Er zijn langs deze ‘Wilde Kust’, maar ook meer landinwaarts, tal van prachtige kleine dorpjes, stadjes en plaatsen te vinden. In het zuidelijk gelegen deel van de Costa Brava zijn voornamelijk veel grote toeristische badplaatsen te vinden. Deze veranderen tijdens de zomermaanden in gezellige internationale enclaves. Het meer noordelijk gelegen deel van de Costa Brava is een stuk rustiger. Hier kan het met name in de hoogzomermaanden ook nog erg druk worden, maar vergeleken met het zuidelijk deel valt het erg mee. In het noordelijk deel zijn voornamelijk kleine voormalige vissersdorpjes te vinden die in de loop der jaren zijn overgenomen door toeristen. De stranden zijn in dit deel vaak wat kleiner en liggen wat verscholen tussen de rotsen. Grenzend aan het zuidelijke deel van de Costa Brava, vinden we de Costa del Maresme, waarvan we de twee bekendste plaatsen, Malgrat de Mar en Callela de Mar, ook hebben meegenomen op deze pagina.

Girona
Girona is de grootste stad in de buurt van de Costa Brava en tevens de hoofdstad van de provincie Girona. Het is een oude stad, de Romeinen bouwden er al een citadel. Later werd de stad bewoond door de Visigoten en de Moren. Al deze culturen hebben hun sporen achtergelaten in het huidige Girona. De stad is ondanks het feit dat hij meerdere malen belegerd is geweest, onder andere door Napoleon, bijzonder goed bewaard gebleven. Dit is met name te danken aan het stadsbestuur dat de laatste decennia veel van de historische bezienswaardigheden van de stad in oude glorie hebben hersteld. Het mooiste voorbeeld hiervan zijn de prachtig gerenoveerde stadsmuren, waar u nu een mooie wandeling overheen kan maken. Girona is met name een populaire dagtrip bij toeristen die in de zomermaanden aan de Costa Brava verblijven. De dagjesmensen komen naar de stad toe om er heerlijk op een terrasje te zitten, te slenteren door de prachtige smalle winkelstraatjes of om één van de leuke musea van de stad te bezoeken. Op regenachtige dagen is Girona een populaire bestemming; en dan met name het winkelcentrum Centro Commercial Espai Girones.

Llançá
Llançá is een oud stadje aan de Costa Brava dat al sinds de tiende eeuw na Christus bestaat. Voor het toerisme leefden de inwoners van Llançá voornamelijk van de handel in olijfolie en van de visserij. Het dorpje is waarschijnlijk gesticht na de komst van het klooster van Sant Pere de Rodes. Dit klooster bestaat nog steeds, maar is nu voor een deel ruïne geworden. Andere historische bezienswaardigheden in Llançá zijn de toren van Abbat en de Sant Vicenç Kerk. Deze zijn beide te vinden op het Plaça Major in het historisch centrum van het stadje. Llançá is een van de weinige dorpen aan de Costa Blanca dat nog steeds een eigen vissersvloot heeft. Het toerisme heeft overigens wel de overhand genomen. Llançá staat bekend als een rustig toeristisch stadje met veel gezellige cafés en restaurants. De stranden van Llançá zijn bekroond met een blauwe vlag en behoren daarmee tot de mooiste en beste stranden van Europa.

Roses
Roses is een grotere badplaats in het noordelijk deel van de Costa Brava. Het stadje ligt aan de baai van Roses waar nog steeds de belangrijkste vissersvloot van de Costa Brava te vinden is. De visserij is echter maar bijzaak aangezien de meeste inwoners van Roses tegenwoordig hun geld verdienen met het toerisme. Roses is in het bezit van een vier kilometer lang zandstrand waarlangs in zijn geheel een boulevard loopt. Er wonen iets minder dan twintigduizend mensen in het stadje, maar in de zomermaanden verviervoudigt dit aantal. Het dorp staat bekend om zijn prachtige wandelroutes die langs de verschillende dolmen en menhirs in deze regio lopen. Er lopen tevens twee routes van de Grande Randonnée door de regio. Een groot deel van het schiereiland Roses bestaat uit het Parc Natural del Cap de Creus. Net buiten het stadje lag het restaurant van El Bulli. Dit fameuze restaurant behoorde jarenlang tot de beste restaurants ter wereld. Het restaurant is inmiddels al even gesloten, maar in het voormalige pand is nu een museum gevestigd. In het museum staan verschillende moderne installaties, die je een kijkje geven in het creatieve proces, dat El Bulli tot het beroemdste sterrenrestaurant maakte.

