die uitsteekt in de Middellandse Zee en een natuurreservaat herbergt met een verscheidenheid aan zeevogels en planten. Calpe heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, en er zijn talloze overblijfselen van deze periode te vinden. De stad heeft in de loop der eeuwen verschillende culturen en volkeren verwelkomd, waaronder de Feniciërs, de Arabieren en de Christenen. In de Middeleeuwen was Calpe een belangrijke havenstad, en het kasteel van Calpe, dat in de 14e eeuw werd gebouwd, diende als verdedigingswerk tegen piraten. Al in 1940 was Calpe een populaire bestemming voor toeristen, vanwege de prachtige stranden, het heerlijke klimaat en de vele bezienswaardigheden.

Altea
Altea ligt aan de voet van de Sierra de Bérnia. Het is één van de mooiste witte dorpen aan de Costa Blanca. Het dorp ligt op 10 km afstand van Benidorm maar heeft een totaal andere sfeer en uitstraling. Langs de 6 km lange kustlijn met stranden en baaien, ligt een gezellige boulevard met volop restaurants en bars. Het is een onaangetast plaatsje met witgekalkte huizen, roze dakpannen, gezellige (verborgen) pleintjes en als herkenningspunt de blauwe koepel van de kerk Nuestra Señora del Consuelo. Oude, geplaveide straatjes met uitkijkpunten leiden u naar het hoogste punt van Altea. Al vanaf de 18e eeuw is Altea een kunststadje. In de smalle straatjes worden nu nog steeds de witte huisjes gebruikt als galeries en ambachtelijke werkplaatsen. Als u door het plaatsje slentert, ziet u aan de balkons de schilderwerken prijken. In Altea is ook de ‘Faculteit van Schone Kunsten van de Universiteit van Elche’ gevestigd, hetgeen dit plaatsje naast allerlei kunstvormen extra charme geeft.

Alfaz del Pi en Albir
Alfaz del Pi is ooit ontstaan als verdedigingswerk tegen de aanvallen van de Moren en ligt een paar kilometer landinwaarts boven Albir. De naam Alfaz is Arabiers van oorsprong en betekent vruchtbare grond. De aloude economie dreef op de landbouw, citrusbomen en amandelbomen, en de winning van ijzer en kalk. Het behoorde tot het Baronieschap Polop. In de achttiende eeuw vond er een enorme bevolkingsgroei plaats. In 1786 plantten de dorpelingen een grote pijnboom op het dorpsplein en eisten hun onafhankelijkheid, die zij in 1836 verkregen. Dit feit blijft bekend door de naam van de stad, ‘Pi’, hetgeen in het Valenciaans, de streektaal, pijnboom betekent. Albir behoort tot de  gemeente Alfaz del Pi en is een geliefde plaats onder vooral Nederlanders. Het betreft een bevoorrechte zone, gelegen aan de Costa Blanca met een hoge kwaliteit van leven, een excellent microklimaat, een gunstige verbinding met vele bestemmingen vanaf het vliegveld van Alicante (op 55 km), een grote gemeenschap van Nederlandstalige inwoners, dat geresulteerd heeft in een grote Nederlandse supermarkt, Nederlandse medische voorzieningen en uiteraard Nederlandse horeca. Het strand is het centrum van vele vrijetijdsbestedingen en allerlei diensten en is zeer toegankelijk. De zee is rustig, met weinig golven. Langs het strand ligt de Paseo Marítimo, ook wel Paseo de las Estrellas genoemd, omdat beroemde acteurs hier hun voetstap hebben gelegd, terwijl zij het Filmfestival bezochten, dat ieder jaar in juli in Alfaz del Pí plaatsvindt. In Albir is de bouw van gebouwen met meer dan vijf verdiepingen verboden. Daarom kiezen families en personen van diverse nationaliteiten voor Albir om te genieten van de rust en ontspanning op een ideale plek, omgeven door zee en bergen.

Benidorm
Benidorm, wie kent het niet? Het is de toeristische hoofdstad van de Costa Blanca en ligt op 140 km van Valencia en op 50 km van Alicante, beide steden met een internationale luchthaven. Benidorm is een unieke plek, de prachtige natuur die haar omringd beschermt de stad met haar moderne wolkenkrabbers. Het uitzicht van gelijk welk punt van de stad is adembenemend. De stad is strategisch gelegen, beschermd door bergen en is zuid georiënteerd. Vandaar het microklimaat met hoge temperaturen het hele jaar door, waardoor u bijna het hele jaar door kunt genieten van de lange stranden, maar ook van de golfbanen en de vele thema- en waterparken. Benidorm heeft ook een ruim gastronomisch aanbod en een multiculturele en kosmopolitische sfeer.. De ruime stranden van fijn en goudkleurig zand, worden gezien als één van de beste van Europa. De twee meest gekende stranden liggen in het volle centrum: Het strand van ‘Levante’, waar altijd wel wat te beleven valt is heel beroemd onder de toeristen; en het strand ‘Poniente’, een sfeervol en rustig strand. Het turquoise zeewater heeft zo goed als het hele jaar door een aangename temperatuur. Naast de beroemde hoge-kwaliteitsstranden, vindt u er ook een kleine haven waar er vele watersporten kunnen beoefend worden. Het oude kasteel, nu omgevormd in het ‘Balcon del Mediterraneo’, biedt u een adembenemend panoramisch uitzicht op Benidorm. Het meest karakteristieke item van Benidorm zijn zonder twijfel de wolkenkrabbers. Als voorbeeld, is Benidorm trots op het hoogste hotel van Europa, een niet te missen uitkijkpunt. Naast de hotels zijn er in Benidorm ook vele exclusieve luxevilla’s te vinden om zo iedereens wensen tegemoet te komen. De stad biedt een waaier van toeristische mogelijkheden: live muziek, bars en restaurants vol ambiance, pretparken en waterparken, zee, zon en strand. Benidorm is het hele jaar door synoniem voor plezier en kleur, 24 uur per dag!

