In het zuidoosten van Spanje, aan de Middellandse Zee, ligt de Costa de Almería. Deze regio ligt in de provincie Almería en is bekend vanwege de prachtige omgeving, de stranden en de mooie dorpjes en steden. Deze regio is ook bekend vanwege de spaghettiwesterns die hier in het verleden zijn opgenomen. Het landschap is woestijnachtig en heeft hierdoor namelijk veel weg van het westen van de Verenigde Staten. De kustlijn van de Costa de Almería strekt zich uit over een lengte van 200 kilometer en is in het noorden verbonden aan de meer bekende Costa Blanca en in het zuiden aan de iets minder bekende Costa Tropical. De kustlijn is zeer divers en wordt onder andere gekenmerkt door prachtige rotspartijen. Natuurlijk zijn er hier ook veel prachtige stranden te vinden. Sommige stranden liggen wat verscholen en zijn lastig te bereiken met de auto, maar als u daar eenmaal bent aanbelandt, heeft u vaak het rijk voor u alleen. Een ideale omgeving voor strandliefhebbers, wandelaars en liefhebbers van de natuur.

Almería
Almería is de hoofdstad van de Costa de Almería en is een authentieke smeltkroes van allerlei culturen. Deze stad heeft een gezellige zeeboulevard en bruisend centrum. Een van de mooiste monumenten in Almería zijn ‘La Alcazaba’, een Arabische Burcht en de Arena. De stad Almeria ligt redelijk aan de oostkant van de kustlijn. Deze plaats is gesticht in 955 na Christus en dat is ook af te zien aan de historische gebouwen. Je vindt hier onder andere een Moors fort en eeuwenoude ommuring van de stad. Voor toeristen is een dagje naar deze stad zeker een aanrader. U kunt een bezoek brengen aan de kathedraal en meer te weten komen over de stad en de streek in het museum van Almeria. Net als in de omliggende plaatsen in deze streek, vindt u hier ook stranden waar u kunt genieten van de zon en de zee.

Roquetas de Mar
Als u een bestemming wilt aandoen welke echt authentiek Spaans is dan is Roquetas de Mar een goede keuze. Veel Spanjaarden kiezen Roquetas de Mar uit om er hun vakantie te vieren. De omgeving is prachtig en dit is zeker een plaats om een tussenstop in te lassen als u Andalusië verkent. Roquetas de Mar is de bekendste badplaats van de Costa de Almería en dit komt ook door de grote brede stranden en de mooie boulevard. Bovendien kunt u hier ook terecht om heerlijk Spaans te eten in een van de vele tapas barretjes die Roquetas de Mar rijk is.

Aguadulce
Aguadulce is van oorsprong een vissersdorpje waar u tegenwoordig ook heerlijk kunt genieten van uw zonvakantie aan de Costa de Almería. Ondanks dat u er wel toeristen zult tegenkomen is er geen massatoerisme zoals aan andere Spaanse Costa’s. Ondanks dat is Aguadulce wel een leuke plaats om te verblijven en er zijn genoeg mogelijkheden om heerlijk te eten en van alles te genieten van wat een ideale vakantie mogelijk maakt. Aguadulce ligt op 10 minuten rijden van de stad Almería, dus dit is zeker een leuk uitstapje.

Vera
Vera ligt iets ten noorden van de plaatsen Mojácar en Garrucha, aan de Costa de Almería. Vera is de bekendste plek in Europa als het gaat om het naakttoerisme. De naaktstranden van Vera zijn dan ook erg populair onder nudisten. Maar als u liever met kleding geniet van de zon aan de Costa de Almería dan kan dat natuurlijk ook in Vera. Buiten de stranden van Vera is de bezienswaardigheid Iglesia de la Encarnación dat als fort werd gebruikt om tegen de Moren te vechten, een publiekstrekker.

Nijar
Meer landinwaarts vinden we Nijar, dit karakteristiek Andalusische dorpje is vooral bekend vanwege de handgemaakte keramiek. Van hieruit kan men wandeltochten maken in het berggebied Sierra de Alhamilla en naar de woestijn bij Tabernas. Dan vinden we in een van de meest zuidelijke punten in Spanje het prachtige Cabo de Gata en het Parque Natural Cabo de Gata. Dit gebied heeft een aantal spectaculaire uitzichten en op een van de prachtige stranden waar enkele beroemde films zijn opgenomen (bijvoorbeeld Indiana Jones and the last Crusade), ligt op Playa Mónsuleen indrukwekkend rots in de vorm van een golf. Voorbij dit punt bereikt men het reservaat van Las Salinas, een broedplaats van flamingo’s en talrijke andere vogels.

<<< Naar de Costa Cálida | Naar de Costa Tropical >>>