De Costa Cálida begint waar de Costa Blanca eindigt en strekt zich uit over zo’n 250 kilometer langgerekte witte zandstranden afgewisseld met steil uit zee oprijzende rotsen en beschutte baaien. Het binnenland is glooiend en bevat bosrijke valleien. De Costa Cálida loopt van El Mojón tot Águilas met als hoofdstad Murcia. De Costa Cálida kent twee verschillende zeeën; de Mar Menor (kleine zee), een binnenzee en het grootste natuurbad ter wereld en een waar paradijs voor alle soorten watersport, en de Middellandse Zee. De twee zeeën worden van elkaar gescheiden door een smalle landstrook, La Manga. De Costa Cálida is door de Wereld Gezondheidsorganisatie uitgeroepen tot een van de gezondste gebieden ter wereld.

Mar Menor
Het bijzondere van de regio Murcia is dat ze aan twee zeeën ligt: de Middellandse Zee en de binnenzee Mar Menor, kleine zee. De Middellandse Zee en Mar Menor worden gescheiden door La Manga, een landtong van 22 kilometer lang. De stranden langs de Mar Menor zijn allemaal zandstranden en de totale kustlijn is 70 kilometer lang. Omdat het water van de Mar Menor slechts 7 meter diep is, is de watertemperatuur gemiddeld 5 graden hoger dan de Middellandse Zee. De Mar Menor is zeer geschikt voor watersport omdat het water minder ruig is dan de Middellandse Zee. Ook staat dit gebied bekend om haar visserij tradities.

San Pedro del Pinatar
De kustplaats San Pedro del Pinatar ligt aan de Middellandse Zee en aan de noordkant van de Mar Menor. De stad dankt haar naam aan een zeventiende eeuwse kapel die de vissers in een omgeving van dennenbossen voor Apostel Petrus hebben gebouwd. Twee grote lokale festivals zijn van regionaal toeristisch belang verklaard; De Heilige Week (Semana Santa de San Pedro del Pinatar) in april en Virgen del Carmen Festivals (Fiestas de la Virgen del Carmen) op 16 juli. Grenzend aan San Pedro del Pinatar ligt ‘Las Salinas y Arenales de San Pedro’. In dit natuurgebied van 856 hectare liggen wandelpaden, zoutmeren, de bekende modderbaden en een kuststrook van maar liefst 6 kilometer lang. Voor veel vogelsoorten is dit een rust- en broedplaats. De flamingo’s leven het hele jaar door in Las Salinas. Naast de flamingo’s kunt u nog andere bijzondere vogelsoorten spotten zoals de futen, kluten, ooievaars en zeezwaluwen. San Pedro del Pinatar heeft twee jachthavens; Club Náutico Lo Pagán aan de Mar Menor en Marina de las Salinas aan de Middellandse Zee.

Lo Pagán
De gemoedelijke badplaats Lo Pagán valt onder de gemeente San Pedro del Pinatar en ligt aan de Mar Menor. Langs het strand loopt een zes kilometer lange boulevard. Deze begint bij de militaire basis in San Javier en eindigt bij het natuurgebied van San Pedro de Pinatar (Parque Regional Salinas y Arenales) waar flamingo’s verblijven. Lokale restaurantjes en trendy bars liggen aan de boulevard. Dit is ook de plek waar verschillende festiviteiten plaatsvinden, zoals de processie van Virgen del Carmen jaarlijks op 16 juli. Tijdens dit feest wordt Mariabeeld van de kerk van San Pedro door de straten rondgedragen. Het strand van Lo Pagán is goudgeel van kleur en loopt over in het aangename water van de Mar Menor. Niet te missen zijn de bekende modderbaden (Las Charcas). Deze liggen vlakbij San Pedro del Pinatar, langs een dijk die de Mar Menor scheidt van de baden. Op deze dijk staat de oude molen Molino Quintin, het boegbeeld van Lo Pagán. U betreedt de modderbaden via één van de vijf steigers. Een modderbad nemen is een eeuwenoud ritueel; in het ondiepe water smeert u uw huid in met een dun laagje verse modder. De modder staat bekend om haar goede en helende eigenschappen voor de huid dankzij de aanwezigheid van onder andere calcium, zout, jodium en magnesium. De modder laat u opdrogen tijdens een wandeling over de dijk. Vervolgens spoelt u de huid af met het water van het zoutmeer. Ondanks het intieme karakter is in Lo Pagán genoeg levendigheid te vinden.

Santiago de la Ribera
Santiago de la Ribera is geen zelfstandige gemeente, maar behoort tot het aangrenzende San Javier. Santiago de la Ribera is een sfeervol vissersplaatsje met een vier kilometer lang strand en boulevard. Kenmerkend voor de boulevard zijn de vele palmbomen. U kunt zowel in de zomer als winter heerlijk wandelen over de promenade en een drankje of hapje doen op één van de vele terrasjes. Ontzettend gezellig en een genot om de frisse zeelucht op te snuiven. De stranden van Santiago de la Ribera zoals El Castillico, Barnuevo en Colón zijn gecertificeerd als hoog kwalitatieve stranden. Vanuit Santiago de la Ribera kunt u een boottocht maken over het kalme water van de Mar Menor naar de La Manga strip, aan de andere kant van de binnenzee. Santiago de la Ribera heeft een jachthaven met Nautic Club. Santiago de la Ribera is de thuisbasis van de ‘Academia General del Aire’, een militaire academie die de toekomstige officieren aan de Spaanse luchtmacht levert. U kunt de piloten regelmatig zien oefenen boven San Javier en Santiago De La Ribera en over de Mar Menor. In de buurt van Santiago de la Ribera is een groot watersport aanbod. U kunt bijvoorbeeld kajakken, windsurfen en stand-up paddling. Vlakbij liggen een aantal uitdagende golfbanen, waaronder Roda Golf (18-holes), La Serena Golf (18-holes) en Lo Romero Golf (18-holes). Vanuit Santiago de la Ribera bent u in vijf minuten bij het overdekt winkelcentrum ‘Dos Mares’ waar u kunt winkelen of boodschappen doen. Het centrum van Santiago de la Ribera heeft vele restaurants, winkels en een grote weekmarkt. In de zomer worden twee belangrijke feesten gevierd. Op 16 juli wordt de beschermheilige van de stad geëerd tijdens Fiesta Virgen del Carmen. In de derde week van juli vindt het San Javier Jazz Festival plaats. Ook niet te missen is de jaarlijkse acrobatische militaire vliegshow boven de stranden van Santiago de la Ribera. Er is dus niets wat u tekort komt in deze geweldige badplaats.

Los Alcázares
Los Alcázares is een naam van Arabische afkomst, wat paleis betekent en verwijst naar de luxe vakantiehuizen die destijds door de Arabieren werden gebouwd in deze badplaats aan de Mar Menor. In de 19ᵉ eeuw werd Los Alcázares een populaire vakantiebestemming voor Spanjaarden. Houten badhuizen met lange vlonders die in de zee uitlopen stammen uit deze tijd. In het hotel Balneario La Encarnación is nog een badhuis uit deze tijd te zien. De kustlijn van Los Alcázares is zeven kilometer lang en heeft zeven stranden. Op het strand en in het water worden vele sporten beoefend. Niet alleen op het strand, ook in het wellnesscentrum Punta Calera kunt u heerlijk ontspannen. Op dinsdag en zaterdag staat een grote kleurrijke straatmarkt in de straten van Los Alcázares. Het hele jaar door worden feesten en festivals gehouden. Eind maart is een grote Middeleeuwse markt, Mercado Medieval genaamd. In augustus is een groot internationaal folklorefestival, La Semana de la Huerta el Mar, waar landbouw in de regio centraal staat. Murcia wordt ook wel ‘de moestuin van Europa’ genoemd vanwege de export van groenten en fruit dat groeit in dit gebied. Los Alcázares is, vooral bij Spanjaarden, ook bekend van haar gezellige nachtleven. U kunt heerlijk eten en lekker dansen tot in de late uurtjes. En bezoek de uitbundige Spaanse fiesta’s waar u mee wordt meegenomen in de Spaanse feestcultuur.

Cartagena
Cartagena werd in 223 voor Christus gebouwd door de Carthagers, die het Quart Hadas (Nieuwe Stad) noemden. Na de verovering van de stad in 209 voor Christus noemden de Romeinen het Carthago Nova. Hoewel de stad in de middeleeuwen steeds minder belangrijk werd, veranderde dit in de 18e eeuw toen de stad een belangrijke marinebasis werd. De marinebasis is nog steeds actief. In Cartagena liggen verschillende archeologische overblijfselen, waarvan het belangrijkste het Romeinse theater is. De stad ligt op vijf heuvels: Monte de la Concepción, Cerro del Molinete, Monte de San José, Monte Sacro en Cerro de Despeñaperros. Rondom de oude binnenstad en het kasteel Castillo de la Concepción liggen overblijfselen van de oude stadsmuur ‘Muralla del Mar’, gebouwd in opdracht van de Spaanse Koning Karel III in de 18e eeuw. Deze muur maakte samen met een kasteel in de stad en forten met zeezicht onderdeel uit van een verdedigingssysteem om de stad en de haven te beschermen. Veel gebouwen in Cartagena zijn gebouwd in eclectische en art-nouveaux stijl. Cartagena heeft een goedgevulde culturele agenda met festivals en evenementen. Een groot feest is ‘Cartagineses y Romanos’ in de laatste twee weken van september. Door de stad zijn verschillende optochten met paarden en kanonnen. Deelnemers zijn gekleed in Romeinse kostuums. Tijdens dit feest worden de Romeinse oorlogen nagespeeld, inclusief winnaars en verliezers.

Teatro Romano (Romeins theater) wordt beschouwd als één van de belangrijkste Romeinse overblijfselen in Spanje. Het theater stamt uit de 1e eeuw voor Christus en ligt op de hoogste heuvel van de stad, Monte de la Concepción. Het auditorium, welke geheel uit de rotsen gehouwen is, is zeer indrukwekkend. De tribune (cavea) bestaat uit drie sectoren, verdeeld over vijf trappen. In het theater was plaats voor 6.000 toeschouwers. De orkestbak heeft de vorm van een hale cirkel en ligt tussen de tribune en het toneel (scaena). Op het toneel speelden verschillende voorstellingen. Op de plek waar de stad Cartagena is ontstaan, ligt dit archeologisch park ter grootte van 26.000 m2. Er zijn opgravingen gevonden uit de Punische, Romeinse en moderne tijd. Onder andere een complex van twee gebouwen; de thermen en het Atrium. Op de heuvel staat een restant van een korenmolen. Aan de voet van de heuvel zijn veel Romeinse opgravingen gevonden. Hier staan overblijfselen van een blok huizen, verschillende straten en een forum. Cartagena staat bekend om de productie van de zoete likeur Cuarenta y tres (Licor 43), die tegenwoordig naar ruim 60 landen wordt geëxporteerd. De fabriek staat iets buiten de stad en is te bezoeken. Door middel van een rondleiding is te zien hoe de likeur wordt gemaakt. En aan het eind is er een proeverij. Het verdedigingsfort Fuerte Navidad ligt in de baai van Cartagena, op ongeveer 4 kilometer van de stad. Vanaf het fort kijk je over de stad Cartagena en zie je enkele herkenbare gebouwen, zoals het Romeinse theater.