Emperiabrava
Anders dan de meeste bestemmingen aan de Costa Brava is Emperiabrava geen voormalig vissersdorp dat overgenomen is door de badgasten maar een aangelegd vakantiedorp. De bouw van dit behoorlijke resort startte in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het resort werd bijna tien jaar later opgeleverd. In de zomermaanden verblijven er in dit vakantieoord ongeveer 80.000 toeristen. Deze komen voornamelijk naar de Emperiabrava toe om te genieten van een heerlijke zon-, zee- en strandvakantie. Het uitgestrekte strand tussen de Emperiabrava en het verderop gelegen L’Escala leent zich hier perfect voor. Een van de populairste attracties bij Emperiabrava is het Skydivecentrum Emperiabrava dat tot de drukst bezochte skydive-centra ter wereld behoort. Het is tevens de grootste van Europa.

Figueres
Figueres is na de hoofdstad Gerona één van de grootste en belangrijkste steden in de provincie Gerona. De stad is bij de meeste toeristen bekend om het museum van Salvador Dalí. Dit museum is één van de drukst bezochte musea aan de Costa Brava. Ondanks het feit dat veel toeristen alleen een bezoek brengen aan dit museum en de rest van de stad links laten liggen heeft Figueres nog meer te bieden dan alleen Dalí. Zo ligt net buiten de stad het Castell de Sant Ferran. Dit gigantische fort is gebouwd in de achttiende eeuw en behoort tot de grootste historische bouwwerken van Catalonië. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de Iglesia de Sant Pere, Museu del Joguet de Catalunya en de Rambla de Figueres. Als je naar de Costa Brava met de trein wil reizen dan is de kans groot dat je in Figueres over moet stappen.

Tamariu
Tamariu is één van de drie badplaatsen in de gemeente Palafrugell. Tamariu is net als de andere badplaatsen Calella de Palafrugell en Llafranc een wat minder toeristische bestemming aan de Middellandse Zee. In vergelijking tot badplaatsen als Blanes of Lloret de Mar een oase van rust. Het dorp dankt zijn naam aan de vele tamarisken die hier langs de kust groeien.
Het dorp beschikt over een prachtige kleine baai met een zandstrand en een kleine boulevard. Aan deze boulevard zijn er meerdere gezellige horecagelegenheden te vinden waar je heerlijke tapas kunt eten en een biertje kan drinken. Het strand van Tamariu, ook wel bekend als Tamariu Beach ligt in één van de meest beschutte baaien van de Costa Blanca. Het kristalheldere water is zeer uitnodigend om een duik in te nemen. Het strand van Tamariu is een zogenaamd Blauwe Vlag strand en behoort tot de schoonste stranden van Europa.

Begur
Op enkele kilometers van de kustlijn op ongeveer tweehonderd meter hoogte ligt het dorpje Begur. Het dorp is noemenswaardig omdat midden in het dorp op het hoogste punt het kasteel van Begur te vinden is. Vanaf dit kasteel kun je prachtig de omgeving overzien. Op heldere dagen kun je meer dan 100 kilometer ver zien. Na een de fikse wandeling naar het kasteel kun je bijkomen op een van de terrassen op het Plaça de la Vila. Tijdens de wandeling naar het kasteel kom je Indianos tegen. Deze opvallende herenhuizen zijn in veel plaatsen aan de Costa Brava gebouwd. In de buurt van Begur zijn enkele kleinere vakantieverblijven te vinden. De bekendste hiervan zijn Aiguafreda, Aiguablava, Fornells, Sa Riera, Sa Tuna.

