Het kopen van een finca rustica (letterlijk rustieke landgoed) maakt het mogelijk om te genieten van het platteland in Spanje. Wanneer u op zoek bent naar een stuk onroerend goed in Spanje waar u mogelijk zelf agrarische activiteiten kan ondernemen zal u deze term dan ook vast niet zijn ontgaan. Ook voor Nederlandse of Belgische kopers die veel grond willen bij hun woning in Spanje zal de finca rustica de meest voor de hand liggende optie zijn. Tegelijk moet men oppassen sinds er juist bij deze woning veel adders onder het Spaanse gras kunnen liggen.

Wat is een finca rustica?
Een finca rustica is een stuk afgebakend grond, met als voornaamste bestemming de uitvoering van agrarische activiteiten. Op een finca rustica kunnen bepaalde gebouwen staan zoals een woning of een stal. Het voornaamste doel is echter agrarisch gebruik van de grond. Het is dus niet zomaar mogelijk om bebouwingen te construeren.

Stedelijke en rustieke grond
In de Spaanse wetgeving is er een duidelijk onderscheid tussen de bestemming die aan grond kan worden gegeven. Als we het hebben over bewoonbare grond enerzijds, de stedelijke grond of ‘suelo urbano’, wat als primair doel bebouwing voor wonen heeft gekregen en aan de andere kant rustieke grond, of ‘suelo rural’ of ‘rustico’ waarvan de bestemming is bedoelt voor agrarische activiteiten of slechts natuurlandschap.

Illegale bebouwing
Voor het plaatsen van een woning of zelfs schuur op een suelo rural of rustico is dan ook een vergunning nodig. Nu maar ook in het verleden. Het komt echter ook vaak voor dat deze vergunning destijds niet is aangevraagd en men dan derhalve ‘illegaal’ heeft gebouwd. In het verleden was er in Spanje minder strenge regelgeving op dit gebied en trad de (lokale) overheid tegen illegale bebouwingen minder streng op. Vaak was het ‘ons kent ons’ en ook een presentje in de vorm van wat peseta’s deed wat dat betreft wonderen.

Boetes voor illegale bebouwingen in Spanje
De afgelopen jaren is zowel de lokale als de nationale overheid op dit punt harder gaan optreden. Allereerst controleert de belastingdienst (Hacienda) op bebouwing die niet staan geregistreerd en waarover dus minder of geen onroerendgoedbelasting wordt betaald. De belastingdienst registreert de gebouwen legaal of niet legaal vervolgens in het kadaster (catastro). Daarnaast wordt het illegaal bouwen op finca rusticas hard aangepakt en kunnen boetes uitgedeeld worden tot soms wel € 100.000,-. Zo probeert de lokale overheid de natuurgebieden te beschermen om te voorkomen dat deze vol worden gebouwd met B&B hotels of landhuizen. Doordat de overheid in het verleden hier niet tegen niet optrad zijn er in Spanje een hoop gebouwen die illegaal zijn ondanks dat ze er vaak al tientallen jaren staan.

Legaliseren van bebouwingen
Het komt dan ook vaak voor dat er in Spanje onroerend goed wordt verkocht waarop illegale bebouwing staat. Een advocaat van Jan Nicolas Consultancy kan er echter voor zorgen dat de koper alsnog veilig het onroerend goed kan kopen. Zo kunnen er afspraken worden gemaakt met de verkoper over legaliseren van de bebouwingen voordat de overdracht van het onroerend goed plaatsvindt. Zo kan voorkomen worden dat de kosten en onzekerheden niet voor rekening van de koper komen. Indien legalisatie niet meer mogelijk is kan onze advocaat er in sommige gevallen alsnog voor zorgen dat het onroerend goed veilig kan worden aangeschaft. In die gevallen zal er soms intensief samen worden gewerkt met een architect. Problemen met bebouwingen zijn overigens niet alleen bij finca rusticas aanwezig. Ook bij woningen die gebouwd zijn op stedelijke grond is het zondermeer verstandig om een advocaat met kennis van Spaans vastgoedrecht in te schakelen als u zeker wilt zijn dat u veilig gaat kopen. Want het lijkt vaak of alles bijna hetzelfde gaat als in uw thuisland, maar in de praktijk gaat het soms wel 100% anders.

Meer weten?
Een oriënterend gesprek verplicht u tot niets maar kan zeer verhelderend zijn. Wij zijn er zeker van dat ook u voordeel zult hebben bij onze brede expertise. Wilt u meer weten over het kopen van finca rustica of een woning in Spanje in het algemeen? Bel ons dan, van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 17:00 uur, op +34 965 020 414. Wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.