Puerto de Mazarrón
Puerto de Mazarrón ligt in de baai van Mazarrón, aan de Middellandse Zee. In en rondom deze gezellige badplaats liggen meer dan 30 zandstranden. Met veel trots draagt elk strand de blauwe vlag. Een keurmerk welke alleen wordt uitgedeeld aan schone en veilige stranden. Het dagelijkse leven speelt zich af op de brede boulevard. U vindt hier kleine boetiekjes en diverse restaurants met terrasjes die op zondag allemaal vol zitten met Spaanse families. Een uitnodigde plek om aan het begin van de avond een strandwandeling te maken. In de zomermaanden worden hier feesten gevierd, is er een kermis en niet te vergeten de spetterende carnavalsparade. De jachthaven biedt plaats aan 200 boten. Vanaf de haven vertrekken boten waarmee een dagtocht gemaakt kan worden. Dagelijks meren aan het eind van de middag vissersboten aan met aan boord de vangst van die dag. Wekelijks op zondag van 9.00 uur tot 14.00 uur staat de grote weekmarkt in het centrum met een ruime keuze uit groente en fruit vers van het land, kleding, huishoudelijke artikelen en veel meer. U komt hier ogen te kort. Vanaf het terras van Cafetaria El Faro (alleen ijs, frisdrank en cocktails) heeft u een adembenemend uitzicht over de baai van Puerto de Mazarrón. El Faro heeft zelfs een zwembad waar u als gast gebruik van mag maken. Een aanrader die u niet mag missen!

Águilas
Águilas is de meest zuidelijk gelegen stad aan de Costa Cálida. Als oude Romeinse vissershaven veranderde de stad in de 18e eeuw in een exporthaven voor groente en fruit uit de regio Murcia. In de 19e eeuw werd Águilas een belangrijk mijngebied. Vanaf de Embarcadero del Hornillo steiger werden ijzer, lood en zilver uit de nabijgelegen mijnen geladen op schepen. Tegenwoordig is het een levendige stad heeft de allure van een internationale stad. Langs de boulevard vindt u allerlei gezellige en hippe strandtentjes. Ook worden er veel watersporten beoefend. Het oude centrum is deels tegen de berg opgebouwd. De vele trappen zijn prachtige beschilderd met bijzondere afbeeldingen en taferelen. Plaza de España is het plein voor het stadhuis en dateert uit 1874. In het midden van het plein staat een fontein ‘Pava de la Balsa’ (kalkoen in het water) en er is een stadstuin met duiven. Op het plein vindt u allerlei gezellige terrasjes. De weide omgeving bestaat uit kleine authentieke dorpjes en tomatenvelden. Het silhouet van het kasteel San Juan de las Águilas uit de 18e eeuw is het symbool van de stad. Hier heeft u een waanzinnig uitzicht over de stad, de omgeving en de Bahía del Hornillo. In het kasteel kunt u vele ruimtes bezoeken waar u alle informatie krijgt over de tijd dat het kasteel actief was. Op de bovenste verdieping van het kasteel maakt u een leuke foto bij de kanonnen van het kasteel. De stad bestaat uit twee baaien; Bahía de Levante en Bahía del Hornillo. Ze worden gescheiden door een rotsachtige landtong waar het kasteel op staat. Wanneer u op de kaart kijkt, of de stad van bovenaf, vormen de baaien, de rotsachtige landtong en de stad samen een adelaar. De beide baaien vormen de vleugels. De naam van de stad betekent dan ook ‘adelaar’. Águilas ligt aan de Middellandse Zee en de kuststrook is maar liefst 28 kilometer lang. In het voorjaar wordt het grootste feest van de stad gevierd: het carnaval. De hele stad komt tot leven en de mooiste creaties komen voorbij.

