De Costa Dorada, oftewel De Gouden Kust, heeft haar naam te danken aan de brede, goudgekleurde stranden die u overal tegenkomt. Het water hier is erg helder en de meeste stranden bestaan uit fijn wit zand. De Costa Dorada staat vooral bekend als een rustige en kindvriendelijke bestemming. En alhoewel dit zeker waar is kunt u aan de Costa Dorada ook heerlijk uit uw dak gaan in steden zoals Salou en Sitges. Zo vindt u in Sitges de eerste Pacha Discotheek van de wereld en heeft Salou een grote variatie aan clubs, bars en discotheken. De Costa Dorada is een perfecte bestemming. De enige keus die u nu nog hoeft maken is in welke stad u wilt verblijven. Hoewel niet gelegen aan de Costa Dorada, hebben wij op deze pagina ook een omschrijving van evenals het altijd bruisende Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, meegenomen.

Barcelona
Barcelona is de bruisende culturele hoofdstad van Catalonië en de op een na grootste stad van Spanje. Een stad die mede dankzij zijn gunstige ligging aan de Middellandse Zee, het gastvrije en vrolijke karakter van zijn inwoners, de prachtige architectuur en het overheerlijke gastronomische aanbod, veel mensen van over de hele wereld aanlokt. Niet voor niks wordt Barcelona vaak geprezen als één van de mooiste steden in Europa en wordt het door velen beschouwd als dé perfecte bestemming voor een stedentrip. Dat Barcelona een heerlijke stad is voor een stedentrip is onder andere goed te zien aan de meer dan 8 miljoen toeristen die jaarlijks Barcelona bezoeken. De stad is wereldwijd bekend door onder andere de voetbalclub FC Barcelona en Park Güell en La Sagrada Família van architect Antoni Gaudí. Barcelona stad telt 10 verschillende districten, bekend als ‘districtes’. Elk district is opgesplitst in meerdere wijken of buurten, genaamd ‘barris’, en heeft zijn eigen unieke geschiedenis en karakter. Deze variëren van authentieke volksbuurten tot de meest elegante gebieden. In totaal zijn er 73 verschillende wijken in Barcelona.

Sitges
Sitges ligt niet echt aan de Costa Dorada, maar aan de minder bekende Costa del Garraf. Naar Sitges komt u natuurlijk voor het warme weer (Sitges heeft een microklimaat) en het prachtige strand, en daar heeft Sitges genoeg van. De zeventien stranden van de stad zijn op te delen in 3 delen; Playas Zona Centro, Playas Zona Levante en Playas Zona Poniente. Het eerstgenoemde deel bestaat uit twaalf strandjes. Dit zijn de stranden die het dichts bij het centrum liggen en dus van alle gemakken zijn voorzien. Hier kunt u watersporten beoefenen, ligbedden huren, douchen, etc. De andere twee delen liggen aan de weerszijden van de stad en kunnen daardoor wat moeilijker te bereiken zijn. Hier zult u wel minder last hebben van toeristen. Sitges is naast een fantastische vakantieplaats ook een erg homovriendelijke stad. U vindt in Sitges verschillende gaybars en 2 van de stranden aan de Playas Zona Centro zijn Gay stranden. Daarnaast word hier jaarlijks een van de drukstbezochte gayprides van Europa gehouden. Niet gek dus dat Sitges de homohoofdstad van Spanje word genoemd. Tot slot komen we aan bij de bezienswaardigheden van de stad, en Sitges heeft er een paar hele mooie tussen zitten. Laten we beginnen met de Kerk van Sant Bartelomeu en Santa Tecla. Deze kerk is het symbool van de stad. De Sant Bartelomeu en Santa Tecla ligt direct aan het water op een klifje dat door de bewoners ‘La Punta’ word genoemd. Deze kerk komt uit 1672 en is later in de 19e eeuw uitgebreid. Bij deze uitbreiding werd de grote toren rechts gebouwd. Naast een imposante kerk heeft Sitges ook een indrukwekkende oude binnenstad. Deze heeft een aantal leuke gebouwen waaronder een andere kerk, een museum, een oude markthal en het gemeentehuis. Daarnaast kunt u prettig verdwalen door de klassieke middeleeuwse straatjes van de stad.

Calafell
Calafell is een gezellig stadje met een prachtig strand, een mooie boulevard en een bijzonder oud stadscentrum. Calafell heeft een prachtig strand, het ‘Playa de Calafell’, dat meer dan 4 kilometer lang is en tot wel 60 meter breed. Op dit strand bent u van alle voorzieningen, zoals ligbedden, wc’s en douches, voorzien. Dit maakt het perfect voor een relaxt dagje strand. Ook fijn aan het Playa de Calafell is dat het bestaat uit fijn zand en geleidelijk afloopt in zee. Hierdoor is het een zeer kindvriendelijk strand. Langs het strand loopt een uitgestrekte boulevard met talloze restaurants en winkeltjes. Deze boulevard wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste boulevards van de Costa Dorada. Dit omdat er bijna uitsluitend laagbouw langs de boulevard staat en de lange rij palmbomen zorgen voor een geweldige sfeer. Naast een mooi strand heeft Calafell ook een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo vindt u aan de rand van Calafell het Castell de la Santa Creu de Calafell. Dit is een middel groot kasteel met uitzicht over de hele stad. Het Castell de la Santa Creu de Calafell is gebouwd in de 12e eeuw. Aan de andere kant van de stad vindt u de Ciudadela Iberica de Calafell. Dit zijn eeuwenoude romeinse begravingen die verassend goed bewaard zijn gebleven. Tot slot is er ook nog de Villa romana del Vilarenc, de ruïne van een Romeinse Vila.

Altafulla
Altafulla is een klein stadje met een mooi strand en een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Altafulla heeft een erg mooi strand bestaand uit fijn wit zand. Het zogenoemde Platja d’Altafulla is 1100 meter lang en slechts 20 meter breed. Daarmee is het een van de smalste stadstranden van de Costa Dorada. Dit is geen groot probleem, omdat Altafulla niet een erg toeristische stad is. Het Platja d’Altafulla is van alle benodigdheden voorzien. Zo vindt u hier douches, wc’s, strandwachten en watersportfaciliteiten waaronder duiken. De strandwachten gecombineerd met het fijne zand, rustig aflopende kust en het rustige water maken het een erg kindvriendelijk strand en dus perfect voor een verblijf met kleine kinderen. Door het gebrek aan toeristen is ook de boulevard van Altafulla erg smal. Hier vindt u dus geen tientallen restaurants en winkeltjes zoals u op de meeste andere boulevards zou verwachten. In plaats daarvan heeft Altafulla een bescheiden boulevard bestaand uitsluitend uit laagbouw en witte huisjes. Altafulla zit vol van bezienswaardigheden en andere culturele activiteiten. Zo vindt u in het centrum van de stad een middeleeuws kasteel. Dit kasteel is het Castillo de Altafulla. Het Castillo de Altafulla is gebouwd in de 11e eeuw en is heel goed bewaard gebleven. Een eindje verderop ligt Vila Closa, het oude stadscentrum van Altafulla. Het Vila Closa dateert evenals Castillo Altafulla uit de 11e eeuw en bestaat uit een aantal oude gebouwen langs smalle straatjes en een paar gezellige pleintjes. Het grootste van die pleintjes is het Villa El Munts. Hier kunt u heerlijk uiteten in een van de vele restaurantjes. Net buiten Altafulla ligt het Villa Romana Dels Munts. Dit zijn de restanten van een eeuwenoude Romeinse Vila. De villa werd gebouwd rond de 1e eeuw voor Christus en was vroeger eigendom van een Romeinse veldheer. Binnen zijn er mooie muurschilderingen te zien en is er een prachtige mozaïeken gang die de kamers van de bewoners verbond.

Tarragona
Tarragona is een stad die opvalt door zijn indrukwekkende archeologische erfgoed en zijn Romeinse geschiedenis. Tot de belangrijkste toeristische attracties behoren het amfitheater, het Romeinse circus, het forum en het aquaduct, allemaal door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Bovendien maken de prachtige bewaarde middeleeuwse oude stad met geplaveide straatjes, de indrukwekkende gotische kathedraal en een breed gastronomisch aanbod en nachtleven, Tarragona tot een essentieel bezoek voor reizigers die de Costa Dorada bezoeken. Tarragona ligt op ongeveer 12 kilometer van Salou, waardoor het een gemakkelijk toegankelijke excursie is en een aanrader voor iedereen die de geschiedenis en cultuur van de regio wil ontdekken. Tarragona is een stad die veel te bieden heeft op het gebied van geschiedenis en erfgoed. Eén van de belangrijkste toeristische attracties van de stad is het indrukwekkende Romeinse amfitheater, één van de archeologische juweeltjes van de regio. Dit amfitheater, gebouwd in de 2e eeuw na Christus, werd gebruikt voor gladiatorengevechten en andere openbare spektakels. Een andere historische bezienswaardigheid die u niet mag missen, is de kathedraal van Tarragona, een gotische kerk in het hart van de oude stad. U kunt ook een bezoek brengen aan de Romeinse muur, die werd gebouwd in de 3e eeuw na Christus en één van de best bewaarde in Spanje is. Op alle stranden vindt u parkeergelegenheid, hoewel het in het hoogseizoen moeilijker kan zijn om een ​​plek te vinden in het gebied dat het dichtst bij het strand ligt. Een andere optie is om één ​​van de baaien in de omgeving te bezoeken, zoals Cala Fonda of Cala Waikiki. Deze baaien zijn klein en minder druk, maar ze hebben ook een complexere toegang. Over het algemeen zijn de stranden van Tarragona erg populair bij toeristen, dus het is aan te raden om vroeg aan te komen om een ​​goede plek te vinden om zich te installeren en te genieten van de zon en de zee. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheidsmaatregelen en de regels te respecteren die door de autoriteiten zijn opgesteld om verantwoord van de stranden te genieten.

La Pineda
Slechts 6 kilometer ten zuiden van Tarragona ligt het mooie maar jonge La Pineda. De stad is pas in de jaren 60 ontstaan vanwege het grote toerisme in de omgeving. La Pineda ligt namelijk midden tussen Salou en Tarragona in en ook Cambrils ligt heel dichtbij. Vanuit La Pineda kunt u daarom goed uitstapjes maken naar verschillende steden en hoeft u zich dus niet te beperken tot slechts een stad. Zo kunt u feesten in Salou, cultuur snuiven in Tarragona en een stedentrip maken naar bijvoorbeeld Reus. Maar La Pineda zelf is ook allesbehalve saai. De stad staat bekend vanwege de rust en de mooie groene omgeving. Daarnaast heeft het volgens velen een van de beste stranden aan de hele Costa Dorada, het Playa de La Pineda. Het Playa de La Pineda is 3,5 kilometer lang en bestaat uit fijn zand en het water is kristalhelder. Daarnaast loopt de bodem geleidelijk af, wat het kindvriendelijk en perfect voor waterspellen maakt. Verder zijn alle faciliteiten zoals toiletten, ligstoelen, EHBO en douches op het strand aanwezig en staan langs gedeeltes van het strand hoge pijnbomen welke zorgen voor sfeer en de nodige schaduw brengen. Tot slot kunt u op het Playa de La Pineda diverse watersporten beoefenen. Zo kunt u kiezen tussen windsurfen, zeilen, waterskiën, waterfietsen, kanoën en kajakken. Daarnaast is er een duikschool aanwezig en kun je heerlijk snorkelen in het kristalheldere water. La Pineda is pas in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstaan. Doordat La Pineda zo jong is vindt u in en om de stad niet veel bezienswaardigheden. De stad heeft dus geen historisch stadscentrum en geen middeleeuws kasteel. Op slechts een paar kilometer afstand vindt u de Torre d’en Dolca, een 15 meter hoge vierkante toren. De Torre d’en Dolca ligt in een prachtige omgeving bestaand uit palmbomen en een aantal kleine meertjes. Daarnaast lopen door deze omgeving meerdere wandel- en fietspaden. Het uitgaansleven in La Pineda is rustig. Er bevinden zich met name langs de boulevard diverse restaurants en bars waar u een leuke avond kunt hebben.

