Er zijn aan de Costa del Sol behoorlijk wat leuke en bijzondere plaatsen en steden te vinden. De grootste stad in deze regio is Málaga. Andere bekende plaatsen in de Costa del sol zijn Marbella, Nerja, Torremolinos en Benalmádena. Als u langs de Costa del Sol rijdt lijkt het alsof alle dorpen, steden en badplaatsen met elkaar vergroeid zijn. Toch zijn er in de verschillende plaatsen genoeg dingen te vinden die ze van elkaar onderscheiden. Op deze pagina hebben we de in onze ogen bekendste en grootste plaatsen van de Costa del Sol beschreven aangevuld met enkele bijzondere plaatsen uit de directe omgeving.

Nerja
Nerja is één van de populairste vakantiebestemmingen in het noordelijke deel van de Costa del Sol. Dit charmante stadje is te vinden op de meest oostelijke uitloper. Een van de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden van Nerja is het ‘Balkon van Europa’. Van deze prachtige promenade heeft u een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee. Combineer dit prachtige balkon met het typische Spaanse historische centrum van de stad en dan weet u waarom Nerja zo geliefd is onder de toeristen. Anders dan veel plaatsen aan de Costa del Sol beschikt Nerja niet alleen over lange zandstranden, maar zijn er ten oosten van de badplaats ook meerdere beschutte kleine baaien te vinden met kleine strandjes. Net buiten Nerja liggen de druipsteengrotten van Nerja. Deze grotten werden 20.000 jaar geleden bewoond door de eerste bewoners van deze streek. In de grotten zijn meerdere muurschilderingen gevonden en archeologische vondsten gedaan.

Frigiliana
Frigiliana is een klein dorpje, een paar kilometer landinwaarts boven Nerja gelegen. Het staat bekend om zijn pittoreske straatjes, Moorse architectuur en prachtige uitzichten op het omliggende platteland. De oude stad van Frigiliana valt op om de smalle straatjes met kinderkopjes en witgekalkte huizen met felgekleurde bloemen. De stad heeft ook een aantal kerken, kapellen en kloosters, en sommige gebouwen dateren uit de 16e eeuw. Het dorp is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, cultuur en het traditionele Spaanse dorpsleven. Met zijn prachtige landschappen, monumenten en festivals is het een perfecte plek voor een dagje uit. Frigiliana wordt al vele jaren beschouwd als het mooiste witte dorpje van Spanje.

Torrox
Torrox is een populaire vakantiebestemming in het noordelijke deel van de Costa del Sol. De plaats bestaat uit twee delen ‘Torrox Costa’ en ‘Torrox Pueblo’. ‘Torrox Costa’ is, zoals de naam al doet vermoeden, te vinden aan de Middellandse Zee. Dit deel van de stad is gericht op massatoerisme en herbergt veel vakantieverblijven en een, vooral in de zomer, drukke boulevard. ‘Torrox Pueblo’ is verder landinwaarts te vinden, fraai gelegen tegen een heuvel en is een stuk rustiger. Er zijn in dit deel van de stad dan ook vrij weinig bezienswaardigheden te vinden. Torrox Costa is met name geliefd onder mensen die een alternatief zoeken voor het wat duurdere Nerja.

Málaga
Málaga is de grootste en bekendste stad van de Costa del Sol en kan gezien worden als de hoofdstad van dit kustdeel van Spanje. Wilt u een grote stad bezoeken aan de Costa del sol, dan is dit de plaats waar u moet zijn. Er zijn in Málaga behoorlijk wat bezienswaardigheden en musea te vinden die het bezoeken meer dan waard zijn. De bekendste musea in de stad zijn het ‘Centre Pompidou Malaga’, het ‘Carmen Thyssen Museum’, het ‘Picasso Museum Malaga’ en ‘Museo Interactivo de la Musica de Malaga’. De drukstbezochte bezienswaardigheden van de stad zijn de ‘kathedraal van Malaga’, ‘het Alcazaba’, ‘Castillo Gibralfaro’ en het ‘Romeins theater van Malaga’. Het uitgaansleven in het eigentijdse, creatieve stadsdeel Soho is befaamd.