Pals
Op de heuvel Puig Asprenet iets uit de kustlijn ligt het dorpje Pals. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpjes aan de Costa Brava. Het dorp beschikt over een prachtig middeleeuws centrum dat elk jaar veel toeristen naar het dorp lokt. Hierdoor zijn er in het dorp veel toeristische winkeltjes te vinden. In het dorp zijn er met name veel keramiekwinkels te vinden. Deze keramiek wordt hoofdzakelijk in het nabij gelegen stadje La Bisbal geproduceerd. Een van de mooiste gebouwen in het dorpje is de Sant Pere kerk uit de tiende eeuw na Christus. Op enkele kilometers van het dorp Pals vandaan ligt de badplaats Platja de Pals. Deze badplaats is in het bezit van één van de grootste stranden in dit deel van de Costa Brava. In totaal beslaat dit strand 3,5 kilometer van de Costa Brava.

L’Escala
L’Escala is een kleine badplaats in het centrale deel van de Costa Brava aan de Middellandse Zee. Net als veel huidige badplaatsen aan de Costa Brava heeft L’Escala een verleden als vissersdorp, maar dit veranderde in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De omgeving van het dorp wordt al vele duizenden jaren bewoond. De Ruïnes Empúries zijn daar nog het tastbare bewijs van. Het waren de Grieken die zich voor het eerst in deze omgeving vestigden. Het huidige dorp is ongeveer 300 jaar oud. L’Escala is gesticht door vissers. Zoals al gezegd is het dorp tegenwoordig overgenomen door de toeristen. Deze komen hier met name voor het bijna tien kilometer lange zandstrand dat zich vanuit L’Escala uitstrekt naar de Emperiabrava. Niet ver van L’Escala ligt het dorpje San Pere de Pescador.

L’Estartit
Het voormalige vissersdorp L’Estartit is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming aan de Costa Brava. De badplaats is voornamelijk populair bij duikers en snorkelaars. Dit met name door de Medes-eilanden die voor de kust van L’Estartit liggen. Ondanks het feit dat de vissershaven in L’Estartit allang verdwenen is worden sommige oude tradities er nog steeds geëerd. Zo worden nog steeds tijdens sommige katholieke feestdagen processies gehouden en leeft men hier soms nog volgens de oude zeemanstradities. L’Estartit is in het bezit van een prachtig strand met daarvoor een kleine jachthaven. Deze jachthaven is eigendom van ‘Club Náutico de Estartit’, maar indien er plaats is kan iedereen aanleggen. In het dorp zelf zijn enkele toeristische winkelstraten te vinden. De bekendste en drukste hiervan is de winkelstaat Santa Anna.

Palamós
Palamos is gelegen in het midden van de Costa Brava, omgeven door de heldere Middellandse Zee en met mooie stranden. Het ligt op nog geen uur rijden van het internationale vliegveld van Girona aan de noordoostelijke mediterrane kustlijn van Spanje. Deze huidige vakantieplaats is vanuit een vissersplaats langzaam doorgegroeid naar een volwassen vakantieplaats, met de jachthaven als centraal middelpunt. Met witte zandkusten, verborgen baaien en diverse overblijfselen van het Catalaanse en Romeinse verleden, trekt Palamós veel dagjesmensen die naar stad te trekken.

Platja d’Aro
Platje d’Aro is een populaire toeristische bestemming aan de Costa Brava. Dit met name om zijn prachtige drie kilometer lange zandstrand. Platja d’Aro was na Lloret de Mar de tweede toeristische badplaats die zich in de jaren zestig van de vorige eeuw aan de Costa Brava ontwikkelde. Tegenwoordig is dit voormalige vissersdorp één van de populairste bestemmingen aan de Middellandse Zee. In de buurt van de badplaats zijn tal van campings, hotels en appartementen te vinden die in de zomermaanden allemaal gevuld zijn met toeristen. Door dit massatoerisme heeft Platje d’Aro wel veel van zijn oorspronkelijke karakter verloren. De boulevard van Platja d’Aro en de achterliggende straten zijn gevuld met restaurants, souvenirwinkels en barretjes. In de zomermaanden kan het in Platja d’Aro behoorlijk druk worden. De stranden en winkelstraten zijn dan gevuld met toeristen. In de avonduren kunt u er goed uitgaan.

