Bij de aankoop of bouw van een huis in Spanje, maar ook bij de verhuur van een Spaanse woning, zal u geregeld de term ‘bewoonbaarheidsverklaring’ horen vallen. Maar wat is het eigenlijk? Een bewoonbaarheidsverklaring wordt afgeleverd door de gemeente en bevestigt dat de woning voldoet aan bepaalde normen qua stedenbouw en veiligheid. Wanneer een woning nieuw wordt gebouwd, zorgt de architect meteen ook voor de aanvraag van de eerste bewoonbaarheidsverklaring (licencia de primera ocupación). Als de woning niet gebouwd is volgens de verkregen bouwvergunning, dan zal de gemeente weigeren deze af te leveren.

Waarvoor is dit document nodig?
Naast de zekerheid dat uw woning voldoet aan alle normen, is er een veelheid aan gelegenheden waarbij het eenvoudigweg wettelijk verplicht is dit document voor te leggen bij de verkoop van een woning, bij de aansluiting of wijziging van titularis van water en elektra, maar ook als u de woning wil gaan verhuren, zowel op korte als op lange termijn. Als u een verhuurlicentie voor vakantieverhuur wil aanvragen dan zal men ook steeds vragen een kopie van de bewoonbaarheidsverklaring bij te voegen.

Hoe lang is de verklaring geldig?
In principe is de eerste bewoonbaarheidsverklaring geldig gedurende tien jaar. Daarna dient een hernieuwing aangevraagd te worden. Elke hernieuwing is, afhankelijk van de gemeente waarin de woning ligt, opnieuw vijf of tien jaar geldig. U bent niet verplicht om direct een nieuwe aan te vragen zodra deze is vervallen, maar wanneer u in een situatie terechtkomt waarbij u er wel een nodig heeft, is het natuurlijk prettig als u die al in uw bezit heeft. Wat de vereisten zijn voor de aanvraag van een tweede, of volgende, bewoonbaarheids-verklaring (licencia de segunda ocupación of cédula de habitabilidad), verschilt van gemeente tot gemeente. Soms verkrijgt u de documenten redelijk snel na het indienen van enkele documenten en een verklaring op erewoord, maar in de meeste gevallen is er voor de aanvraag een recent attest nodig van een architect. Die zal, na inspectie van de woning, een schriftelijk verslag opmaken waarin wordt bevestigd dat aan alle voorwaarden van bewoonbaarheid is voldaan. Sommige gemeentes voeren daarna ook zelf nog een onderzoek uit. Daarom is het belangrijk, indien u de woning te koop zet of overweegt te gaan verhuren, tijdig de aanvraag in te dienen.

Wat kost het?
Een eerste bewoonbaarheidsverklaring is normaal gesproken inbegrepen in de kosten van een nieuwbouwproject. De vernieuwing ervan brengt wel kosten met zich mee. U moet minstens rekenen op de betaling van gemeentelijke leges en de kosten van de architect. Als juridisch vastgoedspecialist in Spanje kunnen we het bezoek van de architect, de aanvraag in de gemeente en de afgifte van de bewoonbaarheidsverklaring in goede banen leiden. Een oriënterend gesprek verplicht u tot niets maar kan zeer verhelderend zijn. Wij zijn er zeker van dat ook u voordeel zult hebben bij onze brede expertise. Wilt u meer weten over de bewoonbaarheidsverklaring? Bel ons dan, van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 17:00 uur. Wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.