Torremolinos
Torremolinos is een stad in het noordelijke deel van de Costa del Sol. Net als veel andere plaatsen aan de Costa del Sol en andere kuststreken van Spanje was Torremolinos tot de jaren vijftig van de vorige eeuw een stil vissersdorpje. Dit veranderde door de komst van de toeristen en al snel groeide het dorp uit tot één van de meest geliefde en bekendste badplaatsen aan de Costa del Sol. Vandaag de dag is de stad hoofdzakelijk bekend om zijn schitterende stranden met daarlangs de boulevard van Torremolinos. Aan de boulevard zijn er behoorlijk wat restaurants, winkels, hotels en bars te vinden. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Torremolinos is de ‘Pimenteltoren’ uit de 14e eeuw. Wilt u de authentieke sfeer proeven in Torremolinos, bezoek dan één van de oude visserswijken. De smalle steile straatjes in deze wijken vormen een groot contrast met de rest van Torremolinos.

La Carihuela
La Carihuela is eigenlijk geen op zichzelf staande stad, maar een wijk in de gemeente Torremolinos. La Carihuela staat vol schattige authentieke vissershuisjes en beschikt over een schitterend zandstrand van meer dan 2 kilometer lang. Met dank aan de vele faciliteiten, zoals ligbedden, parasols, toiletten en douches, heeft u hier zeker een comfortabel dagje. Actievelingen kunnen gebruik maken van de watersportmogelijkheden. De wijk La Carihuela herbergt niet alleen vissershuisjes en strand, maar ook een levendige boulevard en winkelstraat. Aan de boulevard en in de lange winkelstraat zijn talloze winkels gevestigd. Maar waar La Carihuela met name om bekend staat zijn het enorm aantal Nederlandse horecazaken die hier te vinden zijn.

Benalmadena
Benalmadena is een gemeente die centraal aan de Costa del Sol te vinden is, tussen de gemeentes Torremolinos en Fuengirola. De gemeente kan in drie delen onderverdeeld worden: ‘Benalmádena Pueblo’, ‘Arroyo de la Miel’ en ‘Benalmádena Costa’. Deze plaatsen zijn met name in de zomermaanden geliefde vakantiebestemmingen. In de wintermaanden is Benalmadena net als de andere plaatsen aan de Costa del Sol een populaire plaats om te overwinteren. Dit komt natuurlijk door het uitstekende klimaat dat hier heerst. Enkele bekende bezienswaardigheden in Benalmadena zijn ‘Castillo de Colomares’, ‘La Nina de Benalmadena’, ‘Castillo de Bil Bil’, ‘Estupa de la Iluminacion’, ‘Park de la Paloma’ en het historische dorp ‘Benalmadena’.

Mijas
De gemeente Mijas bestaat uit vijf dorpskernen waarvan er twee in het binnenland te vinden zijn en drie aan de kust. Mijas Pueblo is misschien wel één van de mooiste voorbeelden van de vele prachtige witte dorpen die te vinden zijn in Andalusië. Het is tevens één van de weinige dorpen die landinwaarts liggen en toch tot de Costa del Sol behoren. Het dorp is te vinden in de heuvels boven Fuengirola en bied een schitterend uitzicht op de Costa del Sol, de rest van de gemeente Mijas en de Middellandse Zee. Ondanks de inlandse ligging van het dorp wordt het toch door behoorlijk wat toeristen bezocht. Dit zijn hoofdzakelijk toeristen die een dagje de binnenlanden van Andalusië intrekken en onderweg een stop maken in Mijas. Ook de kustgelegen plaatsen van de gemeente Mijas zijn erg populair bij toeristen dit voornamelijk om het 12 kilometer lange zandstrand. Andere bezienswaardigheden in de gemeente Mijas zijn de botanische tuinen La Muralla, Parque aquatico Mijas en de stierenvechtersarena van Mijas.