Tossa de Mar
Een van de mooiste kuststeden in Spanje is Tossa de Mar, in de provincie Gerona. Het is een toevluchtsoord voor kunstenaars van over de hele wereld. Artiest Marc Chagall noemde Tossa de Mar zelfs het ‘Blauwe Paradijs’. Ook de Amerikaanse actrice Ava Gardner werd verliefd op het stadje tijdens het draaien van de film Pandora and the Flying Dutchman uit 1951. En Tossa de Mar hield ook van haar. Zo kijkt Ava er nog altijd verlangend naar de baai in de vorm van een standbeeld, je kunt haar zoete ‘kussen’ proeven in de plaatselijke patisseriezaken: vraag gewoon naar de ‘besos’ de Ava Gardner! Het oude gedeelte van Tossa de Mar, ‘Vila Vella’, schuilt achter de imposante stadsmuur. De zomertemperaturen in het stadje schommelen rond de 30 graden en aan het strand of in de indrukwekkende baaien is dit mediterrane klimaat bijzonder aangenaam. Vooral op Playa Gran, het bekendste strand van Tossa de Mar, dat pal in het centrum ligt, en 385 meter aan verkoeling biedt. De grootste verrassingen zijn echter de kleine verborgen baaitjes in de omgeving. In het centrum van de stad wemelt het van de winkels en bars waar veel toeristen komen, maar tegelijkertijd is er zeker geen gebrek aan restaurants met typische visgerechten en streekproducten.

Lloret de Mar
Lloret de Mar staat natuurlijk al jaren bekend als het grootste uitgaansparadijs van Europa. Ieder jaar doen honderdduizenden toeristen deze prachtige badplaats dan ook aan voor de ultieme zon-, zee-, strand- en feestvakantie. Want naast uitgaansgelegenheden is Lloret de Mar, dankzij haar prachtige ligging aan de Costa Brava en heerlijke Middellandse zee klimaat, met haar 8 prachtige stranden ook een waar paradijs voor zon- en strandaanbidders. Wat veel mensen echter niet weten is dat Lloret de Mar ook qua cultuur en geschiedenis meer dan genoeg te bieden heeft. Voordat toeristen de schoonheid van de stranden en pittoreske baaien van Lloret de Mar ontdekten, was Lloret de Mar een klein vissersdorp welke voornamelijk gedreven werd door de handel over zee. In 1778 vaardigden koning Karel III van Spanje het decreet van vrijhandel met de Amerikaanse koloniën uit. Gedurende deze periode werden er op de stranden van Lloret grote schepen gebouwd met de bestemming Amerika. Veel inwoners besloten daaropvolgend om naar Amerika te gaan, op zoek naar het grote fortuin. Deze groep wordt vandaag de dag door de inwoners van Lloret de Mar herdacht als de ‘Indianos’ of ‘Americanos’. De geschiedenis van Lloret de Mar dateert echter nog veel verder terug dan de 18e eeuw. Zo zijn er nederzetting gevonden uit de 3e en 4e eeuw voor Christus en werd Lloret in 966 voor het eerst in de historische documenten als ‘Loredo’ teruggevonden. In 1001 werd Lloret Mar echter onderdeel van het huidige Girona. In deze tijd bestond Lloret de Mar voornamelijk uit boerenhuisjes in het binnenland, een oude Romaanse kerk Sant Romà en de toren van Sant Joan. Dankzij de bescherming die de toren bood voor aanvallen vanaf zee trok een steeds groter deel van de bevolking na de kust. De overzeese verkoop van goederen, de visserij en de handel langs de kust van de Costa Brava, werd geleidelijk aan steeds belangrijker.