Murcia
Murcia is de hoofdstad van de regio Murcia en de zevende grootste stad van Spanje. Het is een moderne stad waar eeuwenoude tradities harmonieus zijn verweven in het hedendaagse stadsleven. De belangrijkste feesten zijn de Heilige Week (Semana Santa) en Lentefestival (Fiestas de Primavera) in april en Feria de Murcia in augustus waar de beschermheilige van de stad wordt herdacht. In 831 werd de stad Murcia opgericht door Abd-Al-Rahman II in het hart van de vallei van de rivier de Segura. Om de oude stad Murcia was een muur gebouwd van 15 meter hoog en deze bevatte 95 torens. Overblijfselen van deze stadsmuur zijn nog steeds zichtbaar op verschillende plaatsen rond de stad. De stadsmuur geeft een goed beeld van het belang dat de stad onder Arabische heerschappij heeft behaald. De vele archeologische opgravingen, zoals de overblijfselen van een paleis dat in het Las Claras-klooster is opgegraven hebben dit bevestigd. Gebouwen uit de tijd van de herovering door de Christenen vindt u terug rond de straten La Platería en La Trapería. Deze twee straten vormden een belangrijke verkeersader van noord naar zuid in de oude stad. Tegenwoordig zijn het winkelstraten. Vanaf de 16e eeuw werd Murcia uitgebreid tot voorbij de stadsmuren. Met name in de 18e eeuw werd het stedelijke landschap gemarkeerd door kerken, gebouwd in Barokstijl. Een deel van de inrichting bestaat uit kunstwerken en beelden van de kunstenaar Francisco Salzillo. Deze kleurrijke geschiedenis van Murcia levert tal van bezienswaardigheden op.

Op Plaza del Cardenal Belluga staat de beroemde kathedraal van Murcia, waarvan de officiële naam Catedral de Santa María is. Met de bouw van de kathedraal werd aan het einde van de 14e eeuw begonnen. Op deze plek stond voorheen een oude moskee. De kathedraal is in 1465 voltooid. Tot en met het einde van de 18e eeuw zijn er verschillende delen bijgebouwd. De flamboyante voorgevel in barokke stijl (gebouwd in de periode 1739-1754) en het interieur van de kathedraal in gotische stijl zijn hiervan voorbeelden. Aan de westkant van de kathedraal staat het 18e eeuwse Palacio Episcopal. Dit is een bisschoppelijk paleis en is vervaardigd in rococostijl. De klokkentoren, gebouwd tussen 1521 en 1793, is hét symbool van de kathedraal en de stad Murcia. De klokkentoren kan worden beklommen om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. U moet hiervoor wel eerst 200 treden beklimmen. Palacio Episcopal staat aan de westkant van de kathedraal. Dit is een bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw en is vervaardigd in rococostijl. Plaza de Belluga is een gezellig plein om iets te eten of te drinken. Aangrenzend aan dit plein ligt Calle Trapería, een levendige straat met winkels, cafetaria’s, winkels, banken en het Casino. Halverwege wordt Calle Trapería gekruist door Calle Plateria, een straat vol met kledingwinkels en juweliers. Vlakbij de kathedraal staat het Casino. De lobby wordt betreden via een deur in de vorm van een hoefijzer en is gemaakt van walnoot. Het casino staat bekend om haar schitterende Moorse patio’s en een prachtige danszaal in Neo Barokke stijl. In het midden van de zaal staan vijf oogverblindende lampen. Hiervan bestaat één lamp uit 110 lichtbollen en 620 glasstukken met acht verschillende soorten figuren. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen in de Engelse bibliotheek waar meer dan 20.000 boeken staan.

Plaza de las Flores is een bruisende plek in de stad. Het plein staat bekend om de vele restaurantjes en de heerlijke tapas die je hier kunt eten. In het midden van het plein staat een fontein met daaromheen bloemenstallen. De bekendste gebouwen staan aan Plaza de Santo Domingo, een plein ingericht met houten banken aan de zijkanten, bloembedden met sierplanten en palmbomen omringd met terrassen van de restaurants. Op het plein staan Iglesias de Santo Domingo, de boog van Santo Domingo en de voormalige Centrale Bank van Cartagena: Casa Palacio de los Pagán (tegenwoordig het hoofdkantoor van Banco Satander). Tevens vind je hier Casa Cerdá (modernistisch gebouw) en het Monumento a lo Derechos Humanos, een klein, opvallend monument ter ere van de mensenrechten. In 1893 is op dit plein een Ficus geplant. Deze staat er nog steeds en is inmiddels 25 meter hoog. Tussen de wortels staat een borstbeeld van ingenieur Ricardo Codorniú.

<<< Naar de Costa Blanca | Naar de Costa de Almería >>>