Finestrat
Waarom wonen in Finestrat? Waarom niet? U heeft alle voordelen van de stad Benidorm, terwijl u gelijk in een rustige en veilige omgeving woont waar u met uw gezin kunt genieten van een van de vele villa’s met privézwembad of resorts met prachtige gemeenschappelijke ruimtes die in de omgeving worden gebouwd. Als u ervoor kiest om in Finestrat te wonen, zult u zeer goed verbonden zijn met Alicante, Spanje en Europa en heeft u talloze golfbanen, restaurants en enkele van de beste stranden van de Middellandse Zee om u heen. Het is ook een van de beste plaatsen om te surfen en andere watersporten te beoefenen.

Alicante
Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt mooi gelegen aan een grote baai, aan de voet van het op een berg gelegen Castillo de Santa Bárbara. Alicante werd onder de Romeinen ‘Lucentrum’ en onder de Moren ‘Lecant’ of ‘Al-Lucant’ genoemd. Nu zijn het de talrijke hoge flats en een drukke haven die de stad een moderne indruk geven. Alicante staat bekend om zijn prachtige wandelpromenade met palmbomen, de “Explanada España”. In de gezellige oude wijk zijn smalle straatjes, verborgen pleintjes en veel gezellige, goede restaurants en cafeetjes te vinden. In de avond bruist het tot in de late uurtjes. Daarbij opgeteld de mooie stranden en een prachtige jachthaven, maakt Alicante tot een niet te onderschatten woonbestemming. De oude stad van Alicante is niet zo groot, en loopt van de Rambla (Explana de España) tot aan de berg Benacantil met Castillo. Het oude centrum is gezellig en heeft leuke oude straatjes met allerlei restaurants en bars, en is één van de geliefdste plekjes van de stad. Hier bevinden zich ook de meeste bezienswaardigheden. De oude wijk Barri Santa Cruz met smalle schilderachtige straatjes en witte huizen met gekleurde deuren en bloempotten, is tegen de hellingen van de berg aangebouwd. Hier bevindt zich de Hermitage van het Heilige Kruis (Ermita Santa Cruz). Links van de Plaza Puerta del Mar komt u via het parkachtige Plaza del Teniente Luciañez in het oude gedeelte van de stad met de Basilica Santa María met rococoportaal die door de katholieke koningen is opgericht en in de 18e eeuw gerenoveerd.

Orihuela Costa
Orihuela Costa is een voor veel Nederlanders goed gewaardeerde woonbestemming en wordt gezien als de ideale plek om te wonen als u wilt ontspannen dicht bij de zee het hele jaar door de mogelijkheid hebt om te wandelen langs het strand of de promenade. Het leven in deze stad draait om de kust, vooral de landtongen, en wordt gekenmerkt door rust en veiligheid. In Orihuela Costa vindt u talrijke activiteiten voor alle smaken en leeftijden, zodat u het hele jaar door kunt genieten van een mediterrane levensstijl en een bevoorrecht klimaat.

Cabo Roig
Cabo Roig ligt slechts 10 kilometer ten zuiden van Torrevieja en is één van de vele charmante dorpjes van de Vega Baja del Segura, waaronder ook Guardamar del Segura opvalt. In dit gebied vindt u ongelooflijke landschappen en talrijke stranden met kristalhelder water die bekroond zijn met de Blauwe Vlag, de erkenning die de Europese Stichting voor Milieu-educatie geeft aan de stranden die voldoen aan de beste voorwaarden op het gebied van waterkwaliteit, milieu en veiligheid.

Torrevieja
Torrevieja is een kustplaats in het zuiden van de Costa Blanca, populair om zijn promenades langs de lange zandstranden, maar ook om zijn indrukwekkende Laguna Rosa gelegen in het natuurpark van de Lagunas de La Mata en Torrevieja. Torrevieja ligt aan de oevers van de Middellandse Zee, met een bevoorrecht klimaat van meer dan 320 dagen zon per jaar, en met uitstekende verbindingen met Alicante en zijn internationale luchthaven. Kortom, Torrevieja is een plaats die door veel mensen gekozen wordt als een nieuw thuis.

<<< Naar de Costa Dorada | Naar de Costa Cálida >>>