Blanes
Blanes is vanuit Frankrijk gezien de laatste plaats die u tegenkomt aan de Costa Brava. Na Blanes gaat de Costa Brava over in de Costa del Maresme. De rivier de Tordera vormt de grens tussen deze twee Costa’s. Blanes staat bij de meeste mensen bekend als een populaire toeristische bestemming aan de Costa Brava. Elk jaar trekken grote groepen jongeren naar de badplaats toe om hier te genieten van al het goede wat Blanes te bieden heeft. Elk jaar komen er enkele honderdduizenden toeristen naar Blanes toe. Deze komen hier met name naartoe voor een zon-, zee-, en strandvakantie. Maar Blanes heeft meer te bieden. Zo staat de badplaats bekend om zijn twee prachtige botanische tuinen. De Mar i Murtra en de Pinya de Rosa behoren tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Costa Brava. Elk jaar tijdens het Sant Anna festival wordt er in Blanes het ‘Concurs de Focsd’Artifici’ gehouden. Dit grootse vuurwerkfestival is één van de grootste evenementen aan de Costa Brava. Maar neem ook eens de moeite om de berg op te gaan, naar de toren van San Juan, vanwaar u een spectaculair uitzicht heeft over Blanes en een groot deel van de Costa Brava.

Malgrat de Mar
Malgrat de Mar ligt niet echt aan de Costa Brava, maar aan de Costa del Maresme. Door de jaren heen is de plaats uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Wat vroeger een stil vissersdorpje was is nu een drukke badplaats met gelukkig nog een authentieke, gezellige dorpskern. Het is een prima plaats voor strand- en zonliefhebbers o.a. vanwege het twee kilometer lange strand, omringd door pijnbomen en de boulevard. Het nieuwe gedeelte van Malgrat de Mar heet Santa Susanna. Daar staan verschillende nieuwe hotels en is ook een nieuwe boulevard aangelegd. De toeristen worden verwend met verschillende soorten restaurants, gezellige terrassen, bars, leuke winkels en talloze kraampjes. De badplaats is een prima plek om uitstapjes te maken naar onder andere de wereldstad Barcelona.

Callela de Mar
De badplaats Calella ligt, net als Malgrat de Mar, aan de Costa del Maresme die vaak als het verlengde van de Costa Brava wordt gezien. De plaats heeft een mooi strand, waarop in de zomermaanden vele activiteiten georganiseerd worden. Calella ligt slechts 50 kilometer ten noorden van Barcelona en vanuit de plaats kunt u dus prima dagtripjes naar deze fantastische metropool maken. De badplaats beschikt over een 3 kilometer lang en breed zandstrand dat zeer goed onderhouden wordt en als één van de leukste stranden van Spanje gezien wordt. Het strand biedt tal van watersportmogelijkheden en in de zomermaanden worden op het strand zelf diverse activiteiten georganiseerd. Sommige van deze activiteiten richten zich met name op kinderen, maar voor iedereen is wel wat te vinden. Wanneer u liever onder het genot van een drankje ontspannen van de zon geniet, kunt u plaatsnemen bij één van de strandbars. Omdat het strand vrij steil in zee afloopt is het minder geschikt voor kleine kinderen. Behalve het strand biedt Calella ook tal van winkelmogelijkheden. De plaats is opgedeeld in een oud en een nieuw gedeelte. In het oude gedeelte zijn vele winkels te vinden met name aan de Carrer de L’Eglesia, maar leuke boetiekjes vindt u tevens in de vele nauwe straatjes. In deze straatjes zijn ook traditionele tapasbars en restaurants gevestigd, waar u terecht kunt voor een authentieke Catalaanse maaltijd. Wanneer u een wandeling maakt door het oude gedeelte mag u de Santa Maria parochiekerk niet missen. Vlakbij vindt u Casa del Salvadors, een 14de eeuws gebouw dat ook de moeite waard is. Het nieuwe gedeelte van Calella richt zich met name op het toerisme en hier bevinden zich de meeste uitgaansgelegenheden van de badplaats.

<<< Naar de Costa del Sol | Naar de Costa Dorada >>>