Salou
Salou is een van de bekendste steden aan de Costa Dorada en dat komt voornamelijk door het te nachtleven. Maar Salou heeft nog veel meer te bieden dan alleen uitgaan. Zo heeft het een aantal mooie stranden en kunt u in de omgeving zeker cultuur snuiven. Salou heeft 8 verschillende stranden. Deze reiken van brede stadstranden tot meer afgelegen baaitjes. Het Playa Llevant is het centraalste strand van Salou en kan daardoor best druk zijn. Het Playa Llevant is 1200 meter lang en bestaat uit fijn wit zand. Dit gecombineerd met de langzaam aflopende bodem maakt het een erg kindvriendelijk strand perfect voor gezinnen met kinderen maar ook voor waterspellen. Langs het Playa Llevant loopt een lange boulevard en u bent van alle faciliteiten zoals ligstoelen, douches en wc’s voorzien. Daarnaast kunt u aan dit strand diverse watersporten beoefenen en een ritje maken met een jetski of waterfiets. Net buiten Salou ligt de Cala de Lenguadetes. Dit is een wat kleiner baaitje met grote rotsen en grover zand. De stenen zorgen ervoor dat het water hier erg helder is en bij de grote rotsen kunt u verschillende soorten vissen, zeeplanten en andere zeedieren verwachten. Dit alles maakt de Cala de Lenguadetes een perfecte locatie voor snorkelaars. Langs de centrale stranden van Salou loopt misschien wel de bekendste boulevard van de hele Costa Dorada. Hier vindt u aan weerszijden van de boulevard lange rijen palmbomen welke zorgen voor een leuke sfeer en schaduw. Daarnaast zijn hier leuke terrasjes en barretjes terug te vinden. Dit alles zorgt ervoor dat het er de hele dag door, maar vooral s ’avonds, erg sfeervol is.Salou heeft niet veel bezienswaardigheden. Wat het wel heeft is een gigantisch aantal clubs, bars en discotheken. Het nachtleven hier is dan ook alles behalve saai.

Cambrils
Zes kilometer ten zuiden van Salou ligt Cambrils. Cambrils is, in tegenstelling tot Salou, een erg rustige stad met ook veel minder discotheken. Dit betekent echter niet dat het een saaie stad is. Zo kunt u aan de stranden van Cambrils diverse watersporten beoefenen waaronder zwemmen, zeilen, windsurfen, vissen en diepzeeduiken. Maar ook aan land is er genoeg te beleven. Zo kunt u heerlijk uiteten aan de gezellige boulevard van Cambrils. Hier springen vooral de Catalaanse visgerechten er bovenuit. Cambrils is tenslotte van oorsprong een echte vissersstad. De vis komt dan ook nog steeds elke ochtend vers uit de haven. Er is elke ochtend een kleine vismarkt waar de meeste restaurants hun vis halen. Als het u gaat om het strand bent u in Cambrils aan het juiste adres. De stad heeft namelijk beschikking over maar liefst negen stranden van samen negen kilometer lang. De stranden zijn allemaal van goede kwaliteit en hebben een blauwe vlag gekregen, het symbool van een schoon en veilig strand. Het populairste strand van Cambrils is het Platja Prat d’en Forès. Dit strand ligt het dichts bij het centrum, direct aan de boulevard en is van alle voorzieningen voorzien. Het strand Platja de l’Ardiaca ligt net buiten Cambrils en is wat stuk rustiger. In Cambrils vindt u de restanten van een Romeinse Vila, een 12e eeuws stadscentrum met smalle straatjes en een aantal interessante middeleeuwse bouwwerken. De bekendste bezienswaardigheid van Cambrils is de Torre del Port. De Torre del Port ligt aan de haven van Cambrils. De toren is gebouwd in de 17e eeuw om de haven te verdedigen tegen piraten maar is tegenwoordig een toeristische trekpleister.

<<< Naar de Costa Brava | Naar de Costa Blanca >>>