Fuengirola
Fuengirola is voor veel zon-, zee- en strandaanbidders een geliefde plaats. Er is in de badplaats ongeveer acht kilometer aan zandstrand te vinden. Het merendeel van deze stranden ligt recht aan de boulevard van Fuengirola, de Passeo Maritimo. De bekendste stranden die bij Fuengirola horen zijn ‘Boliches’, ‘Gaviotas’ en ‘Torreblanca’. Verder staat Fuengirola bekend om de grote markt die hier iedere dinsdagochtend gehouden wordt. Dit is de grootste buitenmarkt aan de Costa del Sol. De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van Fuengirola zijn het ‘Castillo Sohail’, de ‘Plaza de Toros’, de ‘dierentuin van Fuengirola’, de Romeinse zuil op de ‘Passeo Maritimo’ en een ‘Romeinse ruïne’.

Marbella
Marbella is waarschijnlijk de bekendste badplaats aan de Costa del Sol. De stad staat hoofdzakelijk bekend als de mondaine badplaats in Spanje. De stad wordt gewaardeerd door aan de ene kant het uitstekende klimaat dat er in de stad heerst en aan de andere kant door de prachtige stranden de schitterende boulevard en vele winkels en restaurants die er in Marbella te vinden zijn. Verder staat Marbella bekend om de vele golfbanen die er in en om de stad te vinden zijn. In totaal zijn er meer dan tien verschillende banen in de directe omgeving van de stad gesitueerd. Een leuk contrast met het nieuwere deel van de Marbella is het historische centrum van Marbella. Het middelpunt van dit deel van Marbella wordt gevormd door de ‘Plaza de Naranjos’. Een andere bekende bezienswaardigheid in de stad zijn de bronzen beelden van Dali op de ‘Avenida del Mar’. De belangrijkste jachthaven van Marbella en waarschijnlijk van de gehele Costa del Sol is ‘Puerto Banús’. Deze jachthaven is vandaag de dag de ontmoetingsplaats van de jetset. In de haven zijn hoofdzakelijk jachten te vinden van 70 meter of langer. Deze behoren toe aan filmsterren, rijke Arabieren en de rijksten der aarde.

Estepona
Estepona is een stad en een gemeente in het zuidelijke deel van de Costa del sol. De stad is onder Nederlanders iets minder bekend, maar is de laatste jaren een steeds populairder wordende woonbestemming voor buitenlanders. Er is in de gemeente Estepona ongeveer 21 kilometer aan prachtig zandstrand te vinden. Een aantal van deze zandstranden zijn beloond met het keurmerk de ‘Blauwe Vlag’ en behoren dus tot de mooiste en schoonste stranden van de wereld. Het klimaat in Estepona is één van de beste van de gehele Costa del Sol. Dit komt door de beschutte ligging van Estepona achter de ‘Los Reales’. Deze berg is 1.449 meter hoog en heeft een hele positieve invloed op het klimaat. Mede door de beschermde ligging van Estepona beschikt de stad over een microklimaat met 325 dagen met zonneschijn per jaar. Enkele bezienswaardigheden in Estepona zijn het ‘Selwo safaripark’, ‘Palacio de Exposiciones y Congresos de Estepona’, ‘Castello San Luis’ en de ‘Vuurtoren van Punta Doncella’

Ronda
De stad Ronda ligt net iets ten westen van de Costa del Sol in bergachtig gebied. Omdat de stad op slechts een uurtje rijden van een groot deel van de Costa del Sol ligt behoort een tripje naar Ronda tot de populairste excursies voor toeristen die hier verblijven. De stad is het beroemdst om de ‘Puento Nuevo’. Deze schitterende brug behoort tot de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Spanje. Andere bezienswaardigheden in Ronda zijn de ‘Plaza de Toros’ en de ‘Santa Maria la Mayor’. In de zomermaanden wordt het dorp overspoeld door de toeristen, maar in de andere periodes van het jaar kunt u vrij relaxed een bezoek brengen aan Ronda. Beroemdheden als Ernest Hemmingway en Orson Welles hebben in deze Spaanse stad gewoond.

<<< Naar de Costa Brava |  Naar de Costa Tropical >>>