De Costa Tropical loopt van La Rábita tot La Herradura en heeft een kust met talrijke beschut gelegen stranden, afgewisseld door inhammen met kristalhelder water. De naam van dit gebied heeft de Costa Tropical te danken aan het feit dat er veel tropische vruchten geteeld worden. Met name vruchten zoals bananen, papaja’s, mango’s en avocado’s worden hier veel gekweekt. De natuur is in het binnenland bergachtig en zeer droog. Achter de Costa Tropical zijn dan ook veel gebieden te vinden met echte woestijn. Daarom wordt er vaak een vergelijking getrokken met de Amerikaanse staat Arizona. Aan de kust vindt je prachtige stranden die, voor de echte liefhebber van zee en zon, zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. De zon schijnt hier meer dan 3000 uur per jaar en gemiddeld is de temperatuur hier 20 graden Celsius. Ook in het najaar en in de winter dus zeer aangenaam om te verblijven.

Granada
De hoofdstad van de provincie waar de Costa Tropical in gelegen is, is Granada. Deze stad was ooit een symbool van de Arabische en Christelijke cultuur waardoor het een rijke geschiedenis en cultuurhistorische schatten heeft. De wijk Sacromonte herbergt de beroemde grotwoningen en in de wijk Albaicín vindt men een wirwar aan winkel gevulde straatjes waar men één van de mooiste uitzichten op het Alhambra en de Sierra Nevada heeft. Het Alhambra is het meest indrukwekkende monument van Granada, het is een paleizencomplex waarvan men een deel kan bezichtigen. De Sierra Nevada begint in Granada bij de hoogst gelegen bergweg van Europa. Het is een populair skioord met uitstekende hotels en andere faciliteiten. Hier kunnen zes verschillende wintersporten worden beoefend van laat in het najaar tot halverwege de lente. Dit skioord beschikt over 62 kilometer alpineskipistes waarvan een klein deel in de Costa de Almería ligt.

Castell de Ferro
Het dorp ligt op 10 meter boven zeeniveau en heeft ongeveer 3.000 inwoners. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Gualchos. Castell de Ferro ligt tussen talrijke kleine baaien langs de meest steile kust van Granada. Het kasteel van Castell de Ferro stamt uit een niet te bepalen periode, maar het huidige gebouw stamt uit de Nazari-tijd. De stranden bestaan uit fijn grind en zijn ruim opgezet met verscheidene golfbrekers, zodat het de letter ‘W’ vormt. De voornaamste inkomsten van de bewoners kimt voort uit de tuinbouw. Dit ziet men direct terug aan de vele kassen die men ziet buiten het dorp in het binnenland.

Calahonda
Het dorp ligt op 5 meter boven zeeniveau en heeft bijna 2.000 inwoners. Dit kleine kustdorp behoort tot de gemeente Motril. Calahonda werd rond de haven geconstrueerd. De belangrijkste sporen dateren uit de 19e eeuw, maar het heeft ook monumenten van voor die tijd. De uitkijktoren Zambullón is gebouwd op een verticale klif vlakbij de weg naar Castell de Ferro. De toren stamt uit de zestiende eeuw en had als missie de monding van de haven te beschermen tegen piraten. Het diende ook om het strand van La Rijana te bewaken en middels vuur te communiceren met de Llano de Carchuna in het westen en Fort Castell in het oosten.

Torrenueva
Het dorp ligt 4 meter boven zeeniveau en heeft iets meer dan 2.600 inwoners en behoort tot de gemeente Motril. Dit kleine kustplaatsje is gelegen aan de aan de voet van de Sierra Lújar, met een grote kuststrook, waardoor het ideaal is om van watersport te genieten. De stranden worden erkend met het Q Award “Certificate of Quality”. Dit maakt het één van de meest bezochte stranden in het zomerseizoen en een van de veiligste om te zwemmen. Torrenueva heeft verschillende faciliteiten die het verblijf van volwassenen en kinderen verlevendigen met een breed scala aan culturele en recreatieve activiteiten die door het dorp worden georganiseerd.

Motril
Motril is de hoofdstad van de regio en ligt 45 meter boven zeeniveau en heeft bijna 60.000 inwoners. De gemeente is de meest zuidelijke van de provincie Granada; de gemeente wordt gevormd door Motril en de daarnaast gelegen dorpen zoals El Varadero, Torrenueva, Carchuna, Calahonda, Puntalón, Playa Granada, Las Ventillas, La Perla, La Garnatilla, Los Tablones en La Chucha. Het centrum heeft de nodige winkels en kent het voetgangersgebied. Het heeft zijn eigen ziekenhuis en verscheidene grote warenhuizen. Het strand en zijn promenade (Playa Granada & Poniente) liggen ca. 2 km buiten de kern.

Salobreña
Het dorp ligt op 95 meter boven zeeniveau en heeft iets meer dan 12.ooo inwoners. Toerisme is de belangrijkste bron van economie, met verschillende hotels en woonwijken vlakbij het strand en in de bergen. Een andere belangrijke economische activiteit is ook de landbouw, met een belangrijke teelt van subtropisch fruit zoals avocado, mango, enz. De drie meest typische wijken van het dorp zijn de Brocal, met zijn prachtige gevels en straten; de Albayzin, naast het kasteel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de kust en de wijk La Fuente, met zijn witte huizen en binnenplaatsen vol bloemen.

Almuñecar
Het meest toeristische dorp (26.377 inwoners), gelegen tussen de zee en de bergen, en een grote producent van subtropisch fruit zoals avocado’s, mango’s, kiwi’s, kaki’s enzovoort. Het heeft ook een rijke historische en culturele geschiedenis. Almuñécar heeft een kustlijn van 19 kilometer met 15 uitstekende stranden: de meeste bieden alle diensten aan. We benadrukken de stranden van Velilla, San Cristobal en La Herradura, die de Q-kwaliteitsprijs hebben, de hoogste onderscheiding van ICTE. Er zijn ook typische verborgen natuurlijk baaien voor de kust zoals het natuurpark Cerro Gordo-Maro en La Goya die tevens naaktstranden zijn.

La Herradura
Het dorp ligt 10 meter boven zeeniveau en heeft iets meer dan 4.000 inwoners en behoort tot de gemeente Almuñecar. La Herradura is gelegen in een uitstekende natuurlijke omgeving door zijn prachtige haven en met zijn baai geflankeerd door de Punta de la Mona en Cerro Gordo. Deze rotspartijen eindigen in prachtige kliffen. De zeebodem onder deze kliffen heeft een diversiteit aan kleurrijke zeegezichten, zoals Praderas de Posidonia, koraalriffen tot 20 meter diep. Het dorp heeft verschillende mooie stranden. Er zijn uitgaansgelegenheden in La Herradura.

<<< Naar de Costa de Almería | Naar de Costa del Sol >>>