De woningmarkt in Spanje is volop in beweging na de stilstand vanwege de corona-pandemie. De verwachting is dat ook in de eerste maanden van 2022 het sentiment positief zal zijn en er veel woningen zullen worden verkocht. Het blijft zowel qua rente en huizenprijzen een goed moment om een woning in Spanje te kopen en dus ook om deze te verkopen. In deze tijd, waarin de pandemie de samenleving en de economie verandert, is het moeilijk voorspellingen te doen. Ons kantoor verwacht echter dat het aantal verkopen van woningen zal blijven stijgen. Wat wij merken is dat juist vanwege de huidige economische onzekerheid, huisvesting extra belangrijk is geworden en wordt gezien als een veilige investering. Wat ook opvalt is dat sinds de uitbraak van de pandemie, meer en meer mensen hun huidige woning opknappen. Je thuis voelen in een woning is klaarblijkelijk extra belangrijk in deze mentaal uitdagende tijd.

Prijsstijgingen Spaanse huizenmarkt
De prijzen voor aan- en verkoop van vastgoed in Spanje zijn het laatste jaar met bijna 10% zijn gestegen. Het is de vraag of deze prijsstijging zal aanhouden. De prijs voor nieuwbouwwoningen gaat sowieso stijgen vanwege de prijsstijging voor materialen en de grote vraag naar bouwpersoneel, waardoor het lastiger en dus duurder is om ze te vinden.

Nu verkopen of later?
Als u overweegt om de woning te verkopen, maar daar geen haast bij hebt, dan kunt u zichzelf afvragen: is het een goed moment om nú mijn woning in Spanje te verkopen? Er zijn meerdere zaken die u daarbij in overweging moet nemen. In  de eerste plaats is het van belang te weten dat het enorme aanbod op de Spaanse huizenmarkt zorgt voor veel concurrentie. De meeste mensen hebben tijdens de pandemie gewacht met het in de verkoop zetten van hun woning. En wanneer het aanbod groter is, heeft dit een effect op de prijzen van de woning. Hetzelfde zien we in Nederland en België, waar de huizenprijzen extreem zijn gestegen omdat er te weinig woningen in de verkoop worden aangeboden.

Stijging verkoop van luxe woningen
De Spaanse overheid is momenteel veel belastingregels en wetten rondom huur- en koopwoningen aan het vernieuwen. Eén van de gevolgen daarvan is dat de IBI-toeslag (de jaarlijkse belastingheffing in Spanje voor woningeigenaren) zal gaan stijgen. Voor eigenaren van luxe woningen die daar misschien toch al niet veel gebruik van maken, kan dit verhoogde bedrag de druppel zijn om hun vastgoed te verkopen. De verwachting is dus dat er begin 2022 meer luxe eigendommen en dan met name in en rondom de grote Spaanse steden, in de verkoop zullen worden gezet. Het aantal (buitenlandse) kopers op zoek naar luxe woningen in Spanje nam dit jaar ook flink toe, dus dat is een mooie samenloop van omstandigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *