Bezit u een woning in Spanje, dan heeft u vast weleens gehoord van de term ‘kadastrale waarde’. In Spanje wordt dit ‘valor catastral’ genoemd en voor elke woning in Spanje is een kadastrale waarde bepaald. Het gaat om een administratieve waarde die wordt bepaald door de gemeente waar de woning gesitueerd is. Daarom kan de kadastrale waarde van een woning behoorlijk afwijken van de werkelijke (markt)waarde of koopprijs. Desondanks werd deze waarde wel steeds als uitgangspunt gebruikt om de hoogte van de overdrachtsbelasting te bepalen. Daarom zijn er vanaf het begin van dit jaar wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de berekening van de referentiewaarde en de daaraan gekoppelde overdrachtsbelasting in Spanje.

Overdrachtsbelasting in Spanje
Als u van plan bent om een gebruikte woning in Spanje te kopen, krijgt u dus te maken met de ‘Impuesto de Transmisiones Patrimoniales’, kortweg de ITP, de belasting die wordt geheven op de overdracht van vastgoed in Spanje. In Nederland en België kennen wij deze belasting onder de naam ‘overdrachtsbelasting’. Zoals bij veel belastingen het geval is, verschilt ook dit belastingpercentage per autonome regio. In Andalusië is het belastingpercentage bijvoorbeeld 7%, in de Comunidad Valenciana over het algemeen 10%, terwijl op de Canarische Eilanden een percentage van 6,5% wordt gehanteerd en in Catalonië 10% tot 11%.

Referentiewaarde
Maar weet u van welke waarde wordt uitgegaan bij de vaststelling van dit percentage? De zogenaamde ‘valor de referencia’ (referentiewaarde) komt namelijk zelden overeen met de koopprijs of getaxeerde waarde in geval u een hypotheek nodig heeft. Om fraude tegen te gaan zijn in Spanje met ingang van 1 januari 2022 dan ook wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de regels voor de berekening van de referentiewaarde. De referentiewaarde zal vanaf nu elk jaar, op objectieve wijze (maximaal de marktwaarde), worden vastgesteld door de Algemene Directie van het Kadaster (Dirección General del Catastro). Het is bij de aankoop van een woning in Spanje dan ook van belang dat u de referentiewaarde kent, want daarmee kan worden nagegaan hoeveel belasting er voor de aankooptransactie moet worden betaald.

De nieuwe berekening
Bij de nieuwe berekeningsmethode wordt uitgegaan van twee mogelijke referenties:

  1. De referentiewaarde die door de Algemene Directie van het Kadaster is vastgesteld
  2. De door de belanghebbende partijen opgegeven waarde (de aankoopprijs)

Van deze twee waardes zal de hoogste waarde worden genomen en afhankelijk van de plaats waar de woning gelegen is zal het aldaar geldende belastingtarief worden toegepast. Het is in de praktijk niet erg gebruikelijk dat de referentiewaarde die door het Spaans Kadaster wordt bepaald hoger uitvalt dan de aankoopprijs, maar dat kan wel. Er dient dus altijd rekening mee te worden gehouden dat die mogelijkheid bestaat. Bij de berekening van deze waarde wordt onder meer gekeken naar de waarde van de transacties en het geografische gebied.

Raadpleeg een deskundige
Als u van plan bent een gebruikte woning in Spanje te kopen en u wilt weten wat de kadastrale referentiewaarde is of hoeveel overdrachtsbelasting u uiteindelijk moet betalen, dan kan ons kantoor u helpen en u van het nodige advies voorzien. Neem hiervoor vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij spreken gewoon uw taal, dus dat is wel zo makkelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *